Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
екзамен123.docx
Скачиваний:
65
Добавлен:
05.03.2016
Размер:
402.18 Кб
Скачать

1. Основні поняття властивостей продукції.

Продукція - узагальнююче поняття. Види продукції - вироби і продукти.

Виріб - це продукція промислового виробництва, кількість якої може обчислюватися в штуках або примірниках.

Продукт - результат роботи промислового підприємства (нафтопродукти, волокно і ін.) або підприємства харчової промисловості, сільського і лісового господарства (хліб, зерно, м'ясо, деревина).

Властивість продукції - об'єктивна особливість, що проявляється при створенні продукції, її експлуатації або споживанні.

Споживання відноситься до продуктів і до таких виробів, які в процесі використання самі підлягають витраті, наприклад нафтопродукти, метизи, харчові продукти, тощо.

Продукція має багато різних властивостей. Сукупність всіх властивостей даної продукції дозволяє відрізняти її від іншої.

Притаманні продукції властивості проявляються при її проектуванні, розробці виготовленні, випробуванні, використанні, технічному обслуговуванні, ремонті, зберіганні, транспортуванні і т.п.

Якість продукції - сукупність її властивостей, що обумовлює здатність продукції задовольняти визначеним вимогам у відповідності з її призначенням. Якість продукції характеризується цілим рядом властивостей, які можна об'єднати в п'ять груп:

1. Експлуатаційні і споживчі властивості (продуктивність, потужність, швидкість, витрати пального).

2. Надійність.

3. Технологічність.

4. Показники технічної естетики (зовнішній вигляд, ергономічні показники (фізіологічні і гігієнічні показники, зручність в роботі);

5. Степінь стандартизації, уніфікації, взаємозамінності.

Важливою ознакою якості промислової продукції є її надійність, яка виявляється в процесі роботи. Надійність - одна із складових частин якості, особлива і найбільш загальна її властивість.

Показники якості продукції - це кількісна характеристика її властивостей, що входять в склад якості. Цей показник розглядається стосовно визначених умов виробництва, експлуатації чи споживання продукції.

Розрізняють наступні показники якості продукції.

Одиничний показник - показник, що відноситься тільки до одної з властивостей продукції. Комплексний показник - показник, що відноситься до декількох властивостей продукції, наприклад, до безвідказності і ремонтопридатності. Інтегральний показник - показник, що відображає співвідношення сумарного корисного ефекту від експлуатації чи споживання продукції і сумарних затрат на її виготовлення і експлуатацію чи споживання.

Інтегральний показник якості К визначають за формулою:

K=H/C,

де Н - сумарний корисний ефект, одержаний в результаті експлуатації виробу; С - затрати на виготовлення і експлуатацію.

Показник К служить економічною характеристикою якості продукції

2. Зміцнення поверхонь деталей машин пластичним деформуванням (наклепом).

Наклеп є одним із розповсюджених методів серед технологій зміцнення поверхневих шарів деталей машин. Використання цього методу дозволяє ефективно впливати на підвищення довговічності деталей, що працюють в умовах циклічних навантажень і мають концентратори напружень, місця посадок з гарантованим натягом, а також працюючих в умовах тертя і дії корозійних середовищ.

Наклеп викликає підвищення фізико-хімічної активності поверхневих шарів, зниження теплопровідності і електропровідності металу.

Глибина шару, що наклепується, твердість, величина залишкових напружень стиску і інші його властивості залежать від технології процесу пластичного деформування і матеріалу деталі, що обробляється.