Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
лекції.doc
Скачиваний:
72
Добавлен:
28.10.2018
Размер:
1.59 Mб
Скачать
  1. Типи комп'ютерів.

Залежно від призначення, можливостей і габаритів сучасні комп'ютери поділяються на такі типи:

1) Суперкомп'ютери (Ельбрус, моделі серії Сгау) - це багатопроцесорні системи, які виконують мільярди дій за секунду. Вартість такої машини − декілька мільйонів доларів. Їх використовують у космічних та військових дослідженнях, для опрацювання геодезичної інформації , для моделювання глобальних та регіональних процесів в атмосфері, океанах та земній корі.

2) Сервер - це потужний комп'ютер, чи вартісна багатопроцесорна система великої продуктивності, що надає багатьом користувачам доступ до спільної оперативної та дискової пам'яті великої ємності.

В залежності від функціонального призначення розрізняють файлові сервери (англ. File server), проксі-сервери, FTP-сервери, Web-сервери, DNS-сервери, SQL-сервери, термінальні сервери, Інтернет-сервери та інші.

Се́рвер як комп'ютер — це службовий комп'ютер у локальній чи глобальній мережі, що забезпечує функціонування мережі, всі або частину її функцій.

3) Мережевий комп'ютер - це комп'ютер, призначений для взаємодії з сервером.

4) Настільні комп'ютери - це універсальні комп'ютери, які можуть виконувати усі види робіт. Це найбільш поширений тип комп'ютерів, оскільки вони можуть функціонувати як автономно, так і в мережі.

5) Портативні комп'ютери (комп'ютери-блокноти (notebook), кишенькові) - мають такі ж технічні можливості, що й настільні комп'ютери, aлe значно дорожчі, завдяки своїм невеликим розмірам.

Ноутбуки відрізняються невеликими розмірами і вагою, час автономної роботи ноутбуків змінюється в межах від 1 до 6-8 годин.

У 1979 р. Вільям Могрідж створив перший в світі ноутбук (оперативна пам'ять обсягом 340 КБ, процесор Intel 8086 з тактовою частотою 8 МГц).

Класифікація notebook:

А) Класифікація на основі розміру діагоналі дисплея:

  • 17 дюймів і більше - «заміна настільного ПК» (англ. Desktop Replacement)

  • 14 - 16 дюймів - масові ноутбуки

  • 11 - 13,3 дюйма - субноутбуки

  • 7 - 12,1 дюйма - нетбуки.

  • Пристрої з діагоналлю екрана менш 7 дюймів виділяють в спеціальну категорію «надолонних ком'ютерів» (Handheld PC).

Б) Класифікація на основі призначення ноутбука і технічних характеристик пристрою: Бюджетні ноутбуки, Ноутбуки середнього класу, Бізнес-ноутбуки, Мультимедійні ноутбуки, Ігрові ноутбуки тощо.

Кишеньковий комп'ютер (КПК, надолонний комп'ютер, надолонник, палмтоп) — збірна назва класу портативних електронних обчислювальних пристроїв, спочатку запропонованих до використання як електронні органайзери.

КПК складається з процесора, пам'яті, звукової і відеосистеми, екрану, слотів розширення, за допомогою яких йому можна додати пам'яті або можливостей, та клавіатури.

Останнім часом набули великого поширення, так що стали тіснити КПК, комунікатори і смартфони, які суміщають в собі функції КПК з функціями мобільного телефону. Ці пристрої мають практично ідентичні звичайним КПК операційні системи з незначними відмінностями — додатковим програмним забезпеченням для роботи з мобільним зв'язком.

6) Спеціалізовані комп'ютери - це комп'ютери, які є складовими різних механізмів (фотоапаратів, автомобілів, літаків тощо). Їхнє функціонування не потребує постійного втручання людини.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]