Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Albom - Systematyka.doc
Скачиваний:
56
Добавлен:
01.03.2016
Размер:
2.47 Mб
Скачать

Хід роботи

І. Теоретичні відомості

Одноклітинні, колоніальні та багатоклітинні, звичайно мікроскопічні, але часто утворюють колонії або нагромадження макроскопічних розмірів Клітини не мають морфологічно оформлених хлоропластів, ядер, мітохондрій та інших органел.

Пігменти хлорофіл а, каротин, ксантофіли (афаніцин, афанізофіл, міксоксантофіл, осцилоксантин, мутатохром, зеаксантин, криптоксантин), фікобіліни (фікоеритрин, фікоціан, алофікоціан) Продукт асиміляції — глікогеноподібний полісахарид, що утворює з йодом буре забарвлення, волютин і ціанофіцин (ліпопротеїд)

Розмножуються шляхом поділу клітин на дві частини, рідше — за допомогою гонідій (гонідії утворюються шляхом відшнуровування від верхівки материнської клітини-екзоспори) Багато нитчастих синьо-зелених водоростей розмножується за допомогою гормогоніїв Живуть у прісних та морських водоймах, на ґрунті і в ґрунті, на корі дерев та інших субстратах

Однією з особливих ознак є здатність фіксувати атмосферний азот за допомогою гетероцист. В основу поділу синьо-зелених водоростей на три класи (Chroococcophyceae, Chamaesiphonophyceae, Hormogoniophyceae) покладено рівень організації, особливості розмноження та деякі інші відмінності

Іі. Практична частина

2.1. Ознайомтесь з систематичним положенням запропонованих родів синьо-зелених водоростей.

Систематичне положення досліджуваних об єктів

Відділ Синьозелені водорості — Cyanophyta

Клас Хроококові — Chroococcophyceae

Порядок Хроококові — Chroococcales

1. Мікроцистис - Microcіstis

Клас Гормогонієві — Hormogonsaophyceae

Порядок Осціляторієві – Oscillatotiales

2. Осциляторія – Oscillatoria

3. Лінгбія – Lyngbya

Порядок Ностокові — Nostocates

4.Носток сливовидний - Noslos prumtoime

5. Анабена — Anabena

6. Ривулярія — Rivulana

________________________________________________________________________________________________________________________________________________

________________________________________________________________________

2.2 Згідно запропонованих алгоритмів, приготуйте і розгляньте препарати водоростей.

2.2.1. Приготувати тимчасовий водний препарат мікроцистиса, розглянути під мікроскопом при малому (об'єктив х 8) і великому (об'єктив х 40) збільшенні, вивчити і зарисувати частину колонії. Візначити рівень організації і тип морфологічної диференціації тіла (рис.1.)

2.2.2. Приготувати тимчасовий водний препарат осциляторіі. Розглянути під мікроскопом, вивчити і зарисувати особливості будови нитки осциляторії - Визначити тип морфологічної диференціації тіла і позначити газові вакуолі (рис. 2).

2.2.3.Приготувати тимчасовий водний препарат лінгбіі. Розглянути під мікроскопом, вивчити і зарисувати окремі нитки лінгбіі. Визначити рівень організації і тип морфологічної диференціації тіла (рис. 3).

2.2.4. Розгляньте неозброєним оком зовнішній вигляд колонії ностока. Приготувати тимчасовий водний препарат та розглянути його під мікроскопом. Вивчити і зарисувати особливості будови ниток ностока. Визначити рівень організації та тип морфологічної диференціації тіла (рис. 4).

2.2.5. Приготувати тимчасовий водний препарат анабени. Розглянути під мікроскопом, вивчити і зарисувати особину анабени. Позначити гетероцисти, спори, визначити рівень організації та тип морфологічної диференціації тіла (рис. 5).

2.2.6. Приготувати тимчасовий водний препарат ривуляріі. Розглянути під мікроскопом, вивчити і зарисувати колонію і окрему особину ривуляріі (рис. 6). Позначити слизовий чохол, термінальну гетероцисту, волосок.

2.3. Зробіть відповідні рисунки, співвіднесіть види і роди, які ви побачили під мікроскопом до запропонованих в табл. “Синьо-зелені водорості”, що в додатку.

ІІІ. Контрольні питання

  1. Наведіть особливості будови клітин синьо-зелених.

  2. Які пігменти і запасні поживні речовини характерні для синьо-зелених?

  3. Охарактеризуйте типи розмноження даної групи водоростей.

  4. Які принципи лежать в основі систематики відділу синьо-зелені?

  5. Охарактеризуйте поширення і особливості екології синьо-зелених.

________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________

________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________

Рис.1 .

Рис.2.

Рис. 3.

Рис.4.

Рис.5.

Рис. 6.

ІV. Зробіть висновки до роботи 1.

Відмітка про зарахування __________________ Викладач ________________

ЛАБОРАТОРНА РОБОТА № 2. ЕУКАРІОТИЧНІ ВОДОРОСТІ. ВІДДІЛ CHLOROPHYTA

Мета роботи: розглянути і вивчити різні роди і види зелених водоростей у пробах води та на прикладі фіксованих в формаліні об'єктах

Матеріали і обладнання: мікроскопи, пенали предметні та накривні скельця, препарувальні голки, піпетки, пінцети, чашки Петрі, живі, фіксовані та гербарні зразки водоростей (вольвоксу кулеподібного, хлорели звичайної, водяної сіточки), довідник "Водорості".

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]