Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
лекції.doc
Скачиваний:
72
Добавлен:
28.10.2018
Размер:
1.59 Mб
Скачать

3. Утворення графічних об’єктів.

Вставити об'єкти і нарисувати фігури у текстовому документі можна за допомогою команди меню Вставка → Малюнок (Картинки, Автофігури, об'єкт WordAгt, діаграми тощо).

Готові картинки є у колекції Microsoft. Якщо користувача не влаштовує жодна, можна нарисувати свою за допомогою графічного редактора.

Малювання фігур виконують за допомогою кнопок панелі рисування, які мають такі назви: Дії (Малювання), Вибір об'єктів, Обертання, Автофігури, Лінії, Стрілки, Прямокутник, Еліпс, Напис, WordArt, Колір замальовування, Колір лінії, Колір шрифту, Тип лінії, Тип штрихів, Вигляд стрілок, Тінь, Об'ємний ефект.

Щоб вибрати характер розташування графічних об’єктів в тексті слід вибрати команду Обтікання текстом (кругом рамки, по контуру, перед та за текстом, зверху та знизу).

Для створення фігурного тексту використовують колекцію WordArt.

4. Вставлення спеціальних символів та формул у текст.

Для внесення до тексту символів (фонетичні знаки, геометричні фігури, числові форми тощо), яких немає на клавіатурі, слід використовувати пункт Символ з меню Вставка.

Для набору математичних формул застосовується спеціальний редактор Microsoft Equation(), який є одним із компонентів Word. Якщо редактор формул не встановлений, його треба проінсталювати додат­ково. Викликати його можна з пункту «Об'єкт» в меню «Вставляння» .

Аналогічну команду можна вибрати за допомогою кнопки Ре­дактор формул на панелі інструментів.

5. Форматування символів та абзаців в середовищі текстового процесора.

Для встановлення чи зміни параметрів символів та абзаців тексту потрібно відкрити діалогове вікно Шрифт або Абзац командою Формат → Шрифт (Абзац) із рядка меню чи контекстного меню або відповідні піктограми форматування на панелі інструментів.

Під форматуванням символів розуміють зміну таких їх параметрів як:

1 . гарнітура та розмір шрифту (н-д, Times New Roman, Arial, 8-72 ,1см=28пт);

2. стиль (напівжирний Ж, курсив К та підкреслений Ч);

3. колір символів;

4.спеціальні ефекти (закреслення, подвійне закреслення, тінь, контур тощо);

5. інтервал між символами (звичайний, розріджений та утоплений);

6. анімація (неонова реклама, феєрверк, миготіння, мурашки тощо).

Форматування абзаців передбачає такі дії:

1. Вирівнювання тексту (по ширині, правому та лівому краю, по центру);

2. встановлення відступів абзаців (зліва, справа та першого рядка);

3. встановлення відстані між абзацами;

4. встановлення міжрядкового інтервалу (1, 1.5, 2, 2.5 і т. д).

Вирівнювання та встановлення відступів абзаців можна швидко виконати за допомогою горизонтальної лінійки форматування.

У текстовому процесорі Word передбачено можливість створювати як прості маркеровані і нумеровані, так і складні багаторівневі списки (пункт “Список” з меню Формат, чи контекстного меню). Текст або частина тексту може розміщуватись у кілька колонок (пункт “Колонки” з меню Формат).

6. Оформлення документа та підготовка документа до друку.

Потрібного оформлення текстових документів досягають шляхом встановлення параметрів сторінок. Форматування сторінок проводиться за допомогою команди із меню Файл → Параметри сторінки. Діалогове вікно складається із вкладок: Поля, Розмір та Джерело паперу, Макет.

До базових параметрів сторінок відносять:

  • поля сторінок (зверху, знизу, зліва та з правого боку);

  • орієнтація паперу (книжкова або альбомна);

  • розмір паперу (А4, А5, Японський конверт тощо);

  • верхній та нижній колонтитули (містять таку інформацію як номери сторі­нок, заголовки, номери розділів, дату, графічні об'єкти тощо);

  • переплетення (додаткове поле, яке добавляється до лівого поля або до внут­рішнього поля для двостороннього макету сторінок);

Додатковими параметрами сторінок є односторонній чи двосторонній макет, фон, підкладка, обрамлення сторінок.

Для обрамлення сторінок потрібно виконати команду Формат → Границі та Заливка. У діалоговому вікні із вкладки Сторінка виби­раємо тип обрамлення. Якщо обрамлення робимо за допомогою лінії, то для неї потрі­бно вказати тип, товщину та колір, а якщо виконуємо художнє обрамлення сторінок, то у полі рисунок вибираємо потрібний малюнок.

Фон для сторінок встановлюють командою Формат → Фон.

Друкування сформованого документа виконують командою із меню Файл → Друк, або кнопкою на панелі інструментів (недолік-друкується весь документ).

У діалоговому вікні Друк вибирають драйвер принтера та задають його властивості. Слід вказати, яку частину документа потрібно роздрукувати (весь доку­мент, поточну сторінку, задані сторінки чи виділений фрагмент тексту), задають чис­ло копій, встановлюють параметри друкування .

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]