Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Posibnik_Polit_ekonomiya_Kovalova_dlya_met.doc
Скачиваний:
70
Добавлен:
07.03.2016
Размер:
2.62 Mб
Скачать

Види грошей:

- товарні гроші;

- символічні гроші (паперові (банкноти), казначейські білети, розмінні монети, декретні гроші);

- кредитні гроші (векселі, чеки, банківські депозити);

- кредитні картки,

- квазі гроші

- майнові гроші (лежать на архунку держави, посії певної держвартості)

- електронні гроші (комп’ютерна система безготівкових символічних грошей);

Кредитні картки, квазігроші (майже гроші) – це ті державні гроші, резерви які лежать без руху в банку.

Функції:

1. Функція міри вартості виявляється в тому, що гроші виступають у ролі загального еквівалента і відображують вартість інших товарів.

2 Функція грошей як засобу обігу полягає в тому, що вони стали посе-оедником в обміні одного товару на інший, який здійснювався за форму­лою Т (товар) — Г (гроші) — Т (товар).

3. Функція грошей як засобу платежу полягає у на сучасному етапі з появою електронних грошей з’являється об’єднання засобу обігу і засобу платежу.

4. Функція грошей як засобу нагромадження полягає в тому, що гроші у вигляді золотих монет та зливків не беруть участі в обороті і нагромаджу­ються в їх власників як скарб.

5.Світові гроші – золото, срібло і платина по вазі. В міжнародних розрахунках використовують вільну конвертовану валюту – Долар, Євро і Єна, а також розрахунки SDR (спеціальні права запозичення).

Грошова система — це форма організації грошового обігу, що історично склалася у країні та закріплена в національному законодавстві.

Сформувалася грошова система у XVI—XVII ст., хоч окремі її елементи (наприклад, види державних грошових знаків) існу­вали й раніше.

До грошової системи належать:

1) грошова одиниця країни, яких нині у світі налічується понад 300 найменувань;

2) масштаб цін;

  1. види державних грошових знаків (металевих або паперових), що мають законну силу, порядок їх випуску й обігу (випуск, вилу­чення та ін.);

  1. регламентація безготівкового обігу;

  1. порядок обміну національної валюти на іноземну (валют­ний паритет і регульований державою валютний курс);

  2. державне регулювання грошового обігу.

Існують грошові системи :

1) металевого грошово­го обігу, за якого такий грошовий товар виконує всі функції грошей;

2) паперово-кредитного грошового обігу, в основі якого ле­жать кредитні гроші

Біметалева грошова система — це система, за якої за зо­лотом і сріблом законодавчо закріплена роль загального еквіва­лента. Виділяють чотири різновиди золотого монометалізму:

Закони грошового обігу — це за­гальні та специфічні закони, що діють у декількох суспільно-економічних формаціях і, передусім за умов капіталістичного способу виробництва, та виражають внутрішньо необхідні, сталі й суттєві зв'язки між кількістю необхідних для обігу грошей, цінами товарів, що підлягають реалізації та вартістю грошей.

Основними елементами закону грошового обігу є товарна маса, Що перебуває в обігу, рівень цін товарів і швидкість обігу грошей. Причому не рівень цін товарів залежить від кількості гро­шей в обігу, а навпаки, кількість грошей, які перебувають в обігу, залежить від рівня цін. Крім того, не швидкість обігу грошей залежить від їхньої кількості, а кількість грошей залежить від Швидкості обігу. Збільшення швидкості обігу грошової одиниці рівноцінне зменшенню грошової маси.

Однак в обігу, крім повноцінних грошей, із XVII ст. перебува­ють паперово-кредитні гроші, підпорядковані закону обігу папе­рових грошей. Сутність цього специфічного закону полягає в тому, що кількість грошей у сфері обігу має дорівнювати кількості золотих грошей, потрібних для нормального функціонування товарообігу. Кожен паперовий долар прирівнювався до золотого і мав таку саму купівельну ціну, як і золотий. Закон обігу паперових грошей діяв за умов, коли в основі грошової вартості ле­жало золото.

1. Закон грошового обігу (Фішер) полягає в дотриманні в економіці необхідної кількості грошей. В обігу повинна бути така кількість грошей, яка відповідає товарній масі, що знаходиться в обміну.

МV=PQ

2. Закон «Золотого стандарту» Кількість грошей потрібних для обігу дорівнює сумі цін проданих товарів мінус сума цін товарів проданих в кредит плюс платежі по яких наступив строк мінус взаємо погашенні платежі, все це ділиться на швидкість обігу.

КГ=(СЦ-К+П-В)/О

Закони грошового обігу — це за­гальні та специфічні закони, що діють у декількох суспільно-економічних формаціях і, передусім за умов капіталістичного способу виробництва, та виражають внутрішньо необхідні, сталі й суттєві зв'язки між кількістю необхідних для обігу грошей, цінами товарів, що підлягають реалізації та вартістю грошей.

Закони грошового обігу полягає в дотриманні в економіці необхідної кількості грошей. В обігу повинна бути така кількість грошей, яка відповідає товарній масі, що знаходиться в обміну.

Кількість грошей потрібних для обігу дорівнює сумі цін проданих товарів мінус сума цін товарів проданих в кредит плюс платежі по яких наступив строк мінус взаємо погашенні платежі, все це ділиться на швидкість обігу.

КГ=(СЦ-К+П-В)/О

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]