Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
екзамен123.docx
Скачиваний:
65
Добавлен:
05.03.2016
Размер:
402.18 Кб
Скачать

1. Розуміння технічної системи з точки зору надійності.

Технічна система - це сукупність спільно діючих елементів, які призначені для самостійного виконання заданих функцій.

Система - упорядкована сукупність взаємопов'язаних і взаємодіючих елементів, що утворюють єдине функціональне ціле , призначене для вирішення певних завдань. Це визначення підкреслює первинність мети при об'єднанні якихось системоутворюючих чинників ( матеріальних , людських , інформаційних та ін ) в систему.

Під надійністю системи розуміється її властивість виконувати свої функції протягом заданого проміжку часу або заданого напрацювання.

Існує багато причин, що обумовлюють недостатню надійність систем.

Першу групу складають помилки, допущені при конструюванні, визначенні умов експлуатації, виготовленні і монтажі устаткування. Ці помилки виражаються в підвищеній частоті відмов, особливо при освоєнні і запуску в виготовлення нових виробів.

Інша група факторів призводить до поступового втрачання системою своїх первинних властивостей. Це явище виражається в основному різними видами старіння. Однак результат цих закономірних змін може проявитися раптово, тобто має випадковий характер.

Третя група - це непередбачені, непередбачувані дії на систему, найчастіше фізичного характеру, звані стресами. Ці дії призводять до катастрофічних або миттєвим відмов.

Ці три групи викликають необоротну зміну властивостей систем - система приходить в непридатність часткову або повну.

2. Структурне резервування систем.

3. Термообробка шестерен і зірочок.

8.4 . Матеріали та термообробка зубчастих коліс

Для виготовлення зубчастих коліс частіше застосовують якісні вуглецю постійні 40 , 45 , 50 ; постійні з підвищеним вмістом марганцю 40Г2 , 50Г ; леговані сталі 40Х , 40ХН , 40ХНМА , 35ХГСА .

Сталеві зубчасті колеса з твердістю Н £ 350 НВ після нормалізації і поліпшення нарізають після термообробки заготовки. При цьому досягається точність виготовлення коліс , які добре прірабативатся , а зубці не піддаються крихкі руйнування при динамічних навантаженнях. Для кращого опрацювання зубців твердість Н1 шестеренчасті призначають більше твердості Н2 колеса (Н1 ? Н2 +25 ... +40 ) .

У косозубих і шевронних зубчастих передачах твердість зубців шестірні призначають приблизно на 100 одиниць за Брінель більше, ніж твердість зубців колеса , чим досягається підвищена несуча здатність передачі . Ці стали застосовують в умовах індивідуального і малосерійного виробництв , якщо не відносяться жорсткі обмеження щодо габаритів передач , а також для великогабаритних коліс , термообробка яких утруднена.

Для високонавантажених зубчастих коліс відносно невеликих розмірів застосовують постійні з твердістю Н ( 350 НВ. Нарізування зубців при високій твердості заготовки неможливе або дуже утруднено. Тому термообробку здійснюють після нарізування зубців , яке супроводжується виразкового зубців , особливо після загартування й цементації . Для виправлення форми зубців потрібні додаткові фінішні операції (шліфування , притир та ін.) Застосування коліс з високою твердістю вимагає підвищеної точності виготовлення і монтажу передачі , більшої жорсткості валів і опор.

Для виготовлення великогабаритних зубчастих коліс використовують сталеве ( нормалізовані стали 40Л , 45Л , 50Л .

Для тихохідних малогабаритних передач застосовують шаруваті пластики , текстоліт або поліаміди ( капрон , нейлон ) . Передачі з такими колесами менш чутливі до неточностей виготовлення і монтажу , але поступаються металевим за несучою здатністю і довговічністю.