Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Albom - Systematyka.doc
Скачиваний:
56
Добавлен:
01.03.2016
Размер:
2.47 Mб
Скачать

IV. Зробіть висновки до роботи 9.

Відмітка про зарахування __________________ Викладач ________________

ЛАБОРАТОРНА РОБОТА № 10. Відділ Pinophyta (Gymnospermae)

Мета роботи: розглянути і вивчити різні роди і види відділу Pinophyta на прикладі запропонованих колекцій шишок, гербаріїв та фотоматеріалів та з’ясувати риси організації даного відділу

Матеріали і обладнання: мікроскопи, набори для препарування, мікропрепарати пилку сосни, гербарій видової різноманітності голонасінних, колекція шишок, роздатковий матеріал різних видів голонасінних (сосна— Pinus L, ялина — Рісеа Dietr., ялиця — Abies Mill, модрина — Larix Mill, яловець — Juniperus L, туя — Thuja L, кедр — Cedrus L , тис — Taxus L

Хід роботи

І. Теоретичні відомості

Відділ Pinophyta (Cосноподібні або Голонасінні) - це дерева, кущі, рідше ліани, трав'янистих рослин серед них немає Поширені по всій земній кулі, але переважають в місцевостях з помірним і холодним кліматом Всього на Землі відомо близько 800 видів сосноподібних, в Україні близько 20, проте в Україні є багато інтродукованих видів(наприклад в дендропарку “Тростянець, що на Чернігівщині зростає ялин і ялиць 51 вид та форма, модрин – 6, сосен –27, туй – 32, ялівців - 25). У циклі відтворення переважає спорофіт. Процес запліднення і початкові стадії розвитку зародка (спорофіта) відбуваються у середині насінного зачатка, що є ароморфозом цієї групи рослин. За синанпальною гіпотезою він виникає з групи спорангіїв, з яких лише центральний залишається фертильним, а всі інші стерилізуються Фертильний мегаспорангій — це нуцелус насінного зачатка, а спорангії, що стерилізувалися, його покрови (інтегументи) У середині насінного зачатка розвивається мегагаметофіт, що, безумовно, значно краще захищений від несприятливих умов зовнішнього середовища порівняно з вищими споровими рослинами Він складається з вегетативного тіла, яке називають первинним ендоспермом, і двох архегоніїв Насінні зачатки розташовані на насінних лусках (мегаспорофілах) відкрито і зібрані у шишку Крім насінних лусок на осі шишки є ще покривні луски, природа яких не з'ясована Мікрогаметофіт дуже редукований (немає антеридіїв) і повного розвитку досягає, як правило, на мегаспорангіі Мікроспори і пилок (мікрогаметофіт) формуються в пилкових мішках (мікроспорангіях), розташованих на лусках (мікроспорофілах), зібраних в мікростробіли Статеві клітини (спермії) досягають яйцеклітини по пилковій трубці, це також є перевагою перед вищими споровими рослинами. Характерними ознаками для даної групи рослин є моноподільне галуження, наявність камбію, відсутність у переважної більшості судин. Деревина у них утворена трахеїдами, з яких весняні виконують провідну функцію, а осінні – механічну.

II. Практична частина

2.1. Ознайомтесь з систематичним положенням запропонованих видів голонасінних.

Наведіть систематичну характеристику

Систематичне положення досліджуваних об єктів

ВІДДІЛ ПІНОФІТИ (ГОЛОНАСІННІ) — PINOPHYTA (GYMNOSPERMAE)

Клас Пінопсіди (Хвойні) — Pinopsida

Підклас Пініди — Pinidae

Види з гербарію та колекції:

2.2. Розгляньте зовнішній вигляд сосни звичайної (рис.1). Вивчіть особливості його будови та життєвого циклу (рис.2.) Зробіть відповідні позначення.

2.3. За допомогою колекцій шишок , гербарію ознайомтесь з видовим різноманіттям голонасінних (рис.3, 4, 5). Зробіть відповідні позначення в п.2.1.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]