Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
екзамен123.docx
Скачиваний:
65
Добавлен:
05.03.2016
Размер:
402.18 Кб
Скачать

3. Змащування машин при експлуатації.

При роботі машин кількість мастила зменшується внаслідок витікання через нещільності, деяка його доля переходить в шлам, частина втрачається разом з водою, що видаляється, випаровується, а в двигунах внутрішнього згорання втрачається із-за вигорання.

Мастило в системі внаслідок старіння втрачає змащувальні властивості і потребує, не дивлячись на дію очисних пристроїв, періодичної заміни його свіжим. Незалежно від регламентованих термінів мастило замінюють у випадку випадання шламу в більшій кількості ніж звичайно і виходу значень вуглеце-вого показника, в'язкості тощо за межі встановлених норм. В системах великої місткості рекомендується періодично проводити аналіз мастила.

У пластичного змащувального матеріалу забруднюється тільки робочий шар, що покриває поверхню тертя. Сильне забруднення цього шару посилює зношування деталей і ускладнює заміну мастила. Свіжий змащувальний матеріал відводить непрацюючий шар, витісняє значну частину забрудненого мастила і змішується з його залишком. Протитиск при нагнітанні пластичного змащувального матеріалу визначається дослідним шляхом: вона залежить, окрім фізико-хімічних властивостей змащувального матеріалу, від розміру і форми каналів по яким він підводиться, від конструкції вузла, його зношення, від температури і стану відпрацьованого змащувального матеріалу, що визначається якістю і регулярністю попередніх операцій змащування. По даним досліджень на автомобілях і сільськогосподарських машинах змащувальне обладнання ефективне, якщо воно дозволяє досягати значення надлишкового тиску 10МПа і більше.

Чистота змащувальних матеріалів одна із найважливіших умов довговіч-ності машин. Тому при транспортуванні, зберіганні і в процесі заправки повинні бути прийняті міри по попередженню забруднень.

Змащування машин повинно здійснюватися у відповідності із заводськими інструкціями. Терміни заміни мастила залежать від умов роботи машини і можуть бути різними для однієї ж і тієї ж машини.

Для будь-якої машини періодичність подачі змащувального матеріалу в точки змащування і заміни змащувального матеріалу картера повинні признача-тися виходячи з умов найбільш несприятливої тривалості режиму роботи малозношеної машини. Для встановлення такої періодичності необхідно володіти досвідом експлуатації машини або подібної до неї.

ЕКЗАМЕНАЦІЙНИЙ БІЛЕТ № 24

1. Причини втрати працездатності машин і обладнання.

Найбільш розповсюдженими причинами відказів і, як наслідок, втрата працездатності деталей машин є наступні: руйнування матеріалів деталей внаслідок втомних явищ і зменшення міцності; деформація деталей і заклинювання рухомих спряжень під дією "пікових навантажень"; зміна розмірів, форми і взаєморозміщення вузлів тертя, внаслідок зношування матеріалу поверхневих шарів; зменшення працездатності деталей і спряжень внаслідок сумісного впливу зовнішніх навантажень, явищ зношення і дії хімічно активних середовищ;руйнування і пошкодження деталей під дією корозії і старіння матеріалів; руйнування деталей внаслідок кавітаційно-ерозійних пошкоджень.