Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
2 курс ФК, ЕП, УП Денне / ІІ курс денне Французька мова / Французька мова Збірка завдань та роздаткових карток Ден. 2 курс.doc
Скачиваний:
61
Добавлен:
04.03.2016
Размер:
1.27 Mб
Скачать

Граматичне нагадування Subjonctif у підрядному означальному реченні

Вибір Subjonctif залежить від значення антецедента (слова, до якого відноситься підрядне речення) і самого підрядного речення.

Антецедент може означати

  • суб’єктивну оцінку, яка передається іменником і прикметником найвищого ступеня або словами le seul, l’unique, le premier :

C’est la plus belle mélodie que j’aie jamais entendue.

Vous êtes la seule personne à qui il fasse confiance.

Це найпрекрасніша мелодія, яку я коли-небудь чув.

Ви єдина людина, котрій він довіряє.

  • нереальний предмет (бажаний, можливий, заперечний);

  • антецедент виражений іменником з неозначеним артиклем, неозначеними займенниками (quelque chose, quelqu’un, rien, personne) або прикметниками (aucun, nul) :

Il me faut un médecin qui soit bien compétent.

Y a-t-il quelqu’un parmi vous qui connaisse bien ce pays ?

Je ne connais personne qui puisse vous renseigner.

Мені потрібен лікар, який би був дуже компетентний.

Чи є серед вас хто-небудь, хто знав би цю країну?

Я не знаю нікого, хто міг би вас

проінформувати.

Зрівняйте:

Je connais une personne qui peut (pourrait) vous renseigner.

Я знаю одну людину, котра може вас проінформувати

Виконайте вправи:

20. Укажіть значення антецедента.

А – суб’єктивна оцінка

В – нереальний предмет (бажаний, можливий, заперечний)

  1. Je veux une chambre qui donne sur la mer.

  2. C'est le meilleur exemplaire que j'aie jamais vu.

  3. Ils cherchent un guide qui sache bien le pays.

  4. C'est la plus belle musique que j'aie entendue.

  5. Connais-tu quelqu'un qui sache modeler ?

  6. Il n'y a personne qui puisse nous rendre ce service.

21. Поставте дієслова в потрібній формі.

1. Il me faut un livre оù il (s'agir) des plantes médicinales.

2. J'ai trouvé un livre оù il (s'agir) des métaux précieux.

3. J'aimerais avoir une amie à qui je (pouvoir) confier mes secrets.

4. J'ai une amie à qui je (pouvoir) confier mes secrets.

5. Connaissez-vous un médecin qui (savoir) bien traiter les maladies infantiles ?

6. Je connais un médecin qui (savoir) bien traiter cette maladie.

7. C'est la meilleure interprétation de cette sonate que nous (entendre).

  1. Je ne vois rien qui (pouvoir) le consoler.

  2. Tu as besoin d'un manteau qui (etre) plus chaud.

10.Il est le seul copain qui (vouloir) me suivre.

Домашнім завданням 19

можна вважати таку роботу: відпрацювати читання тексту до якостей публічного мовлення, навчитися писати нові слова, зробивши їх список в зошитах, вміти перекладати текст красивою рідною мовою на слух із читання викладача; приготувати питання до викладача про те, що не зрозуміли.

Домашнє завдання 20

Виконай вправу 182, 183, 187 у підручнику [Л1] на cтор. 442-445. Дуже корисне для тебе самостійне монологічне висловлювання за темою. Підбадьорюй себе до спроб і не бійся говорити, бо можеш спиратися на допомогу викладача, бо вона з тобою однієї думки із цієї теми.

57-58. Cеместр 4

Організаційний модуль 7

Змістовий модуль 57-58

Економічно цікаві франкомовні райони та виробництва. Початкове опрацювання тексту. Лексика за підтемами: L'Île-de-France, Rhône-Alpes, Provence-Alpes-Côte d’Azur. Аудіювання, читання, переклад у обговоренні та письмо

Економічно цікаві франкомовні райони та виробництва. Поглиблене опрацювання тексту. Граматика: Subjonctif у підрядному обставинному реченні (можливості для ділового спілкування).

Шановний студенте!

Це заняття тобі допоможе:

зрозуміти, чому важливо вміти висловлюватися французькою мовою на тему «Економічно цікаві франкомовні райони та виробництва. L'Île-de-France, Rhône-Alpes, Provence-Alpes-Côte d’Azur» , як це допоможе твоїй країні і може змінити обставини у твоєму житті.

самостійно працювати за текстом на тему «Економічно цікаві франкомовні райони та виробництва. L'Île-de-France, Rhône-Alpes, Provence-Alpes-Côte d’Azur».

надалі відпрацьовувати вимову наближену до якісних характеристик мовлення освіченої франкомовної людини, що можна зробити за текстом на тему «Економічно цікаві франкомовні райони та виробництва. L'Île-de-France, Rhône-Alpes, Provence-Alpes-Côte d’Azur».

навчатися мови і бути задоволеним від процесу і результату.

шукати повний смисл слів у тексті на тему «Економічно цікаві франкомовні райони та виробництва. L'Île-de-France, Rhône-Alpes, Provence-Alpes-Côte d’Azur».

 пов’язати власні думки із знаннями французької граматики про Subjonctif у підрядному обставинному реченні.

цінувати мовлення викладача, який стає взірцем іншомовного спілкування.

наближатися до такої провідної риси в стилі навчання в франкомовній реальності, як неможливість нечесної поведінки в освіті, як-то: списувань, підказок тощо.

подолати ніяковість і навчитися не боятися говорити іноземною мовою на тему «Економічно цікаві франкомовні райони та виробництва. L'Île-de-France, Rhône-Alpes, Provence-Alpes-Côte d’Azur» перед людьми.

збирати зернята знань про французьку культуру у тексті на тему «Економічно цікаві франкомовні райони та виробництва. L'Île-de-France, Rhône-Alpes, Provence-Alpes-Côte d’Azur».

працювати із текстом на тему «Економічно цікаві франкомовні райони та виробництва. L'Île-de-France, Rhône-Alpes, Provence-Alpes-Côte d’Azur» на манер первинного опрацювання.

працювати із текстом на тему «Економічно цікаві франкомовні райони та виробництва. L'Île-de-France, Rhône-Alpes, Provence-Alpes-Côte d’Azur» на манер поглибленого опрацювання.

зрозуміти необхідність обов’язково навчитися писати текст «Економічно цікаві франкомовні райони та виробництва. L'Île-de-France, Rhône-Alpes, Provence-Alpes-Côte d’Azur». Підготуйся до словникового диктанту, текстового диктанту та починай вільно висловлюватися на тему «Економічно цікаві франкомовні райони та виробництва. L'Île-de-France, Rhône-Alpes, Provence-Alpes-Côte d’Azur» у своїх 5-7 реченнях.

усвідомити, що важливо читати текст на тему «Економічно цікаві франкомовні райони та виробництва. L'Île-de-France, Rhône-Alpes, Provence-Alpes-Côte d’Azur» вголос, тим більш разом із викладачем.

берегтися заучувати текст на тему«Економічно цікаві франкомовні райони та виробництва. L'Île-de-France, Rhône-Alpes, Provence-Alpes-Côte d’Azur», якщо ти невірно промовляєш слова .

розпізнавати граматичні форми Subjonctif в тексті «Економічно цікаві франкомовні райони та виробництва. L'Île-de-France, Rhône-Alpes, Provence-Alpes-Côte d’Azur» і шукати смисл цих граматичних виразів.