Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
екзамен123.docx
Скачиваний:
65
Добавлен:
05.03.2016
Размер:
402.18 Кб
Скачать

3.Переваги і недоліки гартування.

Гартува́ння — це зміцнювальна термічна обробка, яка полягає в нагріві сталі до температури вище критичних точок, витримці і подальшому охолодженні зі швидкістю більше критичної.

Мета гартування — одержати мартенситну структуру з рівномірним розподілом вуглецю і підвищити твердість і міцність сталі.

Головні параметри процесу гартування:

  • температура нагріву;

  • час витримки;

  • середовище, в якому нагрівають виріб;

  • швидкість охолодження.

  • режим відпуску.

Перевагами нагрівання СВЧ є висока продуктивність, можливість уникнути оксидації й зневуглецювання поверхні заготовки, точно регулювати глибину гартування й автоматизувати процес.

Недоліком методу є висока вартість генераторів СВЧ, а також необхідність виготовляти окремий індуктор для кожної заготовки та потреба індивідуально добирати режим обробки. Високочастотне гартування широко застосовується для заготовок, виготовлених з дешевих вуглецевих сталей із вмістом вуглецю понад 0,4 % в умовах серійного й масового виробництва.

ЕКЗАМЕНАЦІЙНИЙ БІЛЕТ № 16

1. Вплив умов експлуатації і режиму роботи машин на зношування їх деталей.

Використання машин по призначенню в нормальних умовах і правильне завантаження мають важливе значення для довговічності рухомих деталей. Так, застосування для шліфувальних робіт верстатів, призначених для нарізання точної різі, спряжено з абразивним зношуванням вузлів тертя і швидкою втратою верстатом точності.

Можуть бути випадки, коли машина хоч і використовується для виконання призначених для неї операцій, але характер завантаження впливає на нерівномірне зношування деталей. Обробка коротких гвинтів на верстатах, призначених для виготовлення довгих гвинтів, приводить до підвищеного зношування ходових гвинтів верстатів на короткій ділянці і робить їх в подальшому непридатними для експлуатації.

Непередбачені силові навантаження інтенсифікують зношування деталей. Тому, на прецизійних металорізальних верстатах не можна проводити обдирочні роботи; допуск на викінчувальні операції повинен бути мінімальний, у відповідності з нормативами.

Період запуску машини пов'язаний з підвищеною інтенсивністю зношування, що залежить від тривалості простою машини перед пуском, від температури деталей і властивостей змащувального матеріалу. Періодом запуску необхідно рахувати проміжок часу від моменту запуску до моменту стабілізації теплового стану машини. Період запуску супроводжується змінами величини і форм зазорів; в окремих січеннях зазори можуть бути нульовими.

Перехід на більш форсований режим роботи машини може значно погіршити умови роботи деталей, що труться. При експлуатації дизелів помічено, що із збільшенням частоти обертання колінчастого вала тиск подачі мастила в підшипниках значно зменшується і, тільки через деякий час починає зростати до величини, що відповідає швидкісній роботі машини.

Підвищене зношування деталей ходової частини транспортних машин відбувається і в період їх зупинки. При моменті гальмування колеса, що рівний або перевищує момент від сили зчеплення колеса з полотном дороги, відбувається перехід від кочення до ковзання (юзу).

Робота машини характеризується навантаженням, швидкісним і тепловим режимами. Одна і та ж продуктивність машини може бути досягнута при різних сполученнях параметрів навантаженого і швидкісного режимів. Деякий діапазон сполучення може бути найбільш вигідним з точки зору зносостійкості, задовольняючи разом з тим вимоги економічності