Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Posibnik_Polit_ekonomiya_Kovalova_dlya_met.doc
Скачиваний:
70
Добавлен:
07.03.2016
Размер:
2.62 Mб
Скачать

Розділ 5. Економічне зростання і соціально-економічний прогрес

5.1. Суспільний продукт та його форми

1.Суспільний продукт і його структура

2.Методи обчислення суспільного продукту

3. Сучасні форми суспільного продукту

Суспільний продукт є результатом продуктивного функціонування всієї економіки суспільства, усіх його ланок і сторін

Теорія і практика розро­били два методи обчислення суспільного продукту — систему національних рахунків (СНР) і систему балансу народного госпо­дарства (БНГ). Зараз майже всі країни світу використовують си­стему національних рахунків.

Система національних рахунків — це адекватний ринковій економіці національний облік, побудований у вигляді набору рахун­ків і балансових таблиць, що розкривають результати економіч­ної діяльності, структуру економіки, найважливіші взаємозв'яз­ки в національному господарстві.

У снр використовуються дві класифікації.

Перша — функціо­нальна — застосовується в рахунках виробництва, споживання і капіталоутворення і виглядає так:

а) галузі виробництва товарів і послуг;

б) органи загального державного управління;

в) приватні некомерційні організації, що обслуговують домаш­ ні господарства;

г) домашні господарства.

Друга класифікація — інституціональна — використовується в рахунках видатків і доходів та в розрахунках капітальних витрат:

а) нефінансові підприємства;

б) фінансові організації;

в) органи загального державного управління;

г) приватні некомерційні підприємства, що обслуговують до­машні господарства;

д) домашні господарства, включаючи дрібні підприємства. Додану вартість можна визначити двояко:

а) за статистикою — це різниця між продажем підприємств та їх придбанням матеріалів і послуг у інших підприємств;

б) як економічна категорія — це вартість, яка додана до варто­сті спожитих у процесі виробництва предметів праці, тобто обо­ротного капіталу (не враховуючи заробітну плату).

Баланс на­родного господарства являє собою систему взаємопов'язаних ба­лансових таблиць, кожна з яких відображає окремі, найбільш принципові сторони економічного процесу.

До них належить від­творення: матеріального продукту — сукупного суспільного продукту і чистого матеріального продукту; національного доходу; національного багатства

БНГ обчислює тільки матеріальне виробництво в еко­номіці, при цьому розмежовується виробництво засобів виробниц­тва і предметів споживання

3. Сучасні форми суспільного продукту

За системою балансу народного господарства обчислюється:

Валовий суспільний про­дукт (ВСП), який являє собою суму всіх благ, включаючи проміж­ні, створені в суспільному виробництві за певний період (зазви­чай рік). Він також може бути визначений як сума продукції окремих виробників (підприємств, об'єднань) за цей самий про­міжок

Головними і вихідними показниками системи національних рахунків є валовий внутрішній продукт (ВВП), валовий національ­ний продукт (ВНП). У статистиці України форма національного продукту (ВВП) була визначена не так давно — з 1987 р.

Валовий внутрішній продукт (ВВП) являє собою сукупну вар­тість кінцевих товарів і послуг, вироблених у поточному періоді на території країни, незалежно від національної належності підприємств. Валовий внутрішній продукт підраховується за так званим територіальним принципом.

ВВП – це все, що створюється в межах держави. Необхідний і додатковий продукт створюється в межах держави і використовується на споживання і інвестиції, на заміщення зношеного капіталу.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]