Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Albom - Systematyka.doc
Скачиваний:
56
Добавлен:
01.03.2016
Размер:
2.47 Mб
Скачать

Підклас Lamiidae. Родини Sоlanaceae, Lamiaceae, Boraginaceae

Мета роботи: розглянути і вивчити різні роди і види родини Sоlanaceae, Lamiaceae, Boraginaceae на прикладі запропонованих гербаріїв та фотоматеріалів та з’ясувати риси організації даних родин.

Матеріали і обладнання: мікроскопи, набори для препарування, гербарій видової різноманітності родин родини Sоlanaceae, Lamiaceae, Boraginaceae

Хід роботи

І. Теоретичні відомості

Родина пасльонові (Sоlanaceae) об'єднує близько 90 родів, 2900 видів, розповсюджених досить широко, але найбільші концентрація і різноманітність їх характерні для Центральної і Південної Америки й Австралії. Це в основному багаторічні трави, напівкущі, рідше кущі і навіть невеликі дерева (в тропіках), їх листки прості, чергові, без прилистків. Квітки актиноморфні або трохи зигоморфні, в цимоїдних суцвіттях, які іноді редуковані до однієї квітки. Квітки досить великі, з подвійною п'ятичленною оцвітиною. Чашечка зрослолиста, часто залишається при плодах, а у деяких видів сильно розростається. Віночок зрослопелюстковий. Тичинки (їх п'ять, рідко дві — чотири) приростають до трубки віночка і чергуються з його лопатями. Гінецей ценокарпний і складається із двох плодолистиків. Зав'язь верхня, двогнізда або внаслідок розвитку поперечних перетинок чотиригнізда. Стовпчик один з головчастою або дволопатевою приймочкою. Плоди ценокарпні — ягоди, рідше коробочки. Насіння з ендоспермом. Для багатьох видів характерна наявність внутрішньої флоеми і залозистого опушення. Багато видів цієї родини отруйні, містять алкалоїди, наявність яких зумовлює застосування їх в медицині (беладона звичайна, скополія карніолійська, дурман звичайний, паслін чорний, блекота чорна).

Родина губоцвіті (ясноткові) (Labiatae або Lamiaсеае) об'єднує 200 родів, близько 3 500 видів, поширених на всіх континентах, але найбільша їх різноманітність спостерігається в районах Середземномор'я. Це в основному трав'янисті рослини, напівкущі і кущі, нездерев'янілі частини яких вкриті звичайними і залозистими волосками з ефірною олією. Вид і будова залозок є характерними видовими ознаками, а наявність ефірної олії зумовлює застосування рослин у різних галузях промисловості. Стебла у представників родини чотиригранні. Листки прості, без прилистків, супротивні. Суцвіття — несправжні мутовки, знаходяться в пазухах листків (звичайних або приквіток), утворюючи верхівкові китиці або голівки. Іноді приквітки досить великі, яскраво забарвлені. Квітки зигоморфні, двостатеві, з подвійною оцвітиною. Чашечка складається з п'яти зрослих чашолистків, може бути зиго- і актиноморфною, двогубою або іншої форми, залишається при плодах і дещо розростається. Віночок двогубий або внаслідок редукції верхньої губи одногубий. У деяких видів він майже правильний (м'ята). Тичинок чотири, всі вони приростають до трубки віночка. Андроцей двосильний. Іноді задні тичинки редуковані (стамінодії). Гінецей ценокарпний, із двох плодолистиків, біля основи яких знаходиться нектарниковий диск. Зав'язь верхня, двома взаємно перпендикулярними перетинками ділиться на чотири частини, в кожній з яких знаходиться один насінний зачаток. Плід ценокарпний — цинобій, що розпадається на чотири плодики (ереми). Насіння без ендосперму.

Родина шорстколисті (Boraginaceae) об'єднує 100 родів і близько 2500 видів, представлених головним чином трав'янистими рослинами, поширеними в помірній зоні і в районах Середземномор'я. Листки у видів цієї родини прості, з цільною листковою пластинкою, чергові, без прилистків, часто з цистолітами. Рослини вкриті шорсткими щетинистими волосками, що знаходяться на багатоклітинних виростах епідерми. Квітки зібрані в цимоїдних суцвіттях (завиток, тирс), актиноморфні, рідко зигоморфні, двостатеві, з подвійною чотири- або п'ятичленною оцвітиною. Чашечка зрослолиста, розростається при плодах, а іноді опадає разом з ними. Віночок зрослопелюстковий, воронковидний, або трубчастий. Його пелюстки в бутонах складені черепитчасто або скручені. Забарвлення пелюсток змінюється протягом цвітіння (рожеві на початку цвітіння пелюстки пізніше стають блакитними, а жовті або білі — червонуватими). У зіві віночка розвиваються лусочки або чубчики волосків (привіночок). Тичинок п'ять, вони зростаються тичинковими нитками з трубкою віночка. Гінецей ценокарпний, складається із двох плодолистків. Зав'язь верхня; двома взаємно перпендикулярними перетинками вона ділиться на чотири гнізда, в кожному з яких знаходиться один насінний зачаток. Стовпчик один, він виходить із місця перехрещування перетинок. і Навколо зав'язі знаходиться нектарниковий диск. Структура квіток майже однакова для видів всієї родини. , Плоди — цинобії (сухі, що розпадаються на чотири частки — (окремі плодики ереми), часто вкриті гачковидними щетинками, що сприяє їх поширенню, рідше плодами є кістянки.

ІІ. Практична частина

2.1. Вивчіть особливості будови родини пасльонових

2.2. Ознайомтесь за гербарними зразками з видовим різноманіттям пасльонових. З’ясуйте особливості їх діагностики. Складіть формули квіток запропонованих видів (рисунки).

2.3. Складіть список видів пасльонових з запропонованого гербарію.

1

11

2

12

3

13

4

14

5

15

6

16

7

17

8

18

9

19

10

20

2.4. Вивчіть особливості будови родини губоцвітих.

2.5. Ознайомтесь за гербарними зразками з видовим різноманіттям губоцвітих. З’ясуйте особливості їх діагностики. Складіть формули квіток запропонованих видів (рисунки).

2.6. Складіть список видів губоцвітих з запропонованого гербарію.

1

11

2

12

3

13

4

14

5

15

6

16

7

17

8

18

9

19

10

20

2.7. Вивчіть особливості будови родини шорстколистих.

2.8. Ознайомтесь за гербарними зразками з видовим різноманіттям шорстколистих З’ясуйте особливості їх діагностики. Складіть формули квіток запропонованих видів (рисунки).

2.9. Складіть список видів шорстколистих з запропонованого гербарію.

1

11

2

12

3

13

4

14

5

15

6

16

7

17

8

18

9

19

10

20

ІІІ. Контрольні питання

1. Охарактеризуйте родини пасльонові, губоцвіті, шорстколисті, назвіть її особливості.

2. Наведіть формулу квітки таких родин: пасльонові, губоцвіті, шорстколисті

3. Які види овочевих культур з даних родин вам відомі?

4. Які діагностичні ознаки мають роди паслін, синяк, материнка, чебрець ?

5. В яких галузях і для чого використовуються пасльонові і губоцвіті.

ІV. Зробіть висновки до лабораторної роботи 16.

Відмітка про зарахування __________________ Викладач ________________

ЛАБОРАТОРНА РОБОТА № 17. Клас Magnoliopsida. Підклас Asteridae.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]