Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Albom - Systematyka.doc
Скачиваний:
56
Добавлен:
01.03.2016
Размер:
2.47 Mб
Скачать

Підклас Dіlleniidae. Родина Brassicaceae. Підклас Rosidae. Родина Apiaceae

Мета роботи: розглянути і вивчити різні роди і види родини Brassicaceae, Apiaceae на прикладі запропонованих гербаріїв та фотоматеріалів та з’ясувати риси організації даних родин.

Матеріали і обладнання: мікроскопи, набори для препарування, гербарій видової різноманітності родин Brassicaceae, Apiaceae

Хід роботи

І. Теоретичні відомості

Родина зонтичні, або селерові. Родина Umbelliferae, або Аріасеае, об'єднує близько 300 родів і 3000 видів, поширених майже по всій земній кулі, але головним чином у північній помірній зоні (менше - в горах тропіків). Це в основному багаторічні трав'янисті рослини, іноді дуже великі - заввишки 3 м, інколи однорічні, напівкущі або види, що утворюють щільні подушковидні дерновини. Підземним органом деяких видів є коренеплід. Стебла мають порожнисту серцевину, часто ребристі або борозенчасті. Листки прості, чергові, з розчленованою (часто до нитковидних ділянок) пластинкою, рідше цільні з ясно помітною розрослою піхвою. У всіх частинах рослин знаходяться ефіроолійні канальці, а в стеблах - добре розвинена коленхіма, завдяки чому вони можуть досягати значної висоти. Квітки дрібні, в складних, рідше в простих зонтиках або головках, дуже рідко поодинокі або в дихазіях. Біля суцвіть можуть знаходитися приквітки, що утворюють обгортку і обгорточки. Квітки актиноморфні (у деяких видів квітки, що розташовані по краю суцвіття, можуть бути зигоморфними), двостатеві (іноді одностатеві, тоді рослини дводомні), з подвійною оцвітиною. Чашечка часто залишається у вигляді невеликих зубчиків або окраїни. Пелюстки мають загнуті всередину верхівки. Тичинок п'ять з довгими тонкими тичинковими нитками, що чергуються з пелюстками. Гінецей ценокарпний, складається із двох плодолистків і нижньої зав'язі, на якій знаходиться нектарниковий диск. Плоди ценокарпні: вислоплідники (двосім'янки), рідко кістянки. Мерикарпії відзначаються п'ятьма поздовжніми головними реберцями, між якими можуть міститися вторинні реберця. В головних реберцях проходять судинно-волокнисті пучки (жилки), а в оплодні - ефіроолійні канальці, кількість яких і форма є видовими діагностичними ознаками. Насіння звичайно з ендоспермом і невеликим зародком, але іноді спостерігається формування насіння без ендосперму. Форма ендосперму на поперечному розрізі може бути плоскою, випуклою, вігнутою, серцевидною, що також є видовою ознакою. До складу родини входять види, що застосовуються в медицині, сільському господарстві та інших галузях.

Родина хрестоцвіті, або капустяні. Родина Cruciferae, або Brassicaceae, об'єднує 380 родів (близько 3000 видів), що розповсюджені по всій Землі, але найбільша їх різноманітність характерна для країн помірного клімату північної півкулі. Хрестоцвіті - це трав'янисті (одно- і багаторічні) рослини, рідко кущі й кущики. Підземні органи деяких видів потовщені, утворюють коренеплоди. Листки прості, чергові, без прилистків, часто з розчленованою пластинкою. У деяких видів нижні листки утворюють прикореневу розетку. Стебло, листки й чашолистки часто вкриті зірчастими, двокінцевими або щитковидними волосками. Квітки актиноморфні, двостатеві, в суцвіттях китиці або волоті. Будова квіток майже у всіх видів родини однотипова. Оцвітина подвійна, рідко проста, чотиричленна. Чашолистки зібрано в двох колах, вільні; пелюсток також чотири, розміщені хрестовидне. Тичинок шість, андроцей чотирисильний: дві короткі тичинки утворюють зовнішнє коло, чотири довші — внутрішнє. Маточка одна, з двох плодолистиків, гінецей ценокарпний. Зав'язь верхня, двогнізда, з великою кількістю насіннєзачатків, що розташовуються на поздовжній перетинці. На квітколожі біля коротких тичинок знаходяться нектарники. - Плід ценокарпний: стручок (іноді членистий) або стручечок (рідко горішок), розділений вздовж перетинкою, на якій розміщується насіння. Останнє не має ендосперму, часто містить слизові клітини в насінній шкірці. Серед видів родини багато овочевих, олійних, лікарських рослин, є декоративні види.

ІІ. Практична частина

2.1. Вивчіть особливості будови родини зонтичні.

2.2. Ознайомтесь за гербарними зразками з видовим різноманіттям зонтичних. З’ясуйте особливості їх діагностики. Складіть формули квіток запропонованих видів (рисунки).

2.3. Складіть список видів зонтичних з запропонованого гербарію.

1

11

2

12

3

13

4

14

5

15

6

16

7

17

8

18

9

19

10

20

Формула квітки:

Формула квітки:

Cicuta virosa: 1 – загальний вигляд рослини, 2 – плід, 3 – квітка, 4 – розріз кореневища

Conium maculatum: 1 – загальний вигляд рослини, 2 – суцвіття, , 3 – квітка, 4 – плід 4 – розріз насінини

2.4. Вивчіть особливості будови родини капустяних.

2.5. Ознайомтесь за гербарними зразками з видовим різноманіттям капустяних. З’ясуйте особливості їх діагностики. Складіть формули квіток запропонованих видів (рисунки).

2.6. Складіть список видів капустяних з запропонованого гербарію.

1

11

2

12

3

13

4

14

5

15

6

16

7

17

8

18

9

19

10

20

Формула квітки:

Формула квітки:

Загальний вигляд Capsella bursa pastoris (1 – плід, 2 – квітка з оцвітиною, 3 – квітка без оцвітини)

Загальний вигляд Brassica oleracea

(1 – суцвіття, 2- стебловий листок, 3 – квітка в розрізі, 4, 5 - андроцей і гінецей, 6 - плід

ІІІ. Контрольні питання

1. Охарактеризуйте родину капустяні, назвіть її особливості.

2. Наведіть формулу квітки капустяних.

3. Які види овочевих культур з даної родини вам відомі?

4. Які діагностичні ознаки мають роди гірчиця, капуста, грицики?

5. Перелічите відомі Вам рослини родини зонтичні. В яких галузях і для чого вони використовуються.

6. Назвіть отруйні рослини з даної родини. Вкажіть їх діагностичні ознаки.

ІV. Зробіть висновки до лабораторної роботи 14.

Відмітка про зарахування __________________ Викладач ________________

ЛАБОРАТОРНА РОБОТА № 15. Клас Magnoliopsida.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]