Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Albom - Systematyka.doc
Скачиваний:
56
Добавлен:
01.03.2016
Размер:
2.47 Mб
Скачать

Завдання для підсумкової контрольної роботи з теми “Систематика грибів”

  1. Наведіть основні риси, які поєднують гриби з рослинами і тваринами. На основі яких ознак гриби виокремлено в ранг царства.

  2. Які особливості будови має талом грибів. Наведіть типи структури талому різних груп грибів.

  3. Охарактеризуйте основні способи розмноження грибів. Які типи статевого процесу характерні для нижчих і вищих грибів?

  4. На яких принципах побудована систематика грибів? Відповідь обґрунтуйте прикладами. Наведіть класифікацію грибів, складену мікологами Зеровими.

  5. Охарактеризуйте роль грибів в природі та житті людини.

  6. На основі яких ознак йде розподіл на нижчі і вищі гриби. Наведіть відділи (класи) нижчих і вищих грибів.

  7. Дайте загальну характеристику клас Хітрідіоміцети. Наведіть життєвий цикл ольпідія капустяного. Які запобіжні засоби сприяють зменшенню поширення даного захворювання?

  8. Дайте загальну характеристику класу Ооміцети. Наведіть життєвий цикл фітофтори картоплі. Які запобіжні засоби сприяють зменшенню поширення даного захворювання?

  9. Дайте загальну характеристику класу Зигоміцети. Наведіть життєвий цикл мукора. Яке значення мають мукорові гриби в природі?

  10. Яку роль відіграють нижчі гриби в природі та житті і господарстві людини? Відповідь проілюструйте прикладами.

  11. Дайте загальну характеристику класу Аскоміцети. Яким чином відбувається статеве і безстатеве розмноження у сумчастих грибів?

  12. На яких принципах будується класифікація аскоміцетів.

  13. Наведіть життєвий цикл дріжей. Яке значення має ця група грибів в природі і житті людини?

  14. За якими ознаками можна відрізнити пеніцил від аспергилу. Наведіть основні етапи життєвих циклів цих грибів.

  15. Дайте загальну характеристику порядку Ріжкові гриби. Наведіть життєвий цикл ріжок пурпурових.

  16. Які пецицеві гриби Вам відомі і яке їх значення для людини?

  17. Які ознаки різнять базидіоміцетів від аскоміцетів? Наведіть риси, властиві тільки базидіальним грибам.

  18. Які принципи покладені в основу класифікації базидіальних грибів?

  19. Наведіть коротку характеристику таким групам грибів як трутовики, агарикові, болетові. Які їстівні і отруйні гриби Вам відомі.

  20. Охарактеризуйте клас Дейтероміцети. Наведіть відомих Вам представників та охарактеризуйте їх роль в природі та житті людини.

ЛАБОРАТОРНА РОБОТА № 7. Відділ Bryophyta

Мета роботи: розглянути і вивчити різні роди і види бріопсід на прикладі запропонованих колекцій, гербаріїв та фотоматеріалів та з’ясувати риси примітивності організації даного відділу.

Матеріали і обладнання: мікроскопи, набори для препарування, мікропрепарати архегоніїв і антеридіїв, спорогонів, живі, фіксовані або гербарні зразки зозулиного льону (Polytrichum commune Hedw.), та сфагнумів (Sphagnum sp.), колекція різних видів мохоподібних.

Хід роботи

І. Теоретичні відомості

Мохоподібні — найпримітивніші серед вищих рослин. В циклі відтворення в них переважає гаметофіт, який може бути одно- або дводомним і виконувати всі вегетативні функції. Роль спорофіта обмежується лише спороношенням. Редукційний поділ відбувається перед утворенням спор. Спори проростають у протонему, яка і дає початок власне гаметофіту. Гаметангії розташовуються групами і захищені спеціальними листкоподібними виростами, занурені в талом або розвиваються на спеціальних підставках. Запліднення можливе лише за наявності вологи; із зиготи розвивається спорофіт, який називають спорогоном. Він складається з коробочки, ніжки і стопи; звичайно виростає, паразитуючи на гаметофіті.

Відділ Мохоподібні охоплює до 25 тис. видів, поширених по всій земній кулі, але найбільша видова різноманітність мохоподібних спостерігається в областях з вологим тропічним кліматом. Мохоподібні — сліпа гілка еволюції вищих спорових рослин. Це єдиний відділ серед наземних рослин, в циклі відтворення яких переважає гаметофіт. Характерною особливістю бріопсід є розчленування гаметофіта на органи, подібні до пагона і кореня, що характерні для спорофіта. Таку подібність можна пояснити, пристосуванням до умов існування в наземному середовищі. Тому листки мохоподібних називають філідіями. а стебла — каулідіями. Антеридії і архегонії розвиваються на верхівках гаметофітів або на кінцях їх бічних розгалужень. Коробочка переважно з кришечкою; елатер немає. Протонема добре розвинена і представлена довгою розгалуженою ниткою або пластинкою.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]