Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
лекції.doc
Скачиваний:
72
Добавлен:
28.10.2018
Размер:
1.59 Mб
Скачать

6. Основні сервіси Інтернет.

Сервіси мають різні прикладні протоколи. Для того, щоб скористатися службами Інтернету, необхідно встановити на комп'ютері клієнтські програми, здатні працювати за протоколом відповідних служб. Програми для перегляду Web- сторінок називаються оглядачами, або програмами-браузерами, наприклад Microsoft Internet Explorer, Opera, Netscape Communicator, Netscape Navigator.

Електронна пошта (е-mаil).

Це один з найпоширеніших сервісів Інтернет, що забезпечує обмін поштовими повідомленнями з будь-яким абонентом мережі. Сьогодні свою адресу в системі електронної пошти мають сотні мільйонів чоловік. Вартість пересилання лита електронною поштою значно нижча за пересилання звичайного листа, швидкість пересилання - кілька хвилин.

Послуги електронної пошти надають так звані поштові сервери.

На них користувачам виділяються "поштові скриньки", які ідентифікуються поштовими іменами користувачів і накопичують повідомлення, що надходять на відповідні адреси. Для зв’язування з сервером достатньо ввести його адресу і у вікні браузера внести свої дані (ім’я та пароль). Користувач повинен час від часу приєднуватися до сервера для отримання і відсилання повідомлень.

Перед першим зверненням до своєї "поштової скриньки" необхідно заповнити невелику електронну форму, в якій слід вказати своє ім’я та прізвище. Усі сервери пропонують вказати деяке питання та відповідь на нього, яку знає тільки користувач, відповідь, яку не можна забути. Це робиться для того, щоб можна було відкрити скриньку, навіть якщо користувач забув пароль. В якості нового пароля якраз і буде вказана відповідь. Щоб відправити повідомлення, необхідно, крім написання самого тексту листа, вказати адресу отримувача та тему повідомлення.

Поштова адреса в Інтернеті складається з 2-х частин, розділених знаком @ (читається «ет», чи «собака» в країнах СНД): «Імя користувача@імя комп’ютера», н-д: Володя@rambler.ru

Розроблено достатньо багато програм, що дають змогу працювати з електронною поштою: Microsoft Outlook Express, The Bat, Eudora. Програми дають змогу створювати, надсилати, одержувати та читати повідомлення і вкладки, а також виконувати дії, що спрощують процес роботи з поштою. Cервіс WWW

Найбільш поширений і особливо активно розвивається за останні роки такий сервіс Інтернет як WWW.

World Wide Web (WWW) — всесвітня павутина. Це єдиний інформаційний простір, який складається із сотень мільйонів взаємопов'язаних гіпертекстових електронних документів, що зберігаються у web-серверах. Документ всесвітньої павутини називається гіпертекстовою чи web-сторінкою. Одна тема може знаходитись на різних сторінках. Від однієї сторінки до іншої можна переходити за допомогою гіпертекстових посилань. Група тематично об'єднаних web-сторінок утворюють web-вузол (інші назви — web-сайт, сайт). Для створення таких документів розроблена спеціальна мова гіпертекстової розмітки HTML (Hyper Text Markup Language).

Сторінка може мати не тільки форматований текст, а й графічні, аудіо та відео об’єкти. Найважливішою особливістю web-сторінок є гіпертекстові посилання – це підкреслений та виокремлений іншим кольором текст у документі. Клацнувши на ньому, можна відкрити деякий інший текстовий, звуковий та відео файл.

Отже, сукупність величезної кількості гіпертекстових електронних документів, які зберігаються на серверах WWW, утворює своєрідний гіперпростір документів, між якими можливе переміщення. Для передавання інформації у WWW використовується протокол http. Перегляд web-сторінок і переміщення через посилання користувачі здійснюють за допомогою програм браузерів. Найпопулярнішими в Україні web-браузерами є Microsoft Internet Explorer, Netscape Communicator та Opera.

До основних можливостей програм – браузерів слід віднести:

  1. завантаження та відображення Web-сторінок за заданою адресою або після активізації гіперпосилань;

  2. робота із Web- сторінками (перегляд у повноекраному режимі, настройка кольорів, вибір шрифтів за замовчуванням

  3. збереження і відкриття файлів різних типів - наприклад; графічних файлів;

  4. відправлення повідомлень електронною поштою;

  5. використання каналів для періодичного отримання інформації із Інтернету;

  6. пошук Web-сторінок за контекстом (панель Поиск);

  7. Прослуховування радіопередач (панель Радио).

Служба передавання файлів FTP

Служба передавання файлів (FTP - File Transfer Protocol - протокол передавання файлів) займається пересиланням через Інтернет файлів, звичайно великих розмірів. Служба FTP має свої сервери в Інтернеті, на яких зберігаються великі архіви даних. Для роботи з серверами FTP може бути встановлено спеціальне програмне забезпечення, але звичайно програми-броузери мають вбудовані можливості по передаванню файлів.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]