Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Gagina English.doc
Скачиваний:
196
Добавлен:
01.03.2016
Размер:
2.9 Mб
Скачать

I. Answer the following questions:

1.What is Alfred Nobel famous for?

2.He was a person of many paradoxes. Which information in the text proves it?

3. How well could he speak French, German, Russian and English? What were his interests?

4. When and where was Alfred Nobel born? What was he like in his childhood?

5. Which countries had he been to before he started work in his father's factory?

6. What did he do in the period from 1852 to 1859?

7. What did Nobel experiment with in his chemistry laboratories? When did he begin the experiment with nitroglycerine? How safe were these experiments?

8. What was his new explosive called? When was it patented?

9. What was Nobel often called? What was his attitude to the military uses of his inventions?

10. Where did his new explosive find spectacular uses?

11. What did Nobel do to expand his network of factories?

12. How did he treat his employees?

13. Where did he die? What were his last words? Was he a rich man when he died?

14. What brought Alfred Nobel lasting fame?

15. What contribution should people make to get a Nobel prize?

16.What recommendations must candidates for a Nobel prize have?

II. Find in the text English equivalents for these word combinations and sentences.

1. З перших днів свого життя він був слабкою та хворобливою дитиною та його дитинство було відзначено хронічною хворобою. 2. Він написав значну кількість п’єс, романів та віршів, але тільки одна із його робіт була опублікована. 3. Хоча його часто називали Лордом Динамітом, Нобель був категорично проти використання своїх винаходів в військових цілях. 4. Існує 6 класифікацій, які зробили значний внесок на користь людському роду це: а) в сфері психології та медицини;б) фізики; в) літератури; г) хімії; д) миру; е) економіки. 5. Альфред Нобель, шведський експериментатор в сфері хімії та бізнесмен, який винайшов динаміт та інші вибухові складові, був людиною парадоксів і протиріч. 6. По поверненню у Санкт-Петербург, він працював на фабриці свого батька та був його асистентом з 1852 по 1859 роки з розвитку торпед та мін.

III. Quote the sentences in which the following words and word combinations are used in the text.

A torpedoe, a gift, to have an excellent scientific mind, to have an invention, a synthetic rubber,a donation for smth., explosive, a chemical experimenter, a gun, to expand a net work of smth., to go unrecorded, an outstanding contribution, an evidence, to be presented at a sumptuous ceremony.

IV. Make up ten questions based on the text and answer them.

V. Give a summary of the text “Unsolved mysteries”.

VI. Complete these sentences. Use active words and word combinations.

1. He takled…; 2. It was called…; 3. A qualified authority will assist … in …; 4. Will an artifisial silk be …?; 5. That employee was awarded …; 6. His chemical experiments have resulted in …; 7. Will you manage to …?; 8. He hopes he will be able to …; 9. They didn’t have to …; 10. He even …; 11. May I interrupt you? I’d like to …; 12. Every year a considerable number of ….

VII. Translate into English

1. Наша міська влада надала грошові ресурси для винаходу синтетичної гуми. 2. Видатний внесок у хімічну галузь, на жаль, залишився не зафіксованим. 3. Вибухова суміш вивчається відомими вченими, які енергійно взялись за це питання. 4. Ми були категорично проти використання зброї у військових цілях. 5. Ефективне використання нітрогліцерину призведе незмінно до багатьох винаходів. 6. Ми повинні бути надмірно точними при укладанні заповіту. 7. Більшість кваліфікованих спеціалістів перебувало на розкішній церемонії вручення почесних грамот за видатні внески в галузі науки та освіти. 8. Багато даних залишилися незафіксованими. 9. Чи можливо отримати патент на свій винахід. 10. З свого боку це дало можливість розширити сітку корпорацій. 11. Чимало зроблено для розвитку провідних галузей науки останнім часом. 12. Світовий пріоритет мають численні досягнення у машинобудуванні, комп’ютерній техніці, молекулярній біології, генній інженерії та медицині.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]