Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Навчальний посібник-1.doc
Скачиваний:
23
Добавлен:
23.02.2016
Размер:
762.88 Кб
Скачать

4.3.3. Об’єкт і предмет дослідження

Далі автором визначаються об’єкт і предмет дослідження. Об’єкт дослідження – це саме той процес чи явище, яке породжує проблемну ситуацію в системі державного управління або у функціонуванні інституту державної служби і є обраним для вивчення. Предмет дослідження – це тільки ті суттєві зв’язки та відносини, які підлягають безпосередньому вивченню в даній роботі, є головними, визначальними для конкретного до­слідження. Отже, предмет дослідження завжди вужчий, ніж його об’єкт.

Об’єкт і предмет дослідження як категорії наукового процесу співвідносяться між собою як загальне й окреме. В об’єкті дослідником відокремлюється та частина, яка виступає предметом дослідження. Саме на ньому і сфокусована основна увага магістранта, а сам предмет дослідження визначає тему магістерської роботи, зазначену титульному аркуші.

Приклад 1

Тема: Взаємодія органів виконавчої влади та інститутів громадянського суспільства (на прикладі Чернівецької області).

Об’єкт: організація взаємодії між органами виконавчої влади та громадськістю як один із головних механізмів у формуванні громадянського суспільства в Україні.

Предмет: взаємовідносини регіональних орга­нів виконавчої влади з інститутами громадянського суспільства.

Приклад 2

Тема: Інформаційне забезпечення реалізації екологічної політики в Україні (на прикладі Чернівецької області).

Об’єкт: реалізація екологічної політики в Україні на регіональному рівні.

Предмет: інформаційне забезпечення процесу реалізації екологічної політики в Україні на прикладі Чернівецької області.

Приклад 3

Тема: Принципи та напрямки реформування державної статистики в Україні.

Об’єкт: система державної статистики в Україні.

Предмет: принципи та напрями реформування державної статистики в Україні.

4.3.4. Методологія та методи

Для систематичного накопичення та опрацювання матеріалів, необхідних для написання якісної магістерської роботи застосовують різноманітні методи наукового дослідження. Їх вибір залежить від мети і завдання дослідження. Усі методи, що застосовуються дослідником, повинні бути спрямовані на перевірку переконливості висунутих у гіпотезі передбачень. Перераховувати їх треба не відірвано від змісту роботи, а коротко та змістовно визначаючи, що саме досліджувалось тим чи тим методом. Це дасть змогу пересвідчитися в логічності та прийнятності вибору саме цих методів.

Принагідно зазначимо, що у науці не існує універсального методу дослідження. Кожен пошуковець обирає найзручніший метод, зважаючи на особливості своєї теми.

Приклад 1

Тема: Політика органів державної влади України у сфері європейської інтеграції.

Методологія:

Методологічну основу магістерського дослідження склало поєднання декількох наукових підходів і принципів, які дали змогу комплексно та всебічно дослідити політику органів державної влади України щодо європейської інтеграції. Зокрема автором найбільш широко використано положення структурно-функціонального та системного підходів, які уможливили проведення системного аналізу поставлених проблем. Використання проблемно-хронологічного підходу надало можливість показати розвиток і еволюцію державної політики стосовно інтеграції до ЄС, зосереджуючись на поглибленому аналізі найбільш показових проблемних питань. У дослідженні також застосовано такі, ефективні при вивченні та аналізі суспільно-політичної сфери, загальні принципи наукового пізнання як детермінізм, принципи конкретності, об’єктивності, інтуїтивно-логічний принцип, принцип хронологічної послідовності. Автором використано низку загальнонаукових та спеціальних методів. Зокрема, проблемно-історичний метод застосовувався при аналізі стартових умов державної єврорегіональної політики. Системний та інституціональний методи використані автором для з’ясування місця і ролі інституційних механізмів держави у політичній системі та політичному процесі загалом та для аналізу ефективності діяльності тих політичних і державних інститутів, що мають відношення до забезпечення процесу європейської інтеграції. При розгляді українського законодавства та договірної бази між Україною та ЄС надана перевага політико-правовому та порівняльно-правовому методам. При дослідженні окремих аспектів теми задіяні спеціальні наукові методи – порівняльний, статистичний, ретроспективний, прогностичний.

Приклад 2

Тема: Державна політика України у сфері реформування житлово-комунального господарства (на прикладі Чернівецької області)

Методологія:

Для досягнення визначеної в роботі мети використовувалися методологія науки державного управління, застосовано систему загальнонаукових і спеціальних методів дослідження, а саме: комплексний підхід забезпечив, зокрема, розгляд усього спектра понять державної політики у галузі житлово-комунального господарства; метод аналізу дав змогу дослідити теоретичні здобутки українських науковців у галузях державного управління та управління житлово-комунального господарства; метод синтезу допоміг з’ясувати сутність, зміст і визначити ряд понять теорії державного управління; економіко-статистичні методи забезпечили дослідження тенденцій розвитку житлово-комунального господарства; конкретно-історичний аналіз – для уточнення основних понять, що зазнали змін у процесі розвитку державної політики у галузі житлово-комунального господарства; абстрактно-логічний метод – для теоретичного узагальнення й формулювання висновків.

Приклад 3

Тема: Проблеми забезпечення соціального захисту державних службовців

Методологія:

Методологічною основою магістерської роботи є низка загальнонаукових і спеціальних методів пізнання, вибір яких зумовлений особливостями об’єкта, предмета, мети та завдань. При дослідженні закономірностей розвитку системи соціального захисту використано діалектичний метод, що виявилося, зокрема, у використанні окремих парних категорій діалектики (форма і зміст, суть і явище, структура і елемент, причина і наслідок і т. ін.). Історичний метод застосовувався при дослідженні генезису становлення системи соціального захисту в нашій державі та у світі, що дозволило встановити основні закономірності та визначити напрями розвитку організаційно-правових форм соціального захисту. Використання системно-структурного та системно-функціонального методу дозволило розглядати управління соціальним захистом як складову системи державного управління, визначити шляхи вдосконалення організаційно-правових форм соціального захисту державних службовців в Україні. Порівняльний метод дозволив виявити спільні для більшості розвинених країн тенденції у розвитку системи соціального захисту людини, управління нею. У даному дослідженні порівнюються правові норми, що врегульовують відносини із соціального захисту України та міжнародне законодавство.