Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Albom - Systematyka.doc
Скачиваний:
56
Добавлен:
01.03.2016
Размер:
2.47 Mб
Скачать

III. Контрольні питання

1. Назвіть компоненти лишайників та взаємовідносини між ними.

2. Які основні типи морфологічної будови лишайників Вам відомі?

3. Наведіть типи анатомічної будови лишайників.

4. Які типи розмноження лишайників вам відомі?

5. На яких принципах побудована класифікація лишайників і їх систематика.

6. Значення лишайників в природі і практичній діяльності людини.

IV. Зробіть висновки до роботи 3.2.

Відмітка про зарахування __________________ Викладач ________________

ЛАБОРАТОРНА РОБОТА № 4. Клас Оomycetes. Клас Zygomycetes.

Мета роботи: розглянути і вивчити різні роди і види нижчих грибів на прикладі запропонованих колекцій, гербаріїв та фотоматеріалів.

Матеріали і обладнання: мікроскопи, чашки Петрі, предметні і накривні скельця, препарувальні голки, піпетки, пінцети; живі або фіксовані гербарні зразки рослин, уражених чорною ніжкою капустяної розсади, раком картоплі, фітофторою, шматочки старого хліба з нальотом міцелію мукора, довідник "Гриби".

Хід роботи

І. Теоретичні відомості

Гриби. Тіло більшості грибів являє собою міцелій (сукупність розгалужених гіф) ризоміцелій, дуже рідко складається з одноклітинних структур. Міцелій може бути неклітинний (несептований чи ценотичний) або багатоклітинний (септований).

Гриби як самостійне царство еукаріотичних організмів) характеризується тим, що організми котрі його складають мають добре виражену клітинну стінку, адсорбтивне живлення, розмножуються спорами, нерухомі, у вегетативному стані мають необмежений ріст, первинно гетеротрофний тип живлення і запасний продукт глікоген. Розмноження вегетативне нестатеве і статеве. Вегетативне відбувається шляхом відділення частин міцелію, утворення хламідоспор, артроспор, 6рунькуванням, нестатеве за допомогою зооспор, спорангіоспор, конідій; статеве за типами холо-, ізо- , гетеро- і оогамії, гаметангіогамії та зигогамії. В найчисельніших класів аскоміцетів і базидіоміцетів у циклі розвитку є дикаріотична фаза відсутня в інших груп організмів.

Гриби є дуже поширеними (100 000 видів) наземними і водними організмами серед них є сапрофіти і паразити рослин, тварин і людини.

Поділ на відділи (класи) (Chytndiomycetes, Oomycetes, Zygomycetes Ascomycetes, Basidioimycetes, Deuteromycetes) оснований на будові і розташуванні джгутиків у грибів з рухомими сталями характері розвитку спор статевого розмноження складі полісахаридів клітинних стінок

Хітридіоміцети. Міцелій розвинутий слабо (представлений однією клітиною) або тіло має вигляд поодиноких клітин. Нестатеве розмноження відбувається за допомогою зооспор з одним бичоподібним заднім джгутиком. Тип статевою процесу — ізо-, гетеро-оогамія, рідше гологамія. В клітинних стінках містяться хітин і глюкани.

Ооміцети. Тіло у вигляді добре розвинутого неклітинного міцелію. Нестатеве розмноження відбувається за допомогою зооспор з двома джгутиками - бичоподібним і перистим. Тип статевого процесу - оогамія. Клітинні стінки містять целюлозу і глюкани.

Зигоміцети. Міцелій добре розвинутий у багатьох представників неклітинний, рідше клітинний (переважно в старіючому міцелії). Нестатеве розмноження частіше спорангіоспорами, рідше — конідіями. Тип статевого процесу — зигогамія. Клітинні стінки містять хітин і хітозан.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]