Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ФК 09-2з 8с / місцеві фінанси заочне.doc
Скачиваний:
30
Добавлен:
04.03.2016
Размер:
1.21 Mб
Скачать

Питання для самоконтролю

    1. Розкрийте суть фінансів житлово – комунального господарства.

    2. Охарактеризуйте склад видатків на комунальне господарство.

    3. Яку роль відіграють комунальні платежі у формуванні фінансових ресурсів житлового господарства

    4. Назвіть напрями реформування житлово-комунального господарства в Україні.

    5. Як вираховується собівартість послуг ЖКГ?

    6. Які методи управління комунальними платежами ви знаєте?

Завдання до самостійної роботи

1. Вивчити основні терміни та скласти термінологічний словник за темою:

  • житлово-комунальне господарство;

  • тариф на житлово-комунальні послуги;

  • комунальні платежі;

  • витрати;

  • комунальні послуги;

  • інформаційні системи житлово-комунального господарства.

2. Розв’язати тестові завдання:

1. Планування матеріальних витрат на виробництво в підприємствах житлово-комунального господарства здійснюється:

а) аналітичним методом;

б) нормативним методом;

в) методом прямого обчислення.

2. До елемента «матеріальні витрати» житлово-комунальних підприємств належать такі витрати:

а) на розробку і використання природної сировини;

б) на оплату праці;

в) амортизація основних фондів.

3. Прибуток житлово-комунального підприємства визначається як:

а) різниця між сумою валових доходів і видатками;

б) сума валових доходів і видатків;

в) різниця між валовими доходами і податками.

4. Ремонтні, ремонтно-будівельні підприємства, проектні організації фінансуються:

а) за рахунок коштів місцевих бюджетів;

б) за рахунок коштів державного бюджету;

в) на принципі самоокупності.

3. Підготовка до практичного заняття за темою.

Бібліографічний список до самостійної роботи

[1,3,8,16,17,25,26,28,29,30,31,35,36,37,38,39,40,43]

Змістовий модуль 4. Основи управління місцевими фінансами в Україні та за кордоном

Тема 9.

Управління місцевими фінансами в Україні

Мета заняття

поглибити, систематизувати та закріпити знання про принципи, методи та механізм управління місцевими фінансами

План вивчення теми

1.Державне регулювання фінансової діяльності органів місцевого самоврядування.

2.Роль фінансових органів місцевого самоврядування і місцевих фінансових органів виконавчої влади на етапах бюджетного процесу

3.Права й обов'язки органів місцевого самоврядування і місцевих органів виконавчої влади на етапах складання, розгляду, затвердження і виконання бюджету.

4.Організація фінансового контролю на місцевому рівні

5.Контроль фінансових органів за формуванням та використанням коштів місцевих бюджетів і власних коштів бюджетних установ.

6.Аудит як форма регіонального фінансового контролю

Методичні рекомендації до самостійної роботи

Розглядаючи тему слід вивчити структуру місцевих фінансових органів, як елемента системи управління місцевими фінансами, що складаються з органів виконавчої влади та виконавчих органів місцевого самоврядування.

До фінансових органів місцевого самоврядування належать фінансові відділи виконавчих комітетів та інших виконавчих органів місцевого самоврядування. Фінансові відділи в системі місцевого самоврядування функціонують у містах, які мають статус так званого обласного підпорядкування, та в районах цих міст.

Центральна влада законодавчо регламентує повноваження міс­цевого самоврядування в галузі бюджету, утворення позабюджетних, валютних і цільових фондів, здійснення фінансово-кредитних відносин, управління фінансами комунальних підприємств, встановлення місцевих податків і зборів.

У питаннях регулювання доходів і видатків бюджетів місцевого самоврядування зберігається його підпорядкованість по вертикалі регіональним органам влади. А останніх, у свою чергу, центральній владі. Такий принцип організації бюджетної системи продовжує зберігатись.

