Добавил:
добрый аноним) пользуйтесь, ветеринары будущие Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
PATOLOGIChNA_ANATOMIYa-2.doc
Скачиваний:
1972
Добавлен:
06.04.2017
Размер:
2.85 Mб
Скачать

2.1.5. Патологія органів сечо-статевої вистеми

2.1.5.1. Патологія нирок

ХВОРОБИ НИРОК різного характеру називають нефропатіями. Як синонім терміну „нефропатії” використовують термін нефротичний синдром”, який підкреслює клінічне значення цієї групи патологічних процесів. Клінічно нефропатії (гломерулонефрит, аміоїдний нефроз, білкові нефрози тощо) характеризуються високою протеїнурією, диспротеїнемією, гіпопротеїнемією, гіперліпідемією та набряками.

Єдина класифікація нефропатій відсутня. Залежно від переважання в нирках дистрофічних, запальних чи склеротичних змін виділяють три основних групи патологічних процесів: нефрози, нефрити та нефросклероз (схема 1). Слід пам’ятати, що при патології нирок в більшості випадків в органі знаходять як дистрофічні, так і запальні зміни. Про нефрози говорять при переважанні дистрофічних змін, а при переважанні запальних змін говорять про нефрити.

Патолого-анатомічна діагностика хвороб нирок складна, оскільки нерідко при різних нефрозах і нефритах орган виглядає не зміненим, або має невиразні й неспецифічні зміни. Тому в більшості випадків точна патолого-анатомічна діагностика нефропатій вимагає проведення гістологічних, а в окремих випадках – і гістохімічних та імуногістохімічних методів досліджень, які дозволяють встановити тонкі зміни структури нирок та наявність в них тих чи інших речовин.

За переважною локалізацією патологічних змін усі нефропатії поділяють на гломерулопатії й тубулопатії. Гломерулопатіями називають хвороби нирок з переважним ураженням клубочків. Тубулопатіями – хвороби нирок з переважним ураженням канальців. Усі гломерулопатії й тубулопатії можуть бути дифузними (якщо зміни виявляються в усіх ділянках нирок) й вогнищевими (якщо зміни виявляються тільки на окремих ділянках нирок).

При багатьох патологічних процесах у нирках розвиваються нерівномірні склеротичні зміни (а в частині випадків – і гіаліноз), в результаті чого відбувається зморщування органу. В таких випадках говорять про зморщену нирку. Частіше зморщування нирки відбувається внаслідок розростання сполучної тканини на місці її зруйнованих чи атрофованих структурних елементів (переважно при нефритах і нефрозах, які виникають як первинний патологічний процес). Оскільки склероз і гіаліноз, що викликають

Схема 1. Синтетична класифікація хвороб нирок

Нефропатії (нефротичний синдром) Нефросклероз

Нефрози

Нефрити

Негнійні гематогенні нефрити

Гнійні гематогенні нефрити

Гнійний урогенний нефрит

Гломеруло-нефрози

Тубуло- нефрози

Гіаліноз судин клубочка

Білковий нефроз

Емболічний гнійничковий нефрит

Гломеруло-

нефрити (див. далі класифікацію гломеруло-нефритів)

Інтерстицій-ні негнійні нефрити

Пієло-нефрит

Амілоїдний нефроз (амілоїдоз нирок)

Ліпоїдний нефроз

Апостоматоз-ний нефрит

Гострий інтерстицій-ний негній-ний нефрит

Некротичний нефроз (гостра ниркова недостатність)

Інтерстицій-ний сероз-ний нефрит

Інтерстиційний лімфоїдоцитар-ний нефрит

Соседние файлы в предмете Патологическая анатомия