Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
лекції.doc
Скачиваний:
72
Добавлен:
28.10.2018
Размер:
1.59 Mб
Скачать

2. Загальні відомості про Інтернет.

Інтернет - це всесвітня комп'ютерна мережа, яка зв’язує десятки мільйонів абонентів у більш як 150 країнах світу.

Поштовхом для створення Інтернету було запуск СРСР у 1957 р. першого штучного супутника Землі. Міністерство оборони США зібрали науковців і вже через 18 місяців запустили свій супутник. В разі ядерної атаки зі сторони СРСР США вирішила створити мережу, яка б складалась з рівноправних вузлів.

Інтернет започаткований в 1969 р Агентством з наукових досліджень Міністерства оборони США (ARPАNet), як проект розробки надійних цифрових комунікацій для військових потреб. Перед розробниками була поставлена задача створити мережу, яка змогла б працювати безвідмовно у випадку виходу з ладу окремих її ланок. (У ті роки вважалось, що вірогідність ракетно-ядерного удару є доволі високою.) Спочатку ця мережа існувала для обміну інформацією між комп'ютерами військових (науково-дослідних та навчальних) закладів. У 80-і роки її вже використовували в державних (навчальних, наукових) та комерційних цілях.

У 1983 р. ­­– ARPАNet перейменований на Інтернет з використанням протоколу ТСР/ІР.

У 90-і роки Інтернет вийшла за межі США і до неї приєдналися країни всіх континентів світу.

Основні послуги, що надаються Інтернетом:

  1. е-mаil (електронна пошта) - що забезпечує обмін поштовими повідомленнями з будь-яким абонентом мережі.

  2. UseNet· (телеконференції) - дозволяють обмінюватися інформацією деякій кількості зацікавлених осіб, для цього виділяється спеціальна ділянка пам'яті на машині-сервері, яка обслуговує телеконференцію;

  3. FTP (File Transfer Protocol) - служба передачі файлів на основі FTP-протоколу;

  4. IRC (Intenet Relay Chat) - групові дискусії, які забезпечують обмін текстовими повідомленнями в режимі реального часу;

  5. голосове спілкування та відеоконференції - декілька абонентів можуть обмінювати голосовими повідомленнями і бачити один одного. Для цього потрібно мати відповідне програмне і апаратне забезпечення;

  6. WWW (World Wide Web - «всесвітня павутина») - служба, яка дозволяє передавати мультимедійні документи (Web-сторінки), пов'язані між собою системою гіпертекстових посилань. Гіпертекстове посилання - це виділений фрагмент тексту, при активізації якого здійснюється перехід до інших документів, на інші розділи того ж самого документу або виконання певних дій.

3. Протоколи тср/ір

Взаємодія всіх об'єктів мережі забезпечуються використанням спільного мережевого протоколу - своєрідної мови спілкування комп'ютерів між собою. Протокол є стандартом, який задає порядок обміну повідомленнями на рівні електричних сигналів.

Загальноприйнятим протоколом в мережі Інтернет є ТСР/ІР (Transmission Control Protocol/ Internet Protocol).

Протокол ТСР відповідає за те, як документи розбиваються на пакети і як потім збираються докупи, а протокол ІР відповідає за те, як пакети досягають адресата.

Згідно з протоколом ТСР/ІР дані розділяються на невеликі пакети, кожний зі своїм номером. До кожного пакета додається інформація, необхідна для його передавання: адреса комп'ютера-відправника, адреса комп'ютера-одержувача тощо. Далі пакети надсилаються, причому вони можуть йти різними маршрутами (тими, які на даний момент вільні). Спеціальні комп'ютери-маршрутuзаторu визначають шлях, яким той чи інший пакет має переходити від одного комп'ютера до іншого.

Після доставки пакета до комп'ютера-одержувача перевіряється цілісність пакета. Якщо передача пакету була невдалою, то вона повторюється.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]