Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Albom - Systematyka.doc
Скачиваний:
56
Добавлен:
01.03.2016
Размер:
2.47 Mб
Скачать

Хід роботи

І. Теоретичні відомості

Родина бобові. Fabaceae, або Leguminosae, об’єднує близько 650 родів і 17000 видів. Це одно- і багаторічні трав'янисті рослини, кущі, дерева й ліани. На коренях бобових є бульбочки з бульбочковими бактеріями, які здатні засвоювати атмосферний азот, збагачуючи ним ґрунт. Листки складні (рідко прості), чергові (рідко супротивні), з прилистками. Останні можуть рано опадати, перетворюватися на колючки чи луски або сильно розростатись і виконувати функції листка. Квітки бобових мають приквітки й зібрані в суцвіттях китиця, волоть, рідше головка або зонтик. Квітки двостатеві (рідко одностатеві), зигоморфні або актиноморфні з подвійною оцвітиною. Чашечка складається, з п'яти (рідше чотирьох або трьох) зрослих чашолистків; віночок — з п'яти або чотирьох вільних пелюсток. Тичинок звичайно десять, але кількість їх може варіювати від однієї до багатьох. Андроцей буває вільним, дво- і однобратнім. Гінецей монокарпний з верхньою одногніздою зав'яззю (рідко зав'язь двогнізда). У деяких видів розвивається гіпантій. Плід монокарпний: одно-, дво- або багатонасінний біб, розкривний, нерозкривний або членистий,: насіння без ендосперму. Поживні речовини містяться в сім'ядолях зародка. Ними можуть бути білок, крохмаль, жирна олія. У багатьох видів цієї родини знайдені біологічно активні речовини, що зумовлює застосування їх у медицині. Родина бобові поділяється на три підродини: цезальпінієві — Caesalpinioideae, мімозові — Mimosoideae і метеликові —Papilionoideae, або бобові — Faboideae.

Підродина метеликові, або бобові. Раріїіоnoideae, або Faboideae, налічує близько 12000 видів, розповсюджених по всій земній кулі. Це трав'янисті рослини, кущі, ліани і рідко дерева. Їх квітки зигоморфні, з приквітками, подвійною оцвітиною, з п'ятилистою зрослою або роздільнолистою чашечкою і віночком метеликової форми. Тичинок десять вільних, одно- або двобратніх. Плоди — сухі боби, рідко соковиті. Насіння без ендосперму, і лише у деяких видів зберігається його невелика кількість (один — п'ять шарів).

ІІ. Практична частина

2.1. Вивчіть особливості будови родини бобових на прикладі представників підродини бобові.

2.2. Ознайомтесь за гербарними зразками з видовим різноманіттям бобових. З’ясуйте особливості їх діагностики та кладіть список видів бобових з запропонованого гербарію.

1

11

2

12

3

13

4

14

5

15

6

16

7

17

8

18

9

19

10

20

ІІІ. Контрольні питання

1. Охарактеризуйте родину бобові. Які підродини входять до її складу?

2. Перелічите види підродини метеликові їх видові діагностичні ознаки

3. У чому потягає екологічна роль і практичне застосування різних видів бобових?

Формула квітки:

Формула квітки:

Pisum sativum: а – загальний вигляд рослини та її частин (б,в – квітки), г – віночок (1 – парус, 2 – весла. 3 – лодочка), д – андроцей, е – гінекей. Ж – насінина (1 – сім’ядоля, 2 – зародковий корінець, 3 – брунька)

Trifolium pratense: 1 – загальний вигляд рослини, 2 – суцвіття, 3, 4 – квітка, 5 – андроцей, 6 – гінецей

ІV. Зробіть висновки до лабораторної роботи 13.

Відмітка про зарахування __________________ Викладач ________________

ЛАБОРАТОРНА РОБОТА № 14. Клас Magnoliopsida.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]