Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ФК 09-2з 8с / місцеві фінанси заочне.doc
Скачиваний:
30
Добавлен:
04.03.2016
Размер:
1.21 Mб
Скачать

Питання для самоконтролю

  1. Які особливості притаманні системі місцевих фінансових органів?

  2. Назвіть основні повноваження органів місцевого самоврядування у сфері між бюджетних відносин.

  3. Охарактеризуте основні принципи ефективного виконання місцевих бюджетів

  4. Обґрунтуйте доцільність застосування контрольних функці органами Державного казначейства при обслуговуванні місцевих бюджетів.

Завдання до самостійної роботи

1. Вивчити основні терміни та скласти термінологічний словник за темою:

  • управління місцевими фінансами;

  • казначейське обслуговування місцевих бюджетів;

  • касове виконання місцевих бюджетів;

  • поточні звіти;

  • річні звіти;

  • фінансовий контроль;

  • об’єкт фінансового контролю на місцевому рівні;

  • суб’єкт фінансового контролю на місцевому рівні;

  • поточний контроль;

  • наступний контроль;

  • аудит фінансової та господарської діяльності бюджетної установи;

  • аудит ефективності виконання бюджетних програм.

Бібліографічний список до самостійної роботи [1,6,7,8,9,20,21,24,25,26,28,29,30,31,32,34,37,38,40,43,42]

Тема 10.

Світовий досвід організації місцевих фінансів

Мета заняття

поглибити, систематизувати та закріпити знання про про основи організації фінансів місцевих органів влади у зарубіжних країнах


План вивчення теми

1. Європейська хартія про місцеве самоврядування.

2. Бюджетний федералізм як принцип побудови фінансів місцевого самоврядування.

3. Форми та методи фінансового забезпечення місцевого самоврядування в зарубіжних країнах.

4. Зарубіжний досвід місцевого оподаткування.

5. Світовий досвід касового виконання місцевих бюджетів.

6. Види, принципи та інструменти взаємодії державного та місцевих бюджетів у зарубіжних країнах.

7.Порядок «вертикального» та «горизонтального» бюджетного вирівнювання.

8. Світовий досвід надання бюджетних трансфертів місцевим органам влади.

9. Можливість застосування світового досвіду організації місцевих фінансів в Україні

Методичні рекомендації до самостійної роботи

При розгляді теми студентам слід звернути увагу на те, що Європейська хартія місцевого самоврядування (ЄХМС) — одне з головних джерел управління органами місцевого самоврядування європейських держав, що встановлює шляхи розвитку місцевого самовряду­вання в сучасній Європі. В її основу покладено принцип субсидіарності, за яким питання, які можна вирішувати на низо­вих рівнях управління, немає сенсу передавати наверх. Місце­вим спільнотам, за ЄХМС, передається якомога більше управлінських завдань щодо соціально-економічного розвит­ку територій.

Мета ЄХМС — забезпечення захисту прав органів місцевого самоврядування. Вона зобов'язує держави, які її підписали, гарантувати і зміцнювати політичну, адміністративну та фінансову самостійність місцевих спільнот.

В ЄХМС питанням фінансів присвячена 9 стаття, яка називається «Фінансові ресурси органів місцевого самоврядування».

Її основні положення зводяться то того, що місцеве самоврядування повинно наділятися фінансовими ресурсами відповідно до їхньої концепції, передбачених конституцією та законом; цих ресурсів повинно бути достатньо і в межах загальної економічної політики ними можна вільно розпоряджатися; частина фінансових ресурсів повинна формуватися за рахунок місцевих податків і зборів, ставки яких визначаються місцевим самоврядуванням у межах закону. В Європейській Хартії окреслено правові й організаційні принципи місцевих фінансів. ЄХМС є для України взірцем формування демократичної системи місцевого самоврядування та орієнтиром у цьому процесі.

Розглядаючи тему також необхідно звернути увагу на те, що діючі системи бюджетів у зарубіжних країнах може бути згруповано в три основні моделі.

Перша модель базується на повному розмежуванні окремих податків між різними адміністративними рівнями влади і на закріпленні їх у законодавчому порядку за відповідними рівнями системи бюджетів. Така модель частково характерна для США.

Друга модель базується на зафіксованому в законодавстві пайовому розподілі основних податків між різними адміністративними рівнями влади і на відповідному закріпленні цих часток за рівнями системи бюджетів. Ця модель характерна для Німеччини.

Для третьої моделі характерне застосування різними рівнями влади спільної бази оподаткування. При цьому кожен рівень влади встановлює власну ставку на основі однієї бази оподаткування. Загальна ставка оподаткування, таким чином, є сумою податкових ставок різних рівнів влади. У такій спосіб розподіляється прибутковий податок у Швеції.

При вивченні теми необхідно знати, що місцеві податки в зарубіжних країнах є основним доходним джерелом місцевих бюджетів.

Внаслідок багатовікової еволюції на Заході склалася розгалужена система місцевих податків і зборів, характерною ознакою якої є їхня численність: у Бельгії запроваджено 100 місцевих податків і зборів, в Італії – 70, у Франції - більш як 50.

Ще однією особливістю місцевих податків і зборів на Заході є їхня масовість. Вони сплачуються фактично всім дорослим населенням, незалежно від соціального статусу та рівня доходів.

Особливістю місцевих податків і зборів більшості розвинених країн є також їхня регресивність, тобто частка місцевих податків і зборів зменшується стосовно сукупного розміру доходів, якщо доходи зростають.

Слід також врахувати, що органи місцевого самоврядування багатьох зарубіжних країн мають право утворювати позабюджетні фонди. Ці фонди мають цільових характер і створюються з метою вирішення конкретних економічних і соціальних проблем.

Місцеві колективи можуть утворювати резервні, страхові, гарантійні та амортизаційні фонди. У багатьох країнах органи місцевого самоврядування створюють страхові фонди для забезпечення гарантованих умов повернення коштів, залучених від муніципальних позик. Особливо це стосується муніципальних позик під так звані моральні зобов’язання, які не забезпечені повними юридичними гарантіями емітента.

Розглядаючи тему студентам слід звернути увагу на те, що у зарубіжних країнах застосовуються різні підходи до організації касової справи в органах місцевого самоврядування. В одних країнах органи місцевого самоврядування самостійно визначають умови касового виконання власних бюджетів. В інших країнах органи місцевого самоврядування такого права не мають, воно належить державній владі.

У тих країнах, де касова справа в органах місцевого самоврядування перебуває під контролем державної влади, вона організується державним казначейством. Прикладом такої країни є Франція. У цій країні органи місцевого самоврядування зобов’язані відкривати свої рахунки лише в органах державного казначейства, яке є структурним підрозділом Міністерства економіки і фінансів Франції.