Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
екзамен123.docx
Скачиваний:
65
Добавлен:
05.03.2016
Размер:
402.18 Кб
Скачать

3. Основи нікелювання і кадмування.

Нікелювання, нанесення на поверхню виробів нікелевого покриття (завтовшки, як правило, від 1—2 до 40—50 мкм ) . Н. піддаються переважно вироби із сталі і сплавів на основі Cu, Zn і Al; рідше — вироби з Mg, Ti, W, Мо і сплавів на їх основі; розроблені способи нанесення нікелю на неметалічній поверхні — кераміку, пластмаси, бакеліт, фарфор, стекло і ін. Н. застосовується для захисту виробів від корозії (у атмосферних умовах, в розчинах лугів, солей і слабких органічних кислот), підвищення зносостійкості деталей, а також в захисно-декоративних цілях.

Покриття кадмієм є анодним і захищає сталь від корозії в атмосфері і морській воді електрохімічно, у прісній воді — механічно. Воно володіє високою захисною здатністю.

Кадмієве покриття характеризується малою твердістю, високою пластичністю та елас­тичністю, добре витримує розвальцьовування, запресовування, штампування, протягання й згвинчування. Мікротвердість покриття складає 340 — 490 МПа.

При кадмуванні відбувається наводнювання і зв'язане з ним окрихчування сталі.

Кадмієве покриття гарно паяється.

Кадмування застосовується для деталей зі сталей, які експлуатуються в умовах впливу морських кліматичних факторів і морської воді, а також для захисту сталевих і мід­них деталей з метою попередження контактної корозії алюмінієвих і магнієвих сплавів.

ЕКЗАМЕНАЦІЙНИЙ БІЛЕТ № 14

1. Вплив технології виготовлення деталей на їх надійність і довговічність.

В конструктивному методі забезпечення зносостійкості деталей машин обумовлюється постійним прагненням до підвищення їх продуктивності, що майже завжди супроводжується збільшенням механічного і теплового навантажень рухомих спряжень деталей.

Особливу увагу звертають на:

- вибір матеріалів для деталей, які труться(залежно від призначення виготовляють із конструкційних, фрикційних, зносостійких і антифрикційних матеріалів широкої номенклатури);

-Вибір матеріалів при конструюванні вузлів тертя- представляє собою важку задачу, не дивлячись на те, що практика машинобудування має великий досвід. Вибір залежить від конструкції і призначення вузла, технології виробництва, умов експлуатації, від вимог по загальній міцності деталей, строку їх служби і надійності при врахуванні вартості матеріалу і його дефіцитності, витрат на виготовлення деталей із вибраного матеріалу і експлуатаційних витрат.

- Числові критерії працездатності матеріалів в парах тертя ;

- Деякі правила поєднання матеріалів деталей в парах тертя - на основі ретельного співставлення умов служби деталей, які труться, вихідних властивостей матеріалів і тих змін, яким вони піддаються на поверхнях тертя, з врахуванням інших обставин, можна підібрати для кожного випадку матеріал, який найбільше підходить;

- Пористість матеріалів - У багатьох випадках пористість матеріалу деталей, які труться, служить конструктивним чи технологічним фактором підвищення надійності їх роботи внаслідок покращення режиму змащування.

- розташування матеріалів пар тертя по твердості(Працездатність і надійність роботи спряжень тертя в значній мірі залежать від того, як в них розташовані матеріали.)

- Жорсткість вузлів, піддатливість і спеціальна конфігурація деталей, як фактори підвищення зносостійкості пар тертя

- Врахування температурних деформацій деталей

- Рівностійкість деталей, що зношуються