Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Albom - Systematyka.doc
Скачиваний:
56
Добавлен:
01.03.2016
Размер:
2.47 Mб
Скачать

Хід роботи

І. Теоретичні відомості

Родина розові. Родина Rosaceae налічує 100 родів і понад 3000 видів, розповсюджених по всій земній кулі, в основному в регіонах з помірним кліматом північної півкулі. Це листопадні й вічнозелені дерева, кущі, багаторічні (рідше однорічні) трави, іноді ліани. Листки цих рослин чергові, рідко супротивні, прості і складні, з прилистками, які рано опадають або зберігаються, зростаючись з основою листка (рахіса). Квітки поодинокі і в суцвіттях, актиноморфні (рідко зигоморфні), п'ятичленні, рідше чотири- або шестичленні. Квітколоже випукле, плоске, увігнуте або келихоподібне. Чашечка роздільнолиста (іноді здається зрослолистою, якщо чашолистки відходять від розширеної дисковидної основи квітколожа), іноді з підчашем. Віночок майже завжди розвинений, яскраво забарвлений, рідко він недорозвинений, малопомітний або відсутній. Андроцей циклічний. Кількість тичинок може відповідати кількості пелюсток, але частіше вдвічі, вчетверо і більше перевищує її. Маточка одна або багато, утворена одним або кількома плодолистками. Гінецей простий і складний, апокарпний або ценокарпний. Зав'язь одно-, дво- або багатогнізда, верхня або нижня. Характерною особливістю для видів родини розові є наявність гіпантія, що утворюється при зростанні основ чашолистків, пелюсток і тичинок з квітколожем. Форма гіпантія може бути різноманітною: блюдце -, дзвонико-, глечикоподібною. У видів з нижньою зав'яззю гіпантії зростаються з нею і при дозріванні плодів стають соковитими (соковита частина плодів яблуні, груші); іноді гіпантій стає твердим, здерев'янілим. Плоди прості і складні, апокарпні або ценокарпні: горішки, кістянки, яблука, полуничини, цинародії. Насіння немає ендосперму. Родину поділяють на чотири підродини: таволгові — Spiraeoideae, розові — Rosoideae, яблуневі — Maloideae, сливові — Prunoideae, які розрізняються головним чином будовою квітки, гінецея і плода.

Підродина таволгові. Spiraeoideae об'єднує види з невеликими квітками, зібраними в моноподіальні суцвіття, з плоским або трохи увігнутим квітколожем. На краю останнього містяться 5—6 чашолистків, 5—6 пелюсток і 5—30 тичинок, розміщених колами. Внутрішні кола тичинок у деяких видів перетворюються на залозисті стамінодії. Маточок 5 і більше, кожна з них утворена одним плодолистком. Зав'язь верхня. Плід апокарпний — складна листянка.

Підродина розові. Характерна особливість видів Rosoideae полягає в тому, що їх листки складні, мають прилистки, які приростають до черешка (рахіса) листка. Квітки поодинокі або в суцвіттях, досить великі, чашечка часто з підчашем, гіпантій блюдцеподібний, келихоподібний або конічний, бере участь в утворенні складних плодів. Плоди прості або складні, апокарпні: суничина (фрага), цинародій, складна кістянка, складний горішок.

Підродина яблуневі. Види Maloideae характеризуються нижньою зав'яззю, соковитими плодами — “яблуками”, що утворюються при розростанні гіпантія і зростанні його із зав'яззю.

Підродина сливові. Prunoideae об'єднує дерева й кущі з простими черговими листками з опадаючими прилистками. Будова квіток у них однотипна. Зав'язь одногнізда. Плід — соковита або суха кістянка.

ІІ. Практична частина

2.1. Вивчіть особливості будови родини розових на прикладі представників різних підродин. З’ясуйте риси організації даної родини, її розподіл на підродини.

2.2. Ознайомтесь за гербарними зразками з видовим різноманіттям розових. З’ясуйте особливості їх діагностики. Складіть формули квіток наведених нижче розових.

2.3. Складіть список видів розових з запропонованого гербарію.

Підродина таволгові

Підродина яблуневі

1

13

2

14

3

15

Підродина розові

16

4

17

5

18

6

Підродина сливові

7

19

8

20

9

21

10

21

11

23

12

24

ІІІ. Контрольні питання

  1. .Охарактеризуйте родину розові. Які підродини входять до її складу?

  2. До якої підродини належить перстач прямостоячий? Які діагностичні ознаки відрізняють його від інших видів цього роду.

  3. Перелічите види підродини яблуневі. Що вам відомо про їх морфологічні діагностичні ознаки та застосування?

  4. Укажіть види належать до підродини сливові, опишіть їх видову діагностику та застосування.

Формула квітки:

Формула квітки:

Fragaria vesca: 1 – загальний вигляд рослини, 2 – плоди, 3 – розріз квітки, 4.5 – маточка, 6 – плід, 7 – діаграма квітки

Cerasus vulgaris: 1 – пагін з квітками, 2 – пагін з плодами, 3 – розріз квітки, 4 – діаграма квітки, 5 – розріз плоду

ІV. Зробіть висновки до лабораторної роботи 12.

Відмітка про зарахування __________________ Викладач ________________

ЛАБОРАТОРНА РОБОТА № 13. Клас Magnoliopsida.

Підклас Rosidae. Родина Fabaceae

Мета роботи: розглянути і вивчити різні роди і види родини Fabaceae на прикладі запропонованих гербаріїв та фотоматеріалів та з’ясувати риси організації даної родини.

Матеріали і обладнання: мікроскопи, набори для препарування, гербарій видової різноманітності

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]