Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
екзамен123.docx
Скачиваний:
65
Добавлен:
05.03.2016
Размер:
402.18 Кб
Скачать

1. Корозія металів, види корозії і їх особливості.

Обов'язковою умовою для виникнення корозії металів є наявність контакту між деталлю і корозійним середовищем. По характеру корозійних середовищ корозія металів розділяється на атмосферну, газову і корозію в електролітах.

Атмосферна корозія: утворення рихлих плівок оксидів заліза з наступним виникненням джерел точкової корозії. Причини погане нанесення захисних покрить, поганий догляд за машиною.

Газова корозія: утворення на поверхні деталі щільного крихкого шару оксидів металу, найчастіше проявляється на деталях газових печей і газових турбінах, електричні елементи нагрівання. Причини: Висока температура нагріву і низька окалиностійкість матеріалу

Корозія в електролітах: корозійні піттінги, розсіяні по всій поверхні деталі, місцева корозія по близу зєднаних листів і рамних конструкцій. Проявляється в котельних установках, економайзерах, посудинах хімічної водо очистки, підводні частини морських кораблів. Причини: розвиток електрохімічних процесів в результаті неоднорідності матеріалу при наявності вільного доступу кисню.

Корозійна втомлюваність: поверхня корозійно - втомлюваного ламання покрита шаром продуктів корозії. Причини: спільна дія змішаних напружень і корозійно-активного середовища.

Корозійне розтріскування: поява сітки тріщин по границях зерен з різким зиженням міцності матеріалу. Причини: Вибіркове корозійне руйнування границь зерен або одного з компонентів сплаву під впливом корозійного руйнування.

Корозія при терті(фретінг-корозія): виникнення на контактних поверхнях, особливо по границі контакту, корозійних пошкоджень у вигляді окремих пляма бо полосок не великої глибини. Причини: безперервне руйнування захисної окисної плівки в точках рухомого контакту.

2. Основні етапи відпрацювання конструкції машини на технологічність.

Робота конструкторів і технологів по забезпеченню технологічності конструкції виробу проводиться на стадії ескізного або технічного проекту і уточнюється на стадії робочого проектування і при підготовці серійного виробництва.

На стадії ескізного проектування вирішуються наступні питання: вибір оптимального варіанта принципіальної схеми і раціонального компонування виробу, його агрегатів і складальних одиниць; вибір оптимальної конструкції агрегатів і механізмів, які забезпечують взаємозамінність в експлуатації при найменшій трудомісткості; забезпечення використання в конструкції найбільш досконалих агрегатів і складальних одиниць, які знаходяться у виробництві і експлуатації; максимальна уніфікація і висока ступінь застосування стандартних агрегатів, складальних одиниць і приладів.

На стадії ескізного проектування і в процесі відпрацювання ескізного проекту на технологічність виявляються всі нові оригінальні конструктивні вирішення, які потребують застосування нових технологічних методів і процесів. Одночасно виявляються проблемні питання, необхідність проведення експериментальних і науково-дослідних робіт. Всі ці вирішення передаються для проведення експериментальних робіт. На цій стадії визначається також машинобудівний завод-виробник серійного виготовлення виробу, що проектується.

На стадії технічного проектування крім уточнення і конкретизації конструкції вирішуються питання забезпечення простоти конструктивних вирішень складальних одиниць: вибору складальних баз, встановлення точності виготовлення складальних конструкцій і способів компенсації для одержання заданих точностей і вихідних параметрів при мінімальних слюсарних роботах. Одночасно проводиться обгрунтоване призначення складальних розмірів, які забезпечують функціональну точність виробу і високу взаємозамінність вузлів, і зображаються на кресленнях всі допуски і технічні умови, які забезпечують виконання вимог повної взаємозамінності.

Велика увага на стадії технічного проектування приділяється спрощенню конструкції стикових з'єднань, які забезпечують легкоз'ємність агрегатів і складальних одиниць, які підлягають частковій заміні в процесі технічного обслуговування і ремонту, а також забезпеченню зручності і простоти виконання операцій по герметизації монтажних, складальних і контрольно-випробувальних робіт, при виробництві, експлуатації і ремонті виробу з визначенням переліку легко замінних у виробництві, експлуатації і ремонті складальних одиниць і агрегатів.

На стадії затвердження технічного проекту необхідно уточнювати встановлені у технічному завданні показники надійності у відповідності з представленими розрахунками, теоретичними або експериментальними даними; встановлювати необхідність розробки креслень і виготовлення стендів для перевірки заданих показників надійності окремих оригінальних складальних одиниць і деталей або виробу в цілому (в тому числі стендів для прискорених випробувань); визначати потрібну для прискорених випробувань апаратуру для контролю машинного часу, середнього і максимального робочого навантаження та інших показників; встановлювати методику заводських і промислових типових і прискорених випробувань, в тому числі випробувань на задані показники надійності.

