Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
лекції.doc
Скачиваний:
72
Добавлен:
28.10.2018
Размер:
1.59 Mб
Скачать

2. Створення презентації на основі порожньої.

Розглянемо створення власної презентації на основі порожньої. Для цього після завантаження PowerPoint потрібно:

  • у першому діалоговому вікні PowerPoint вибрати альтернативний перемикач «Пустая презентация»;

  • у діалоговому вікні «Создание слайда» вибрати потрібний варіант авторозмітки першого слайда, тобто той вид макета слайда, що містить потрібні місцезаповнювачі (бажано почати з титульного слайда);

  • ввести інформацію до місцезаповнювачів першого слайда.

Під час створенні презентації часто використовується кнопка «Команди»,, яка розташована на стандартній панелі інструментів. При її натисканні з'являється меню що містить такі команди:

Створити слайд (використовується для початку роботи з новим слайдом);

Розмітка слайда (використовується для зміни складу місцезаповнювачів слайда);

Застосувати оформлення (дає можливість вибрати шаблон дизайну презентації). Працюючи з окремим слайдом, можна змінювати не тільки склад місцезаповнювачів (команда Розмітка слайда у .кнопці «Команди», а й їх розміри і положення. Розміри змінюють переміщенням маркерів слайда. Щоб змінити його положення, доволі виділити мишею місцезаповнювач і перетягнути його на інше місце.

Уведення тексту у місцезаповнювачі, його редагування та форматування здійснюється аналогічно до того, як це робиться в текстовому процесорі Microsoft Word. Можна також скопіювати фрагмент тексту із Microsoft Word і вставити у місцезаповнювач PowerPoint.

У слайди презентацій вставляють графічні зображення:

- рисунки: креслення, ескізи, фотографії, підготовлені фахівцями з конкретної предметної галузі;

- рисунки, що входять до стандартних засобів постачання додатків Microsoft Clір Gаllегу, ColarDRAW, Autocad тощо або зберігаються на різних Web-сторінках в Інтернеті.

Для вставки рисунка з файла потрібно з меню Вставка вибрати команду Рисунок/Із файла і за допомогою діалогового вікна «Додати рисунок») відшукати потрібний файл. Вставивши рисунок, його можна відформатувати - змінити масштаб, обрізати, змінити контрастність, яскравість тощо. Щоб додати рисунок із колекції Microsoft Clір Gаllегу, слід створити слайд із графічним місцезаповнювачем і потім двічі клацнути на ньому. При цьому з'являється вікно додатка Microsoft Clір Gаllегу. За його допомогою можна вставити будь-яке зображення із цієї колекції кліпів.

Крім рисунків Clір Gаllегу, можна також використовувати такі види кліпів, як звуки і фільми, кожний із яких розташований в окремій вкладці.

Звуковий супровід стосується не якогось конкретного місцезаповнювача, а всього слайда. Щоб вставити звук із колекції Сliр Gallery у слайд, потрібно з меню Вставка активізувати команду Фільми і звук\Звук із колекції і у вікні Сliр Gallery у вкладці «Звуки» вибрати потрібний кліп.

Якщо потрібно вставити звук із фaйла, що не входить до складу Сliр Gallery (компакт- або жорсткий диск на власному або якому-небудь іншому комп'ютері мережі), то потрібно скористатися командою Вставка\Фільми і звук\Звук із файла.

PowerPoint дає змогу самостійно записати мовний супровід слайда. Але тоді комп'ютер повинен мати звукову карту, мікрофон і колонки. Для записування звукового супроводу потрібно:

  • перейти до слайда, у який його буде записано;

  • у меню Вставка вибрати команду Фільми і звук\Записати звук;

  • для початку записування натиснути кнопку «Запис»;

  • після завершення записування натиснути кнопку «Зупинити»;

  • до поля «Назва» ввести назву супроводу і натиснути кнопку «ОК».

На слайді з'являється значок, який натискують для відтворення звуку під час демонстрації.

Якщо на час чергової презентації мовний супровід потрібно відключити, (слід активізувати команду Показ слайдів\Настройка презентації і в діалоговому вікні «Настройка презентації» увімкнути індикативний перемикач «Без мовного супроводу».

Фільми вставляють у слайд подібним чином. Якщо це фільм із колекції кліпів Сliр Gallery, активізують команду Вставка\фільми і звук\Фільм із колекції, для інших джерел - команду Фільми і звук\Фільм із файла. Після вставки фільму розмір зображення можна змінити.

Для пожвавлення сприйняття презентаційного матеріалу іноді використовують ефекти анімації при переході від поточного слайда до наступного, при виведенні окремих елементів слайдів.

