Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
екзамен123.docx
Скачиваний:
65
Добавлен:
05.03.2016
Размер:
402.18 Кб
Скачать

ЕКЗАМЕНАЦІЙНИЙ БІЛЕТ № 1

1. Надійність і вирішення задач прискорення науково-технічного прогресу.

В наш час основою інтенсифікації народного господарства є кардинальне прискорення науково-технічного прогресу на основі переходу до принципово нових технологічних процесів і до техніки нових поколінь, які дозволяють досягти вищого рівня продуктивності праці і максимальної ефективності. Вирішення цих задач неможливе без корінного підвищення надійності машин, обладнання і приладів.

В міру ускладнення техніки, розширення областей її використання, підвищення рівня автоматизації, збільшення навантажень і швидкостей роль питань надійності буде безперервно зростати. Справа не тільки в тому, що в цих умовах підвищуються вимоги до безвідказності і довговічності виробів, але і в тому, що вирішення питань надійності стає одним із основних джерел ефективності техніки, економії матеріальних, трудових і енергетичних ресурсів, підвищення конкурентної здатності техніки.

Недостатньо високий рівень надійності приводить до таких негативних явищ, як аварії і катастрофи, зрив планових завдань за об'ємом виробництва через простоювання обладнання і машин; збільшення матеріальних і трудових витрат на відновлення і ремонт техніки; зростання потреби в запасних частинах, машинах внаслідок передчасного зносу.

Недостатньо високий рівень надійності є однією з основних причин невиправдано великих затрат, матеріальних і трудових ресурсів на технічне обслуговування і ремонт техніки, на виробництво запасних частин. Таким чином, проблема надійності в наш час, безпосередньо пов'язана з вирішенням основниx народногосподарських проблем, в тому числі продовольчої та енергетичної програм, проблемою раціонального використання металу і людських ресурсів.

2. Причини відмов і, як наслідок, втрата працездатності виробу внаслідок руйнування і пошкодження деталей і спряжень внаслідок кавітаційно-ерозійних пошкоджень.

Найбільш розповсюдженими причинами відказів і, як наслідок, втрата працездатності деталей машин є наступні: руйнування матеріалів деталейвнаслідок втомних явищ і зменшення міцності; деформація деталей і заклинювання рухомих спряжень під дією "пікових навантажень"; зміна розмірів, форми і взаєморозміщення вузлів тертя, внаслідок зношування матеріалу поверхневих шарів; зменшення працездатності деталей і спряжень внаслідок сумісного впливу зовнішніх навантажень, явищ зношення і дії хімічно активних середовищ; руйнування і пошкодження деталей під дією корозії і старіння матеріалів; руйнування деталей внаслідок кавітаційно-ерозійних пошкоджень.

При надмірному збільшенні напружень в матеріалі деталі, що перевищують границі текучості і міцності, виникають деформації, що супроводжуються зміною форм і розмірів деталей, або настає аварійне розділення деталі на окремі частини - таk званий злам. Розрізняють пружні деформації матеріалу, які зникають після зняття навантаження, і пластичні (залишкові), які залишаються після зняття навантаження. Злами поділяютьза характером навантаження (статичний, втомний) і за особливостями будови (крихкий, в'язкий).

Характер прикладання навантаження і, як наслідок, механізм руйнування може бути самим різноманітним. При короткочасному одночасному навантаженні виникають статичні або динамічні злами. Ці злами можуть мати різну будову залежно від швидкості навантаження і вихідної структури матеріалу. Під в'язким зламом розуміють злам, який відбувається при наявності макропластичної деформації. Крихкий злам на відміну від пластичного виникає при відсутності або при незначних розмірах макропластичної деформації. При цьому пластичність зламу визначають не по середній деформації зразка або деталі, а по наявності і степені локальної деформації в об'ємі матеріалу, що прилягає до зламу.