Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
лекції.doc
Скачиваний:
72
Добавлен:
28.10.2018
Размер:
1.59 Mб
Скачать

2. Проектування структури веб-вузла

Нагадаємо основні поняття: веб-сторінка — складова частина веб-сайта, HTML-файл. Веб-сторінка може містити текст, графіку, лічильники відвідувань, Java-аплети, інші веб-елементи. Сторінка може мати статичну або динамічну будову. Веб-сайт — сукупність веб-сторінок з однотипним дизайном, об'єднаних за змістом, навігаційно, що фізично перебувають на одному сервері.

FrontPage надає користувачеві можливість розробляти як окремі сторінки (при запусканні програми автоматично відкривається (Hoв_cmp_l.htm), так і повнофункціональні веб-сайти (веб-вузли). Для цього в програмі є шаблони типових веб-ресурсів: одностраничный веб-узел, личный веб-узел, веб-узел проекта та ін.

При проектуванні власного сайта найраціональнішим підходом є створення типового веб-вузла на основі шаблона, а потім його адаптація під конкретні потреби користувача.

Розглянемо створення веб-ресурсу із шаблона на прикладі особистого веб-вузла.

Для створення вузла потрібно скористатися командою Создать страницу или узел... в ділянці завдань програми. Відкривається вкладка Создание, де потрібно скористатися командою Одностраничный веб-узел

У цьому вікні слід вибрати потрібний шаблон (у нашому випадку — Личный веб-узел), а також вказати папку, куди будуть записані файли веб-вузла. У цій папці автоматично генеруються програмою файли особистого веб-вузла:

  • index.htm — стартова сторінка, з неї починається робота з вузлом;

  • aboutme.htm — на цій сторінці розміщують інформацію про автора веб-вузла;

  • favorite.htm — улюблені сторінки;

  • feedback.htm — зворотний зв'язок з автором;

  • interest.htm — захоплення, хобі автора;

  • photo.htm — фотоальбом.

Подання веб-вузла у вікні FrontPage. У Microsoft FrontPage існує кілька способів перегляду вмісту веб-вузла, що полегшують розроблення, публікацію і керування ним. Працювати з веб- сторінками вузла можна, використовуючи одне з таких подань:

1. Папки. Це подання можна використовувати для безпосередньої роботи з файлами і папками з метою організації вмісту веб- вузла. У поданні Папки можна створювати, видаляти, копіювати й переміщувати папки, як у провіднику Windows.

Рис. 13.4

Подвійне клацання папки призводить до її відкривання, подвійне клацання htm-файлу відкриває його у новій вкладці для редагування.

2. Удаленный веб-узел. Це подання можна використовувати для публікації веб-вузла. При перегляді вмісту папки в поданні Удаленный веб-узел файли позначаються значками і супроводжуються описом, що містить стан публікації. У цьому поданні можна виконувати вибірку для відображення вмісту папки, файлів для публікації, файлів не для публікації і конфліктуючих файлів.

3. Отчеты. У цьому поданні показано статистичну інформацію по вузлу: кількість файлів, малюнків, гіперпосилань (усього, перевірених, зовнішніх, внутрішніх) тощо.

4. Переходы. За допомогою цього подання можна відображати ієрархічну структуру веб-сторінок. Подання Переходи дає змогу змінювати розташування сторінок на вузлі мишею, здійснюючи прості переміщення.

5. Гиперссылки. Це подання відображує стан гіперпосилань веб-вузла. Показано внутрішні й зовнішні гіперпосилання, для позначення перевірених або непрацюючих гіперпосилань використовуються відповідні значки.

6. Задачи. У цьому поданні у вигляді списку відображуються всі завдання веб-вузла, містяться поточні відомості про кожне завдання під відповідними заголовками.

Структуру вузла слід розробляти таким чином, щоб кінцевому користувачеві організація подання інформації була б максимально зрозумілою. Якщо система гіперпосилань буде заплутаною і малозрозумілою, якщо у користувача виникатимуть складності у тому, як скористатися тією чи іншою функцією, то він, швидше за все, шукатиме потрібну йому інформацію в іншому місці.

Отже, структуру веб-сайта розроблено, час переходити до редагування сторінок.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]