Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Навчальний посібник-1.doc
Скачиваний:
23
Добавлен:
23.02.2016
Размер:
762.88 Кб
Скачать

2. Вибір і затвердження теми магістерської роботи

Вибір теми для магістерської роботи має особливо велике значення. Тема повинна бути актуальною, зорієнтованою на розробку найбільш суттєвих і нагальних проблем державного управління, безпосередньо пов'язаною з місцем майбутньої професійної діяльності випускників, відповідати напрямку спеціалізації магістратури «Світова та європейська інтеграція». Для вибору теми магістерської роботи необхідно також врахувати наявність необхідної джерельної бази (особливо емпіричних даних). Тема повинна чітко відображати регіональну специфіку діяльності органів державної влади та місцевого самоврядування.

Тематика дослідження може бути присвячена різноманітним складовим державно-управлінської діяльності: історія та теорія державного управління, нормативно-правове забезпечення та напрями діяльності органів влади, шляхи реформування та можливості впровадження європейського досвіду державної служби, транскордонне співробітництво, розробка та реалізація регіональних пілотних проектів у галузі державного управління, тощо. Примірний перелік тем магістерських робіт наведений у додатку Б.

Тематика магістерських робіт розробляється кафедрою політології та державного управління з урахуванням відповідних пропозицій державних установ та організацій, які направили співробітника на навчання. Для цього до 15 жовтня поточного навчального року методичною комісією магістратури (координатор та методист) керівникам відповідних підрозділів направляються листи з проханням запропонувати тему магістерської роботи (див. дод. В). Керівники підрозділів органів державної влади та місцевого самоврядування до 1 листопада надсилають узгоджені зі слухачем пропозиції щодо тематики магістерського дослідження, які відповідають напрямам роботи державної установи чи організації (див. дод. Д).

Слухачеві контрактної форми навчання надається право запропонувати свою тему, яка відповідає його науковим і практичним інтересам, життєвому досвіду, схильностям і особистим здібностям з обґрунтуванням доцільності її розробки.

До 15 листопада отримані пропозиції опрацьовуються методичної комісією магістратури (не допускаються повтори тематики, узгоджується відповідність теми профілю діяльності органу державної влади та місцевого самоврядування, перевіряється достатній для магістерської роботи рівень розробленості проблеми дослідження, коригується стилістика формулювання) та направляються для погодження до територіального органу Національного агентства України з питань державної служби.

Магістерська робота виконується протягом 1 року на денній та 1,5 на заочній формах навчання.

Організація і контроль за процесом підготовки та захисту магістерських робіт покладається на завідувача кафедри, до обов’язків якого входить:

  • затвердження тематики на кафедрі та визначення наукових керівників;

  • систематичний контроль за дотриманням термінів виконання робіт;

  • визначення рецензентів магістерської роботи (зовнішніх та внутрішніх);

  • забезпечення попереднього розгляду магістерської роботи на засіданні кафедри.

Безпосереднє керівництво за виконанням робіт здійснюється науковими керівниками. Ними, як правило, повинні бути професори (або провідні доценти) вузу. Доцільно, щоб їх наукові інтереси збігалися з темою магістерської роботи. До наукового керівництва залучаються також висококваліфіковані фахівці місцевих органів виконавчої влади, органів місцевого самоврядування, які обіймають посади державних службовців I-IV категорій і які, як правило, мають наукові ступені та звання.

Науковий керівник здійснює керівництво роботою слухача, надає всебічну методичну допомогу з таких питань підготовки магістерської роботи:

  • розробка методи­ки проведення дослідження;

  • відбір та опрацювання необхідної літератури, статистичних даних, довідкових матеріалів та інших джерел з теми магістерської роботи;

  • підготовка плану-графіку на весь період підготовки магістерської роботи, а також затвердження та контроль за його виконанням;

  • формулювання плану магістерської роботи, вибір об’єкта і предмета дослідження;

  • проведення систематичних індивідуальних консультацій;

  • повідомлення методиста, координатора магістратури чи завідувача кафедри про серйозне відставання від індивідуального плану роботи;

  • написання письмового відгуку на магістерську робо­ту, допомога слухачеві в її підготовці до захисту;

  • участь у попередньому захисті магістерської роботи.

Науковий керівник націлює роботу магістранта, допомагає йому оцінювати можливі варіанти рішень, але вибір рішень – це завдання самого дослідника. Він, як автор роботи, відповідає за прийняті рішення, за правильність отриманих результатів, їх фактичну точність.

Починаючи роботу, слухач повинен раціонально розподілити свій час, спланувати його і після вибору теми й отримання завдання щодо наукового дослідження паралельно з навчальними заняттями взятися за її розробку. Для забезпечення реалізації цієї мети складають індивідуальний план-графік підготовки, на­писання і захисту магістерської роботи.

Такий план-графік є робочим документом слухача. Він погоджується з науковим керівником і підписується ним та слухачем до 1 грудня поточного року. Пропонується такий орієнтовний графік підготовки магістерської ро­боти до захисту за денною формою навчання (див. дод. Е).

Практика підтверджує безумовну доцільність складання та дотримання такого графіка. Він дисциплінує виконавця, допомагає пра­вильно розподілити навчальний час, лімітує термін, відведений на підбір літератури з теми та її опрацювання, обробку отриманих результатів, літературне оформлення роботи та підготовку її до захисту. Правильний розподіл часу на виконання магістерської особливо важливий, тому що розробка її теми ведеться паралельно з навчальними заняттями.

Важливим етапом дослідження є складання розгорненого робочого плану магістерської роботи. Досвід свідчить, що скласти план з першої спроби часто не вдається. Це – творчий процес, який потребує аналітичної роботи слухача, складання кількох варіантів, вибору найбільш вдалого з них. Науковому керівникові доцільно шляхом систематичних консультацій допомогти слухачеві правильно зорієнтуватися в розмаїтості проблем і аспектів обраної теми, а також у методиці вивчення теми, в підборі необхідних джерел необхідної інформації, в оформленні дослідницьких матеріалів. Водночас керівник повинен контролювати хід підготовки магістерської роботи слухачем у відповідності з погодженим раніше планом-графіком її виконання.

Пропонуємо деякі практичні поради слухачеві з вибору теми:

1. Обирайте таку тему, робота над якою буде корисна для вашої діяльності і після захисту.

2. При написанні магістерської роботи велике значення має знання іноземної мови. Для людини, яка вільно володіє тією чи іншою іноземною мовою, вся стратегія вибору теми може бути дещо іншою. Знання мови відкриває доступ до концепцій та теоретичних висновків, які можуть збагатити вашу роботу.

3. Ліпше, щоб остаточно сформульована тема була чіткою і достатньо короткою. Запам’ятайте основне правило: чим конкретніша тема, тим коротший шлях до успіху, тим з більшим задоволенням над нею працюється.