Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Навчальний посібник-1.doc
Скачиваний:
23
Добавлен:
23.02.2016
Размер:
762.88 Кб
Скачать

5. Правила оформлення магістерської роботи

5.1. Загальні вимоги до оформлення магістерської

Магістерська робота виконується державною мовою.

Магістерська робота повинна бути надрукована на комп’ютері з одного боку аркуша білого паперу формату А4 (210х297 мм) через півтора міжрядкових інтервали з використанням шрифту Times New Roman, розміру 14, інтервал шрифту – звичайний. Для виділення окремих місць у тексті допускається також використання курсиву, напівжирного курсиву і напівжирного шрифту, проте занадто часто робити це не потрібно. При наборі формул і виконанні таблиць, схем, діаграм, рисунків тощо рекомендується використовувати відповідні редактори.

Усі примірники магістерської роботи мають бути ідентичними.

Відповідно до Галузевого стандарту вищої освіти України (освітньо-професійна програма підготовки магістра за спеціальністю 8.150101 „Державна служба“8) обсяг основного тексту магістерської роботи (без списку використаних джерел і додатків) повинен бути у межах 80 – 100 сторінок комп’ютерного набору. Проте незначне відхилення (збільшення) допускається.

Текст магістерської роботи необхідно друкувати, залишаючи поля таких розмірів: лівий відступ – 30 мм, правий –15 мм, верхній – 20 мм, нижній – 20 мм (див. дод. П).

Абзац у магістерській роботі дорівнює 12,5 мм відступу.

Шрифт друку повинен бути чітким, стрічка – чорного кольору середньої жирності. Щільність тексту – звичайна й однакова.

Друкарські помилки, описки та графічні неточності, які виявилися у процесі написання магістерської роботи, можна виправляти підчищенням або зафарбуванням білою фарбою і нанесенням на тому ж місці виправленого тексту (фрагмента рисунка) за допомогою принтера або рукописним способом.

Текст основної частини магістерської роботи поділяють на розділи, підрозділи. Заголовки структурних частин магістерської роботи ЗМІСТ, ПЕРЕЛІК УМОВНИХ СКОРОЧЕНЬ, ВСТУП, РОЗДІЛ, ВИСНОВКИ, СПИСОК ВИКОРИСТАНИХ ДЖЕРЕЛ, ДОДАТКИ друкують великими літерами симетрично до тексту (див. дод. П).

Заголовки підрозділів друкують маленькими літерами (крім першої великої) з абзацного відступу. Крапку в кінці заголовка не ставлять. Якщо заголовок складається з двох або більше речень, їх розділяють крапкою.

Відстань між заголовком і текстом повинна дорівнювати 3 інтервалам (тобто 2 відступи при інтервалі тексту 1,5) (див. дод. Н).

Кожну структурну частину магістерської роботи (зміст, перелік умовних скорочень, вступ, розділ, висновки, список використаних джерел, додатки) треба починати з нової сторінки.

У разі використання іномовних слів у тексті, спочатку подають їх україномовний переклад або власну назву українськими літерами, потім у дужках іномовний варіант. Власні імена, назви виділяють лапками, тоді як поняття та терміни – курсивом.

До загального обсягу магістерської роботи не входять додатки, список використаних джерел, таблиці та рисунки, які повністю займають площу сторінки. Але всі сторінки зазначених елементів магістерської роботи підлягають нумерації на загальних засадах.

5.2. Нумерація

Нумерацію сторінок, розділів, підрозділів, таблиць, формул подають арабськими цифрами без знака №. Номер сторінки розміщують у правому верхньому кутку (див. дод. П).

Першою сторінкою магістерської роботи є титульний аркуш, який включають до загальної нумерації сторінок магістерської роботи. Проте на титульному аркуші та на сторінці зі змістом номер сторінки не проставляють. На наступних сторінках магістерської роботи номер проставляють у правому верхньому куті сторінки без крапки в кінці (див. дод. П).

Такі структурні частини магістерської роботи, як зміст, перелік умовних позначень, вступ, висновки, список використаних джерел не мають порядкового номера. Звертаємо увагу на те, що всі аркуші, на яких розміщені згадані структурні частини магістерської роботи, нумерують звичайно. Не нумерують лише їх заголовки, тобто не можна друкувати: І. ВСТУП або Розділ 6. ВИСНОВКИ. Номер розділу ставлять після слова РОЗДІЛ, після номера крапку не ставлять, потім з нового рядка друкують заголовок розділу.

Підрозділи нумерують у межах кожного розділу. Номер підрозділу складається з номера розділу і порядкового номера підрозділу, між якими ставлять крапку. У кінці номера підрозділу повинна стояти крапка, наприклад: „2.3.“ (третій підрозділ другого розділу). Потім у тому ж рядку йде заголовок підрозділу без крапки в кінці (див. дод. П).

Пункти нумерують у межах кожного підрозділу. Номер пункту складається з порядкових номерів розділу, підрозділу, пункту, між якими ставлять крапку. У кінці номера повинна стояти крапка, наприклад: "1.3.2." (другий пункт третього підрозділу першого розділу). Потім у тому ж рядку йде заголовок пункту (див. дод. П). Звертаємо увагу, що пункт може не мати заголовка.

Підпункти нумерують у межах кожного пункту за такими ж правилами, як пункти.

Ілюстрації (фотографії, креслення, схеми, графіки, карти) і таблиці необхідно подавати в магістерській роботі безпосередньо після тексту, де вони згадані вперше, або на наступній сторінці. Ілюстрації й таблиці, які розміщені на окремих сторінках магістерської роботи, зараховують до загальної нумерації сторінок.

Формули в магістерській роботі (якщо їх більше одної) нумерують у межах розділу. Номер формули складається з номера розділу і порядкового номера формули в розділі, між якими ставлять крапку. Номери формул пишуть біля правого поля аркуша на рівні відповідної формули в круглих дужках, наприклад: (3.1) (перша формула третього розділу). Примітки до тексту і таблиць, у яких вказують довідкові та пояснювальні дані, нумерують послідовно в межах однієї сторінки. Якщо приміток на одному аркуші кілька, то після слова “Примітки” ставлять двокрапку, наприклад:

Примітки:

1. ...

2. ... Якщо є одна примітка, то її не нумерують і після слова “Примітка” ставлять крапку.