Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ОКЛ.doc
Скачиваний:
430
Добавлен:
04.03.2016
Размер:
2.97 Mб
Скачать

5. Інформаційне забезпечення процесу розробки стратегії

Робота над стратегією вимагає створення, поступового поповнення і аналізу бази стратегічних даних про саму фірму, її зовнішнє оточення, головні перешкоди на шляху розвитку, тобто найбільш істотні моменти в житті підприємства, що впливають на стратегічні рішення.

Фірма або підприємство характеризується відомостями про її виробничий, технічний, технологічний, науковий, трудовий потенціал, моделі існування внутрішніх процесів, інформаційні плани, науково-технічну політику, взаємини у колективі, особисті схильності й переваги керівництва.

Ділове оточення підприємства складається з ділового й фонового. До ділового відносяться суб'єкти, на які можна безпосередньо вплинути - партнери або конкуренти. Щодо конкурентів збирають відомості про те, хто з них найбільш небезпечний, яка їхня ймовірна стратегія і готовність до ризику, якими можливостями вони володіють, які конкурентні переваги дають їй ці можливості.

Головні перешкоди і перешкоди в діяльності можуть бути внутрішніми й зовнішніми. До внутрішніх відносяться слабка організаційна частка, недостача знань і досвіду виконавців, службові конфлікти, помилки в керівництві.

До зовнішнього відносять негативні дії уряду і конкурентів, «незговірливість» покупця, незадовільну репутацію фірми й продукції, яку вона випускає.

До джерел внутрішніх стратегічних даних відносять бухгалтерські й статистичні звіти, спостереження і системні обстеження, проведені за рішенням керівництва і центральних служб.

Джерела зовнішніх стратегічних даних більш численні й різноманітні. Насамперед, це фірми, які здійснюють контакти з представниками інших фірм і державних структур. У процесі цих контактів-переговорів, зустрічей, бесід, дискусій і т.п. можуть виявлятися важливі відомості про третіх осіб, перед якими вони не мають зобов'язань.

Великим джерелом стратегічних даних є різного роду публікації в довідниках, газетах, журналах, книгах, каталогах, рекламних проспектах, бюлетенях.

В умовах стрімкої зміни ситуації на ринку на допомогу приходить цілеспрямована промислова розвідка проти конкурентів. Промислова розвідка являє собою безперервний процес, що складається з таких етапів, як визначення потреби в конфіденційних відомостях; організація умов для їхнього збору; саме одержання відомостей; їхній аналіз і обробка; виділення конфіденційної інформації й передача її зацікавленим особам; удосконалення методів роботи. Потрібно зазначити, що велика частина розвідувальної діяльності пов'язана з вивченням і узагальненням опублікованих матеріалів і тільки незначна – з добуванням їх незаконно.

Через численні джерела інформації її збір у великих фірмах спеціально планується з тією метою, щоб уникнути дублювання і обмежити масштаби роботи з її аналізу. Аналіз зібраної інформації дозволяє зробити висновки про тенденції розвитку як самої фірми, так і її ділового оточення на стадії розробки стратегії.