Основні інструменти регулювання: нормативи відрахувань до місцевих бюджетів різних рівнів від регульованих доходів; бюд­жетні дотації і субсидії з Державного бюджету і бюджетів вищого рівня до бюджетів нижчого рівня; міжбюджетні взаєморозрахунки.

Потреби створення фінансових основ місцевого самоврядування зумовлюють необхідність реформи міжбюджетних стосунків в Україні. Слід стабілізувати доходні джерела місцевих бюд­жетів в обсягах, які достатні для виконання покладених на них обов’язків і відповідальності щодо фінансування послуг населенню. Це може бути зроблено за рахунок закріплення за місцевими бюджетами їх доходних джерел на довгостроковій основі.

Нині ж має місце інша практика державного регулювання доходів місцевого самоврядування.

Розглядаючи тему, слід звернути увагу на те, що організація контролю в Україні здійснюється:

  • Міністерством фінансів України;

  • Головним контрольно-ревізійним управлінням;

  • Головним управлінням Державного казначейства;

  • Державною податковою адміністрацією України;

  • місцевими державними адміністраціями;

  • іншими органами.

В Україні здійснюється загальний контроль за використанням бюджетних коштів і обов’язковий аудит підприємств та організацій, включаючи й комунальни сектор.

Загальний фінансови контроль здійснює Верховна рада України та Рахункова палата Верховної ради України. Фінансовий контроль — це цілеспрямована діяльність законодавчих і виконавчих органів державної влади і недержавних організацій на забезпечення законності, фінансової дисципліни і раціональності в процесі формування, розподілу, використання коштів централізованого і децентралізованого грошових фондів з метою найефективнішого соціально-економічного розвитку всіх суб’єктів фінансових відносин.

Поряд з цим фінансовий контроль сприяє збільшенню і нагромадженню коштів, зростанню рентабельності виробництва, ефективному використанню матеріальних і фінансових ресурсів.

Важливими напрямами фінансового контролю є своєчасне і повне виконання фінансових зобов’язань юридичними і фізичними особами перед бюджетом, дотримання податкового законодавства.

Відомчий фінансовий контроль здійснюється структурними підрозділами міністерств, відомств, державних комітетів та інших органів державного управління за фінансово-господарською діяльністю підвідомчих їм підприємств, установ та організацій.

До недержавних видів фінансового контролю належить:

- внутрішньогосподарський фінансовий контроль;

- громадський фінансовий контроль;

- аудиторський фінансовий контроль.

В умовах ринкових відносин виникають конфліктні ситуації між об’єктами підприємництва й органами державного контролю щодо розміру податків, які слід сплачувати до бюджету, цін та порядку застосування їх. Ці спірні питання вирішуються правоохоронними і державними органами управління за умови, що сторони подають письмові висновки незалежного аудиторського контрольного органу.

Фінансово-господарський контроль діяльності підприємств в умовах ринкових відносин і різних форм власності набуває іншого змісту, оскільки виникла нова форма фінансового контролю — аудиторський контроль.

Аудиторська перевірка проводиться з використанням аудиторських стандартів, розроблених практикою в країнах з розвинутою вільною економікою. Аудиторські стандарти — це основні принципи виконання аудиторських процедур. Вони мають виконуватися незалежно від умов, у яких проводиться аудит. До аудиторських стандартів включають пояснення і норми аудиту, що є керівництвом до виконання аудиторських процедур, застосування їх до окремих об’єктів перевірки, підготовки аудиторських звітів. Норми для аудиторів не є директивними, але в практиці аудиту їх здебільшого дотримуються. Було б неправильно вважати, що норми задовольняють аудитора у всіх можливих ситуаціях, тоді вони не задовольняли б потребу контролю комерційних нововведень і стримували б розвиток аудиту. Тому аудитори можуть не додержуватись норм, але зобов’язані пояснити причину цього. Наприклад, нормою аудиту є методичні рекомендації на випадок виявлення шахрайства у фінансовій звітності з метою приховання і викривлення розміру податків.