Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
лекції.doc
Скачиваний:
72
Добавлен:
28.10.2018
Размер:
1.59 Mб
Скачать

Лекція №2

Тема. Структурна схема ПК. Основні пристрої, їх призначення та характеристики. Клавіатура, призначення клавіш.

План

  1. Структурна схема ПК.

  2. Материнська плата.

  3. Мікропроцесор − пристрій перетворення даних.

  4. Види пам’яті.

  5. Дисплей (монітор).

  6. Клавіатура, призначення клавіш.

  7. Запитання.

    1. Структурна схема пк.

Персональний комп’ютер складається з трьох основних частин:

− системного блока;

− монітора (дисплея), призначеного для відображення текстової та графічної інформації;

− клавіатури, яка дає змогу вводити інформацію в комп’ютер.

Допоміжні пристрої: мишка, принтер, сканер, модем тощо.

Центральним пристроєм є системний блок. Інші пристрої легко під’єднуються до гнізд (слоти, виходи портів) системного блоку за допомогою шнурів.

В системному блоці розташовуються всі основні вузли комп’ютера:

1. Материнська плата, де розміщено електронні схеми, що керують роботою комп’ютера (мікропроцесор, оперативна пам'ять(ОПЗ), ПЗП, контролери пристроїв, системна шина тощо);

2. Блок живлення, що перетворює змінну напругу мережі на низьку постійну напругу, необхідну для роботи електронних схем;

3. Пристрої зовнішньої пам’яті: накопичувач на жорсткому диску (вінчестер), накопичувачі на гнучких магнітних дисках та оптичних дисках(CD-ROM).

4. Система вентиляції, яка забезпечує необхідний температурний режим для МП та інших електронних вузлів ПК.

У комп’ютері розрізняють такі пристрої:

внутрішні, що розташовані на материнській платі (мікропроцесор, оперативна пам'ять, постійна пам'ять, системна шина);

зовнішні (периферійні), що розташовані за системною шиною (накопичувачі на жорстких і гнучких дисках, монітор, клавіатура тощо.

МАТЕРИНСЬКА ПЛАТА

Плотер − пристрій, призначений для виведення креслень, зображень чи текстів на папір за допомогою друкарського вузла (на відміну від принтера, що друкує по точках).

У друкарських вузлах використовуються спеціальні фломастери, чорнильні і кулькові ручки, а також інші пристрої, що забезпечують різну ширину ліній, насиченість, колірну палітру й інші параметри).

Системна шина − мережа електронних провідників, що забезпечує обмін даними між ЦП, пам’яттю та іншими пристроями.

Стример − пристрій, призначений для резервного копіювання великих обсягів інформації на магнітній стрічці.

Модем − пристрій для обміну інформацією між комп’ютерами за допомогою каналів зв’язку.

2.Материнська плата.

Матери́нська пла́та (англ. motherboard), відома також як системна плата, на якій містяться основні компоненти комп'ютера, що забезпечують логіку роботи.

Материнська плата служить як для конструктивного під єднання електронних компонент, так і для організації взаємодії різних пристроїв комп’ютера між собою.

На ній розміщуються мікропроцесор (МП), оперативний та постійний запам'ятовуючі пристрої, генератор тактової частоти, кеш-пам'ять, центральна магістраль (шина), відео карта, звукова карта, контролери та адаптери.

Найважливішою частиною материнської плати є чіпсет - це мікросхеми, які забезпечують і контролюють логіку функціонування плати. Складається, як правило, з двох частин — північного моста (Northbridge) і південного моста (Southbridge). Зазвичай північний і південний міст розташовані на окремих мікросхемах. Саме північний і південний мости визначають, в значній мірі, особливості материнської плати і те, які пристрої можуть підключатися до неї.

Форм-фактор материнської плати — стандарт, що визначає розміри материнської плати для персонального комп'ютера, місця її кріплення до корпусу; розташування на ній інтерфейсів шин, портів вводу/виводу, а також тип розніму для підключення блоку живлення.

Застарілими вважаються: Baby-AT; Mini-ATX; повнорозмірна плата AT; LPX. Сучасними вважаються: АТХ; microATX; Flex-АТХ; NLX; WTX. Впроваджуваними вважаються: Mini-ITX і Nano-ITX; Pico-ITX; BTX, MicroBTX і PicoBTX.

Контролери та адаптери − це додаткові спеціалізовані мікропроцесори, які забезпечують роботу зовнішніх пристроїв: клавіатури, дисководів, монітора.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]