Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Posibnik_Polit_ekonomiya_Kovalova_dlya_met.doc
Скачиваний:
70
Добавлен:
07.03.2016
Размер:
2.62 Mб
Скачать

Нецінові чинники, що впливають на елас­тичність пропозиції:

  • період часу (у довгостроковому періоді про­позиція більш еластична, ніж у коротко­строковому);

  • вартість розширення виробництва (якщо вартість розширення виробництва значна, еластичність пропозиції такого продукту є невисокою);

  • можливість і вартість зберігання продукту (при незначній вартості зберігання продукту еластичність його пропозиції зростає);

  • взаємозамінюваність ресурсів у виробництві (чим складнішим є процес заміни ресурсів, тим меншою є еластичність пропозиції про­дукції)

де Qj(X) і Q2(X) — величина пропозиції товару X відповідно до і після зміни ціни товару Y; P^Y) та P2(Y) — ціна товару Y до і після її зміни від­повідно.

Якщо товари є взаємозамінюваними, то коефіцієнт перехресної еластичності буде від'ємним, що свідчитиме про зменшення пропозиції това­ру за умови зростання ціни на інший продукт цієї групи (наприклад, зростання ціни на масло зменшуватиме пропозицію маргарину, оскільки виробникам вигідніше переорієнтуватися на ви­робництво масла).

Закон співвідношення попиту і пропозиції

Вважається, що він бере участі в регулюванні ринкової економіки. цей закон виражає взаємозалежність між кількістю товарів і послуг, які хоче купити або отримати споживач, і обсягом виробництва товарів і послуг, які пропонує виробник. Процес-наслідок виникає на основі подолання суперечності між відхиленням цін І вартості товарів і послуг (під впливом низки чинників) і вимогами до ;

Регулювання товарного виробництва та обігу відбувається через зміни :ягу реалізації, які зумовлюються рівнем цін. Крім того, існує залежність співвідношення попиту і пропозиції від їх чинників.. Необхідність урахування цього закону зумовлена тим, що він відобра­жує взаємодію попиту і пропозиції.

Пропозиція формує попит через асортимент вироблених товарів і запро­понованих послуг та їх ціни, а попит визначає обсяг і структуру пропози­ції, впливаючи, таким чином, на виробництво.

Співвідношення між попитом і пропозицією є своєрідним індикато­ром збалансованого та пропорційного розвитку суспільного виробницт­ва, обміну й розподілу праці у сфері матеріального та нематеріального

Отже, співвідношення між попитом і пропозицією впливає на відхилен­ня ринкових цін від вартості товарів та послуг.

Ринкова рівновага

Ринкова рівновага — це ситуація на ринку, за якої величина попиту збігається з величи­ною пропозиції

Графічно ринкова рі­вновага представляється точкою Е перетину кривої попиту 2) і кривої пропозиції Точка рівноваги (Е) показує, що під впливом конкурен­ції встановлюється рівноважна ціна Ро, за якої ринок знаходиться в умовах збалансованості (кількість товару, який хочуть і можуть продати виробни­ки, відповідає тій кількості, що взмозі купити споживачі: .

Якщо на ринку встановлюється ціна Р,, нижча за рівноважну (з метою захисту споживачів), то створюється ситуація дефіциту.. Це приклад так званої ціни «стелі». Але в даній ситуації ви­робники прагнутимуть підвищувати ціну, і товар все ж таки будуть ку­пувати.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]