Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Albom - Systematyka.doc
Скачиваний:
56
Добавлен:
01.03.2016
Размер:
2.47 Mб
Скачать

Підклас Liliidae. Родина Poaceae (Gramineae)

Мета роботи: розглянути і вивчити різні роди і види родини Poaceae (Gramineae). на прикладі запропонованих гербаріїв та фотоматеріалів та з’ясувати риси організації даних родин.

Матеріали і обладнання: мікроскопи, набори для препарування, гербарій видової різноманітності родин родини Poaceae (Gramineae)

Хід роботи

І. Теоретичні відомості

Родина злакові, або тонконогові (Gramineae, або Роасеае) – це велика космополітна родина , що об'єднує близько 900 родів і 11 000 видів, поширених як в тропічних країнах, так і в країнах помірного й холодного клімату. В основному, це трав'янисті багаторічні кореневищні й однорічні рослини, деякі із здерев'янілими стеблами заввишки 25-30 м і навіть 40 м. Усі вони відзначаються інтеркалярним ростом. Камбій у них відсутній, стебло галузиться лише біля основи, в так званій зоні кущіння, або у вузлі кущіння. Стебло - соломина, порожниста в меживузлях і здута у вузлах. Листки прості, чергові, без прилистків, розділені на дві частини: нижню, що обгортає стебло, утворюючи незамкнену піхву, і верхню лінійну або ланцетну пластинку з паралельним жилкуванням. Біля основи пластинки знаходяться середній виріст - язичок, або лігула, який закриває піхву, і бічні вирости — вушка, що охоплюють стебло. Розвиток язичка й вушок, їх розміри, форма, консистенція, опушення є не лише видовою, а, й сортовою ознакою. На кореневищах листки видозмінені, у вигляді шкірястих лусок. Суцвіття у злаків — китиці, волоті, прості або складні колоски. Основою всіх суцвіть є колосок, що формується з однієї або кількох квіток, кожна з яких оточена двома колосковими лусками (видозміненими листками), верхньою й нижньою. Остання закінчується вузькою (шилоподібною) щетинистою зазубреною остю. Квітки актиноморфні, двостатеві, рідко одностатеві, з редукованою оцвітиною, що складається з двох дуже маленьких плівок — лодікул. Тичинок - 3 (зрідка 1, 2, 6 — до 40), з довгими тонкими тичинковими нитками. Маточка одна, складається з двох-трьох плодолистиків із дволопатевою приймочкою (рідко трилопатевою) і верхньою одногніздою зав'яззю. Плід несправжньомонокарпний — зернівка. Насіння з ендоспермом. Багато видів злакових має важливе господарське значення, їх використовують як харчові рослини (пшениця, жито, овес, кукурудза, рис, ячмінь), як кормові (райграс, тимофіївка, грястиця),у медицині (пирій повзучий, кукурудза, рис, цукрова тростина), у паперовому і текстильному виробництві, хімічній промисловості, будівництві, для закріплення пісків, схилів, ярів як протиерозійний засіб.

ІІ. Практична частина

2.1. Вивчіть особливості будови родини злакові

2.2. Ознайомтесь за гербарними зразками з видовим різноманіттям злаків. З’ясуйте особливості їх діагностики. Складіть формули квіток запропонованих видів (рисунки).

Рис. Овес посівний (Avena sativa):

1,3 — суцвіття-волоть; 2 — зернівка

Рис. Elytrigia repens:

1 — нижня частина рослини; 2 — колос, 3 — колосок, 4 — нижня квіткова луска, 5 — квітка з тичинками

2.3. Складіть список видів злакових з запропонованого гербарію.

1

11

2

12

3

13

4

14

5

15

6

16

7

17

8

18

9

19

10

20

ІІІ. Контрольні питання

1. Охарактеризуйте родину злаки, її розподіл на підродини.

2. Наведіть формулу квітки даної родини.

3. Які види харчових культур з даної родини вам відомі?

4. Які діагностичні ознаки мають роди тонконіг, костриця, трясучка, пахуча трава звичайна, овес, пшениця, жито?

5. В яких галузях і для чого використовуються злаки.

ІV. Зробіть висновки до лабораторної роботи 18

Відмітка про зарахування __________________ Викладач ________________

ЛАБОРАТОРНА РОБОТА № 19. Клас Liliopsida.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]