Щоб задати ефекти анімації для окремих елементів слайда, потрібно:

  • виділити на слайді перший елемент, для якого застосовується анімація; натиснути кнопку «Ефекти анімації» на панелі інструментів форматування;

  • на панелі інструментів «Ефекти анімації» натиснути кнопку, що відповідає потрібному ефекту (виїзд, політ, камера);

  • переглянути в зменшеному вигляді обраний ефект, натиснувши кнопку «Перегляд анімації», що міститься в нижній частині панелі «Ефекти анімації».

Послідовність дій для створення анімаційних ефектів при переході від одного слайда до іншого така:

    • встановити режим сортувальника слайдів, натиснувши відповідну кнопку в лівому нижньому куті робочої ділянки РowerРoint;

    • задати послідовність слайдів, клацнувши мишею спочатку на першому, а потім, натиснувши клавішу Shift, -- на останньому з них;

    • у меню Показ слайдів вибрати команду «Зміна слайдів»;

    • у діалоговому вікні «Зміна слайдів» у рамці «Ефект» вибрати в списку, що розкривається, відповідний ефект і активізувати кнопку «Примінити».

~

Залежно від місця демонстрації перехід від одного слайда до іншого може відбуватися або за вказівкою людини, або в автоматичному режимі. PowerPoint має такі види керування переходами:

керування доповідача. У цьому випадку перехід до наступного слайда визначається доповідачем. За потреби показ слайдів можна припинити - для записування зауважень, запуску іншого додатка тощо. На практиці найчастіше використовують саме цей вид керування. У ньому слайди виводяться на весь екран;

керування користувача. У цьому випадку слайд займає тільки центральну частину екрана. Крім нього, на екран виводиться меню, що містить команди керування переходами між слайдами, зміною і друкуванням окремих слайдів, панель інструментів Інтернету, а також панель завдань Windows, що дає змогу запускати під час презентації нові додатки;

автоматичний перехід від одного слайда до іншого. Найчастіше такий вид керування використовують на виставках, у кіосках та інших місцях, де немає доповідача. Після завершення автоматична презентація демонструється повторно.

Оптимальний вид керування переходами встановлюють так:

  • У меню Показ слайдів вибрати команду Настройка презентації;

  • У діалоговому вікні «Настройка презентації» у рамці «Показ слайдів» вибрати потрібний вид керування переходами.

Щоб під час презентації перейти від одного слайда до іншого, доповідачу досить клацнути мишею. PowerPoint дає також можливість змінювати слайди через встановлені заздалегідь інтервали часу.

Спосіб зміни слайдів вибирають у діалоговому вікні «Настройка презентації», що викликається командою Показ слайдів\Настройка презентації. У групі «Зміна слайдів» необхідно вибрати потрібний альтернативний перемикач - «вручну» або «по часу».

Якщо користувачу більше до вподоби варіант «по часу», то він має попередньо встановити інтервали часу, впродовж якого демонструватиметься той чи інший слайд. Такий хронометраж задається або автоматично, або в ручному режимі.

Для ручного встановлення інтервалів часу показу кожного слайда необхідно:

  • Перейти в режим сортувальника;

  • Виділити слайд, для якого задається інтервал часу;

  • На панелі сортувальника слайдів натиснути кнопку «Зміна слайдів»;

  • У діалоговому вікні «Зміна слайдів» у рамці «Швидкість перегляду» зазначити, скільки секунд має тривати показ слайда. Якщо цей інтервал часу стосується тільки даного слайда, то натиснути кнопку «Застосувати», якщо всіх слайдів презентації - кнопку «Застосувати для всіх». У рамці «Швидкість перегляду» рекомендується вмикати обидва перемикачі - «по щелчку» й «автоматично після». Це дасть змогу керувати переходом до наступного слайда в ручному (по клацанню) і в автоматичному (після закінчення часу) режимах.

Є кілька способів запуску показу слайдів:

  • запуск презентації в РowerРoint;

  • запуск презентації з робочого столу;

  • запуск файла показу слайдів;

  • запуск довільної презентації.

Якщо в PowerPoint завантажено потрібну презентацію, то розпочати її показ можна в один із таких способів:

  • натиснути кнопку «Показ слайдів» у лівому нижньому куті вікна РowerРoint;

  • у меню Показ слайдів вибрати команду Почати показ;

  • у меню Вид вибрати команду Показ слайдів;

  • натиснути клавішу F5.

Запуск презентації з РowerРoint дає можливість після зупинки або завершення показу слайдів вносити в них зміни.

При використанні файла показу слайдів· демонструвати презентацію можна на ком­п'ютерах, де не встановлено powerpoint. Цей вид файлів часто використовується для пока­зу слайдів в автоматичному режимі під час вмикання комп'ютера (на виставкових стендах, рекламних щитах). Для цього потрібно помістити ярлик файла в папку автозавантаження Windows.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]