Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Posibnik_Polit_ekonomiya_Kovalova_dlya_met.doc
Скачиваний:
70
Добавлен:
07.03.2016
Размер:
2.62 Mб
Скачать

4.13. Ціна, ціноутворення

1.Ціна.Функції цін

3.Види цін.

Ціна є грошовим вираженням вартості товару тільки у разі існування рівноваги між попитом і пропозицією.

Ціна це грошова сума, що сплачується за конкретний товар.

Ціна це грошовий вираз вартості товару .

Вартість товару – це суспільно-необхідні витрати виробництва.

Як економічна категорія показує економічні відносини, які утворюються з приводу суспільно-необхідних витрат на виробництво одиниці продукції.

Чинники що впливають на ціну

1.Підвищення: Зниження продуктивності праці;Вартісні чинники;Попит перевищує пропозицію Чинники співвідношення попиту та пропозиції

2.Зниження: Підвищення продуктивності праці;Психологічні чинники; Пропозиція перевищує попит;

Чинники державного регулювання; зростання технічної оснащеності праці; підвищення культурно-технічного рівня і кваліфікації працівників; поліпшення організації виробництва і праці; підвищення матеріальної зацікавленості працівників.

Функції ціни:

інформаційна функція — полягає в тому, що ці­на інформує про пропозицію товару, його величину і про те, скільки продавець хоче отримати за свій товар. Така ж інформація формує позицію покупця, визнача­ючи розмір його попиту;

стимулююча функція — виявляється у здатнос­ті заохочувати підприємців, які раціонально викорис­товують виробничі можливості для отримання кращих остаточних результатів, застосовують постіндустріальну технологію і техніку;

орієнтуюча функція — суть її в орієнтуванні продавця і покупця на формування пропозиції та ви­бору товару;

розподільча функція — її специфіка виявляєть­ся в перерозподілі капіталів, спрямуванні їх в ефек­тивніші й прибутковіші галузі.

Ціновий механізм формування і взаємодія цін як вільних сигналів, що координують діяльність ринкових суб'єктів під час прийняття остаточних рішень.

Види цін:

1. За галузями:оптова (промисловість), закупівельна (в сільському господарстві),кошторис (в будівництві),тарифна (транспорт), такса ( в сфері обслуговування), оптові і роздрібні ( в роздрібній торговлі), договірні.

2. За сферою дії: місцева загальна, республіканська, світова

3. за часом: сезонна, тимчасова, разова

4. За суб’єктами: державна, кооперативна, договірна, індивідуальна, ціна ринку.

5. За обсягом купівлі-продажу товарів: Оптова ціна - це ціна, за якою одні підприємства реалізують свою продукцію іншим для подальшого перероблення або реалізації. В умовах ринку оптові ціни існують у біржовій торгівлі і тому їх ще називають біржовими. У країнах із ринковою економікою при обміні то­варами і послугами у межах міжнародних монополій застосовуються внутрішньо-фірмові трансфертні ціни. Роздрібні ціни .

6. За способом формування: нкурентні ціни; онопольні ціни; егульовані (регулюються державою)

7. За територією дії Поясні ціни-у межах однієї країни. поява яких зумовлена істотними відмінностями у видат­ках на виробництво продукції, а також на її транспортування до місця реалізації. Кожна країна залежно від структури виробництва, витрат на реаліза­цію продукції тощо формує національні ціни. Світова ціна Це експортна ціна світових постачальників това­ру та імпортна ціна в країнах його ввезення.

Для того щоб зовнішньотор­говельна ціна стала світовою, вона має відповідати таким основним ви­могам:

  • бути ціною, за якою здійснюються великі комерційні угоди, що перед­бачають не пов'язані між собою експортні або імпортні операції. Пла­тежі за такими комерційними операціями, як правило, здійснюються у вільно конвертованій валюті;

  • бути ціною не випадкових, а регулярних експортних або імпортних комерційних угод, які укладаються у провідних центрах міжнародної торгівлі, де постійно здійснюються значні за обсягом зовнішньоторго­вельні операції з конкретним товаром, і не містять обмеження адміні­стративного або фінансового характеру.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]