Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Posibnik_Polit_ekonomiya_Kovalova_dlya_met.doc
Скачиваний:
70
Добавлен:
07.03.2016
Размер:
2.62 Mб
Скачать

Рівень реальної заробітної плати залежить від:

1) номі­нальної заробітної плати;

2) рівня цін на предмети споживання та послуги (індекс вартості життя);

3) податків, які сплачують робітники до бюджету держави і фондів соціального страхування

Зміну реальної заробітної плати визначають за до­помогою індексу вартості життя, який обчислюють зіставленням суми товарних цін, які в різні періоди сплачують робітники за придбання необхідних засобів до існування.

Мінімальна заробітна пла­та — це грошове вираження вартості, ціни та частково резуль­тативності праці найманого некваліфікованого працівника, який виконує просту роботу (наприклад, землекопа). Вона встановлюєть­ся законодавчо державою як норматив мінімально допустимого рівня оплати робочої сили та результатів праці (частково — в межах необхідного продукту) у формі місячного заробітку або погодинних тарифних ставок.

4.16. Ринок праці

1.Суть і особливості ринку праці

2.Умови рівноваги ринку праці

Особлива сфера економічних відносин, в межах якої здійснюється певним чином організована взаємодія покупців та продавців робочої сили, утворює ринок робочої сили.

Ринок праці є найважливійшою ланкою розвинутій ринковій системі та означає надання прав кожній людині на вільний продаж свої робочої сили за власним бажанням і вибором на правах трудового найму.

Об’єктом купівлі продажу робоча сила стає за умов існування з іншого боку вільного вибору професії або виду діяльності, що передбачає вільне переміщення людини в межах країни та за її межами

Форми надання страхової підтримки та соціальної допомоги без­робітним досить різноманітні й залежать від таких чинників, як ка­тегорія безробіття, наявність страхування, його тривалість, термін, сімейний стан безробітного тощо. Наприклад, у разі, якщо безробіт­ний ще ніколи не мав постійної роботи (шукає її вперше чи є тимча­сово зайнятим), він може розраховувати на соціальну допомогу в твердо визначених межах (сума чи відсоток від мінімальної зарпла­ти). У решті випадків страхові виплати комбінуються з соціальною допомогою. Розміри страхових виплат дедалі зменшуються залежно від тривалості періоду безробіття. Відбувається поступовий перехід до виплат соціальної допомоги, яка може й не мати обмежень щодо терміну, особливо коли вона є формою соціального забезпечення.

Не обмежується тривалість допомоги з безробіття у Бельгії та Данії. В інших країнах вона лімітується термінами безробіття за ка­лендарний рік (Італія — 180 днів, Канада — 38 тижнів, Норвегія — 40 тижнів, Велика Британія —- 312 днів за кожним випадком втрати роботи) чи тривалістю страхового стажу (Франція — від 3 до 30 міс, Німеччина — від 4 до 12 міс). У Японії тривалість виплат залежить від страхового стажу та віку й коливається від 90 до 300 днів. У США вона становить 26 тижнів, але може тривати до 39 — за видом безро­біття та 56 тижнів — у разі стихійного лиха

Існування ринку робочої сили дозволяє підприємцям наймати робітників, що є неодмінною умовою будь-якої господарської діяль­ності. При цьому необхідно розуміти, що попит на робочу силу є по­хідним, залежним від 1) попиту на товари та послуги, для виготов­лення яких треба наймати робітників, і 2) технічного оснащення виробництва. Основним економічним фактором попиту на робочу силу є фонд заробітної плати підприємства: висока заробітна плата обмежує роботодавця у наймі працівників, і навпаки.

Рішення про пропозицію робочої сили приймають самі робітни­ки. Основним матеріальним стимулом при цьому виступає реальна заробітна плата: чим вище її рівень, тим більше робітників пропону­ють свої здібності до праці. Важливу роль у формуванні пропозиції робочої сили відіграють такі фактори: прихильність до професії, пре­стижність праці, моральне задоволення, яку вона приносить, мож­ливість реалізувати творчі здібності, культурні та релігійні інтереси тощо. Для пропозиції робочої сили характерні два явища: "ефект за­міщення" та "ефект доходу". Пропонуючи свої трудові послуги, пра­цівники порівнюють свій дохід (реальну заробітну плату) з втратами

вільного часу через необхідність роботи за наймом. При цьому спо­чатку вони віддають перевагу робочому часу, а не вільному, оскіль­ки можливе збільшення останнього сприймається як втрата частини доходу (ефект заміщення). Але коли матеріальна забезпеченість і рі­вень життя істотно зростають, працівники намагаються якнайбільше використовувати можливості вільного часу (ефект доходу). Пропо­зиція робочої сили знижується, тобто високі доходи стимулюють до­звілля, а не працю, яка в цьому випадку розглядається як товар більш низької якості.

Взаємодія попиту та пропозиції на ринку робочої сили забезпечує його орієнтацію на формування рівноважного рівня заробітної пла­ти. При такому рівні заробітної плати в економіці встановлюється повна зайнятість, оскільки попит на робочу силу дорівнює пропози­ції робочої сили

Якщо заробітна плата є низькою (на рівні 3,), то за цих умов по­пит перевищує пропозицію і на підприємствах не вистачає праців­ників. З метою залучити працівників підприємці збільшуватимуть заробітну плату. При цьому все більше людей намагатимуться отри­мати роботу (рух по лінії пропозиції к). Проте заробітна плата, яка зросла, змушуватиме роботодавців наймати меншу кількість праців­ників (рух по лінії попиту т).

У розвинених ринкових країнах профспілки також мають певну систему заходів, за допомогою яких вони впливають на механізм функ­ціонування ринку праці. За сучасних умов профспілки таким чином регулюють взаємовідносини між суб'єктами цього виду ринку:

  1. Обмежують пропозицію праці, що досягається: обмеженням робо­ чого часу за допомогою законодавства, забороною приймати на роботу нечленів профспілки, обмеженням навантаження та інтен­сивності праці;

  2. Здійснюють тиск на підприємців у період укладення колективних угод в бік підвищення ставки заробітної плати;

  3. Сприяють розвиткові тих видів виробництв, які викликають по­пит на працю і тим самим забезпечують підвищення заробітної плати;

  4. Протидіють монополізації виробництва. Відомо, що монополія добивається підвищення цін за рахунок скорочення виробництва, це негативно впливає на рівень заробітної плати. Виступи проти монополії стримують тенденції до падіння заробітної плати.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]