Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Posibnik_Polit_ekonomiya_Kovalova_dlya_met.doc
Скачиваний:
70
Добавлен:
07.03.2016
Размер:
2.62 Mб
Скачать

4.20. Роль держави в ринковій економіці

1. Необхідність цілеспрямованого втручання держави в економіку

2.Еволюція економічної діяльності держави::

Ще Адам Сміт зазначав, що «невидима рука ринку» функціонує лише тоді, коли добре видна «грізна рука закону».

Виходячи з цього держава створює юридично-інституціональні засади ринкової економіки:

  • захист прав власника (ст. 41 Конституції України);

  • антимонопольне законодавство {ст. 42 Конституції України);

  • соціальний захист населення {ст. 46 Конституції України);

захист покупців {ст. 42 Ко Активне втручання держави в суспільне відтворення виклика­не:

необхідністю підтримання умов саморегулювання економіки, забезпечення ефективності функціонування ринку.

Держава захищає ринок від монополізації, від знищення конкурен­ції, тому що при послабленні конкуренції ефективність суб'єктів господарювання знижується.

певна економічна діяльність є невигідною для суб'єктів господарювання. Тому держава здійснює будівництво шляхів, електростанцій, комунальне обслуговування будинків, санітар­ний контроль тощо.

необхідність певного перероз­поділу доходів, підвищенням доступу населення до деяких това­рів і послуг. Механізм перерозподілу доходів передбачає виплату з державного бюджету і позабюджетних фондів пенсій, стипендій, дотацій, різних допомог.

Розглянемо співвідношення між недоліками ринку та функціями дер­жавної політики.

Недоліки ринку

Державне втручання

1. Неадекватна конкуренція

1. Антимонопольне (антитрестівське) законодавство

2. Побічні ефекти економіч­ної діяльності

2. Законодавче регулювання рівня забруднення; податки, субсидії

3. Суспільні товари та послу­ги

3. Національна оборона, національна безпека, маяки та ін.

4. Неприйнятна нерівність у доходах і майні

4. Прогресивне оподаткування доходів і майна. Програми підтримки доходів

5. Діловий цикл (високі ін­фляція та безробіття)

5. Монетарна політика, зміни в про­позиції грошей і відсоткових ставок

6. Повільне економічне зрос­тання

6. Фіскальна політика (податки і ви­трати). Інвестиції в освіту. Зменшення бюджетного дефіциту

  • нституції України

Держава — це політична організація особливого роду, котра для досягнення стабільності в суспільстві використовує політичні канали, роль яких раніше виконували традиції, звичаї, авторитети

І. 1. На перших етапах еволюції дер­жава виступала як зовнішня сила щодо суспільного виробництва.

Держава є системою, яка забезпечує соціальну форму розвит­ку суспільства, тому що всі зміни в суспільстві пов'язані з діяль­ністю людей. Більше того, економічний, соціально-політичний, правовий види діяльності держави тісно переплетені між собою і взаємозалежні.

3. З розвитком держава розпочала контроль за обміном всередині роду, общини, країни, впливаючи на все суспільне життя, великого успіху вона досягла у стимулюванні міжнародних зв'язків. Держава генерувала нові торгові шляхи і виконувала роль посередника між різними країнами.

4. Торгове суперництво між країнами призвело до військових конфліктів і застосування владою заходів протекціоніз­му, а саме утримання в секреті техніко-технологічних новин, при­дбання дешевих матеріалів для обробної промисловості тощо.

ІІ. У період пізнього середньовіччя роль держави, її економічна діяльність посилюється і стає закономірним явищем у суспільно­му розвитку. Суспільне виробництво починає змінювати форму господарювання, оскільки зароджуються капіталістичні відноси­ни. У країнах Західної Європи це було пов'язане з найбільш гру­бими формами насильства: розорення дрібних виробників, поне­волення колоній, работоргівля тощо. Ці заходи проводилися за безпосередньої участі держави.

ІІІ. На межі XIX і XX ст. суспільний розвиток характеризувався формуванням монополій і фінансового капіталу, вивезенням капіта­лу, експансією розвинутих країн, переміщенням жорстокої конку­ренції в міжнародний простір та ін. Зміни, які відбувалися в еконо­мічному механізмі, продовжували вдосконалювати економічну діяльність держави. Вона стає суб'єктом економічної діяльності

Держава — найвища форма організації люд­ського співжиття і одночасно найпотужніший владний суб'єкт. Аргументом останнього є як обсяги державної власності, так і її відповідне місце в інституціональній системі суспільства. Вона створила умови для того, щоб діяльність людей щодо задоволен­ня своїх безперервно зростаючих потреб здійснювалась згідно зі схваленими суспільством нормами, правилами та звичаями.

4. Політико -економічне визначення держави за умов капіталізму: це загально--1 національний економічний суб'єкт, що зосереджує у своїх руках] економічну владу і значну частку власності на продуктивні сили з приводу привласнення яких (влади і власності) виникає певваі система відносин економічної власності та управління нею у всіх! сферах суспільного відтворення в інтересах економічно паную-| чого класу.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]