На стадії робочого проектування, відпрацювання нової конструкції на технологічність повинне, в основному, закінчитися у відповідності з вимогами виробництва і масштабу випуску. На цій стадії в процесі розробки технологічності конструкції нового виробу конструктори і технологи проектної організації із залученням технологів заводу-виробника звичайно вирішують питання забезпечення простоти конструктивних вирішень деталей і технічно раціональної спадкоємності деталей виробу, які знаходяться у виробництві або експлуатації; вибору раціональної точності обробки складальних одиниць і деталей, шорсткості поверхонь, встановлення баз обробки, а також раціональності проставлених розмірів з точки зору вибору технологічних баз. На стадії робочого проектування слід звертати особливу увагу на скорочення номенклатури спеціальних деталей в результаті застосування стандартних і уніфікованих деталей; застосування раціональних марок, типорозмірів матеріалів і заготовок, які забезпечують найменші витрати матеріалу і затрати на обробку і вибір способів формоутворення деталей, а також складання виробів прогресивними методами.

На стадії розробки робочих креслень дослідного зразка рекомендується передбачати додаткове виготовлення і випробування на надійність складальних одиниць деталей, що найбільш підлягають зносу, поломкам і деформаціям; розробку креслень і виготовлення стендів для цих випробувань, а також широко застосовувати метод моделювання.

На стадії виготовлення дослідного зразка і дослідної партії ведучі конструктори і технологи проектної організації вивчають процес виготовлення деталей, складання і випробування виробу, виявляють, на скільки повно і раціонально вирішені вимоги технологічності конструкції, а також прагнуть до того, щоб виготовлення і складання дослідного зразка проводилися згідно з запроектованим технологічним процесом. Виготовлення дослідного зразка є перевіркою робочих креслень і технічних умов в металі, а також запроекто-ваного технологічного процесу виготовлення з врахуванням забезпечення заданої надійності.

В зв'язку з відомими труднощами визначення і вибору показників надійності рекомендується на стадії випробувань дослідного зразка визначити фактично одержані показники надійності і внести їх в технічну документацію як тимчасові нормативи. При позитивних результатах випробувань дослідного зразка проводиться коректування робочих креслень, технічних умов і технологічного процесу виготовлення виробу, після чого технічна документація поступає на завод-виробник для виготовлення дослідної партії.

В процесі коректування або розробки робочих креслень дослідних і промислових зразків (партії) слід уточнювати встановлені раніше або додатково розробляти засоби і способи, які дозволяють фіксувати за допомогою самореєструючої апаратури чистий машинний час роботи машини, її середнє робоче і максимальне навантаження на протязі тривалого відрізку часу, наприклад не менше доби, або інші показники (встановлення самореєструючої апаратури повинна вестись паралельно із виготовленням самих виробів, не допускаючи випадків передачі останніх споживачам без реєструючої апаратури, якщо вона передбачається проектом).

Для аналізу якості роботи окремих деталей і складальних одиниць один із зразків, який пройшов промислові випробування в найбільш важких умовах розбирається, старанно вимірюються всі елементи і проводяться металогра-фічні випробування. На основі цих даних складаються відомості дефектів і вводяться необхідні корективи в конструкцію і технологію виготовлення.

В акті промислових випробувань дослідно-промислових зразків (партій) повинен бути спеціальний розділ, присвячений аналізу результатів виявлення фактичної надійності окремих деталей, складальних одиниць і машин або виробу в цілому, а також їх надійності в експлуатації разом з комплектуючим обладнанням. В цьому розділі повинні бути викладені оброблені матеріали записів реєструючої апаратури і систематизовані дані про всі відмови які мали місце в процесі випробувань, про зношування всіх складальних одиниць і деталей, з приведенням абсолютних величин і характеру зносу по даних результатах вимірів при контрольному розбиранні машини; результати виміру зносу; характеристики твердості або мікротвердості деталей одного із зразків, який пройшов промислові випробування в найбільш важких умовах; дані, які характеризують надійність машин або виробу в експлуатації разом з комплектуючим обладнанням.

При розгляданні і затвердженні акту промислових випробувань проектна організація повинна представляти одночасно звіт про проведення заводських лабораторних стендових випробувань дослідно-промислового зразка на надійність. При розробці технічної документації для промислового виготовлення завод-виробник і проектна організація зобов'язані в розрахунково-пояснювальній записці в розділі "Надійність" привести основні заходи, які виконані для доведення надійності машини до заданого рівня, а також включити в комплектуючу відомість кожної машини, апарата і приладу інструкцію по експлуатації і проведенню планово-попереджувальних ремонтів, список запчастин і їх термін служби, список інструментів і пристосувань, з кресленнями спеціального інструменту, що необхідний для складання і розбирання, керівництво для складання, карту змащування, асортимент змащувальних матеріалів і норми їх витрат, вказівки по періодичним оглядам із заходами по вилученню виявлених недоліків, а також форму звіту даних експлуатації.

При передачі машини в серійне виробництво завод-виробник і проектно-конструкторські організації повинні встановлювати гарантовані міжремонтні строки роботи виробу (визначати номенклатуру і кількість запасних частин, які підлягають поставці комплексно з виробом, встановлювати показники і методи оцінки якостей машини або обладнання).

Заводи-виробники повинні періодично, але не менше одного разу на рік узагальнювати досвід експлуатації машини або обладнання серійного виробництва; систематично збирати необхідні заводу відомості про роботу і відмови, знос деталей і складальних одиниць, поломки і несправності, перевіряти відповідність фактичних показників надійності гарантійним даним і розробляти конструктивні і технологічні заходи по збільшенню надійності виробу в цілому.

Слід пам'ятати, що повнота і старанність обробки конструкторської документації є однією з основних умов забезпечення надійності виробу при проектуванні.