Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
polozhennya_pro_kvalif_roboti.docx
Скачиваний:
4
Добавлен:
31.08.2019
Размер:
58.27 Кб
Скачать

ПОЛОЖЕННЯ ПРО КВАЛІФІКАЦІЙНІ РОБОТИ

В КРИВОРІЗЬКОМУ ДЕРЖАВНОМУ ПЕДАГОГІЧНОМУ УНІВЕРСИТЕТІ

1. Вступ

Положення про кваліфікаційні роботи в КДПУ (далі - Положення) розроблено на підставі:

Законів України «Про освіту» та «Про вищу освіту»;

Положення про освітньо-кваліфікаційні рівні (ступеневу освіту) (затверджено постановою Кабінету Міністрів України від 20 січня 1998 р. № 65);

Положення про організацію навчального процесу у вищих навчальних закладах (затверджено наказом Міністерства освіти України від 02 червня 1993 р. № 161);

Положення про організацію навчального процесу в КДПУ, 2002 р.;

Положення про організацію навчального процесу в кредитно-модульній системі підготовки фахівців у КДПУ, 2006 р.;

Рекомендацій про порядок створення, організацію і роботу державної екзаменаційної (кваліфікаційної) комісії у вищих навчальних закладах України (лист Міністерства освіти України від 29 грудня 1993 р. № 83-5/1259);

Статуту КДПУ.

Це Положення визначає загальні вимоги до етапів підготовки, змісту, структури, оформлення кваліфікаційних робіт у Криворізькому державному педагогічному університеті. Окремі пункти Положення конкретизуються в методичних рекомендаціях випускових кафедр з урахуванням специфіки спеціальностей.

Кваліфікаційна робота певного освітньо-кваліфікаційного рівня - це розроблений студентом відповідно до вимог стандартів вищої освіти комплект документації, який передбачає текстову та, за потреби, графічну (ілюстративну) частини і на підставі публічного захисту якого рішенням державної екзаменаційної комісії студенту надається диплом державного зразка про закінчення вищого навчального закладу, отримання певного освітнього рівня вищої освіти та здобуття кваліфікації.

Кваліфікація - здатність особи виконувати професійні завдання та обов'язки. Вона вимагає певного рівня освіти та спеціальної підготовки, визначається через назву професії та зазначається в дипломі відповідного освітньо-кваліфікаційного рівня.

Кваліфікаційні роботи виконуються на завершальному етапі навчання студентів у вищому навчальному закладі і передбачають:

систематизацію, закріплення, розширення теоретичних і практичних знань зі спеціальності та застосування їх при розв'язанні конкретних наукових, технічних, педагогічних, освітніх та інших завдань;

розвиток навичок самостійної роботи й оволодіння методикою дослідження та експерименту, пов'язаних із темою роботи.

Кваліфікаційна робота має засвідчити рівень засвоєння студентами програмного матеріалу зі спеціальності та оволодіння знаннями й навичками, одержаними у процесі навчання, а також уміння застосовувати їх у практичній роботі. Захист кваліфікаційної роботи, який проводиться на відкритому засіданні Державної екзаменаційної комісії, повинен продемонструвати відповідність рівня підготовки випускника вимогам освітньо-кваліфікаційної характеристики фахівця.

Кваліфікаційна робота має відповідати низці вимог, найважливішими серед яких є:

актуальність теми, відповідність її сучасному стану й перспективам розвитку тієї чи тієї галузі науки;

самостійність наукових пошуків студента;

окресленість наукового апарату (мета, завдання роботи, об'єкт, предмет, методи дослідження тощо);

глибина й повнота аналізу наукової літератури з теми дослідження;

достовірність отриманих результатів;

аргументованість і конкретність висновків і рекомендацій;

змістовність;

логічність викладу матеріалу;

грамотність, науковий стиль викладу.

Кваліфікаційна робота має відповідати загальним вимогам наукової етики, зокрема щодо наявності всіх необхідних посилань, коректності цитування тощо. У разі виявлення в роботі плагіату вона не допускається до захисту, а якщо цей факт установлено у процесі роботи державної екзаменаційної комісії, така робота оцінюється на «незадовільно».

До виконання кваліфікаційних робіт залучаються всі студенти, що навчаються для здобуття освітньо-кваліфікаційного рівня «спеціаліст» і «магістр», а за спеціальностями «Інформатика», «Дизайн» - також освітньо-кваліфікаційного рівня «бакалавр».

Кваліфікаційна робота бакалавра спеціальності «Інформатика» виконується з фахових дисциплін. Бакалаври спеціальності «Дизайн» готують і захищають кваліфікаційний проект. Кваліфікаційні роботи спеціалістів виконуються й захищаються студентами із спеціальних дисциплін. У разі потреби студент може виконувати кваліфікаційну роботу з психолого-педагогічних дисциплін. У такому разі при визначенні теми випускної роботи враховується спеціальність, за якою студент здобуває освіту. Кваліфікаційні роботи магістрів (магістерські роботи) виконуються зі спеціальних дисциплін. Варто домагатися наступності у виконанні курсових і кваліфікаційних робіт.

Метою і головним змістом кваліфікаційної роботи випускника певного освітньо-кваліфікаційного рівня є розв'язання актуальної наукової, науково-технічної, науково-методичної або навчально-методичної проблеми (задачі).

Виконання і захист кваліфікаційної роботи здійснюється державною мовою, для студентів спеціальності «Мова і література (російська)», «Мова і література (англійська)», «Мова і література (німецька)» допускається використання відповідної мови.

Кваліфікаційна робота виконується протягом навчання на випускному курсі.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]