Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
лекції.doc
Скачиваний:
72
Добавлен:
28.10.2018
Размер:
1.59 Mб
Скачать

Лекція №7

Тема: Табличний процесор MS Ехсеl. Робота з листами книг. Форматування клітинок. Використання формул. Побудова діаграм.

План

  1. Призначення та основні елементи електронних таблиць.

  2. Загальний вигляд вікна.

  3. Оператори в Ехсеl. Стандартні функції.

  4. Засоби автоматизації введення даних.

  5. Упорядкування даних. Використання фільтрів, захист даних.

  6. Панелі інструментів.

  7. Робота з листами книг.

  8. Форматування таблиці і клітинок.

  9. Використання формул.

  10. Математичні, Статистичні функції. Логічна функція Якщо (Если).

  11. Побудова графіків і діаграм.

1. Призначення та основні елементи електронних таблиць.

Електронні таблиці - це клас прикладних програм, які призначені для опрацювання інформації, поданої в табличній формі. Основним призначенням ЕТ є введення даних до комірок й обробка їх за формулами.

Вони дають змогу виконувати бухгалтерські та різні математичні розрахунки, розв'язувати задачі з планування, прогнозування та оптимізації виробництва. За допомогою електронних таблиць можна нараховувати зарплатню, планувати випуск продукції, вести облік матеріалів на складах, готувати дані для аналізу фінансової діяльності фірми тощо.

Найбільш відомі програми цього класу: MS Ехсеl, Lotus 1-2-3, SuperCalc, Quattro Pro. Ми вивчатимемо таблиці на прикладі програми MS Ехсеl.

Кожен документ у Ехсеl називається робочою книгою, книга складається з пронумерованих аркушів (Лист 1, Лист 2, Лист 3). Книги зберігаються на диску в файлі з розширенням .xls.

Основним елементом електронної таблиці є комірка (клітинка), що має адресу, яка складається з імені стовпця й імені рядка.

Адреса будь-якої клітинки задається літерою та числом, наприклад, А1, С2 тощо.

Рядки в таблиці пронумеровані числами 1, 2, 3, ... , а стовпці позначені англійськими літерами А, В, С, D... . Рядків і стовпців є достатньо багато, щоб розв'язати будь-яку практичну задачу. Оскільки латинських літер є 26, то 27 стовпець називається АА, 28-й - АВ і т.д. Максимальне число стовпців256, рядків65536.

Декілька клітинок утворюють діапазон клітинок. Діапазон описують координатами двох діагонально протилежних клітинок, між якими є символ «: », наприклад, Е 1:Е20 - це 20 клітинок зі стовпця Е, А1:D1 - це 4 клітинки першого рядка, А1 :В2 - це прямокутний діапазон з чотирьох клітинок.

Одна з клітинок є поточною (активною, вибраною, виділеною). Поточна клітинка виділена рамкою, яку називають табличним курсором. Над даними в поточній клітинці визначені такі дії: введення, редагування, вилучення, копіювання, форматування тощо. Щоб зробити клітинку поточною, раз клацають по ній мишкою, для редагування даних у вибраній клітинці двічі клацають на ній мишкою, або натискають на клавішу F2.

Є три основні типи даних: тексти, числа та дати. Тексти під час введення вирівнюються до лівого краю клітинки, а числа - до правого.

2. Загальний вигляд вікна Ехсеl.

Способи запуску процесора Ехсеl:

  • через головне меню: Пуск→Програми→Microsoft Оffice→MS Ехсеl;

  • через контекстове меню Створити→документ MS Ехсеl тощо.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]