Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Навчальний посібник-1.doc
Скачиваний:
23
Добавлен:
23.02.2016
Размер:
762.88 Кб
Скачать

6.2. Відгук наукового керівника

Магістерська робота, підписана слухачем на останній сторінці текстової частини (висновків), подається науковому керівникові, який після ознайомлення з нею і в разі схвалення підписує її (на титульній сторінці над своїм прізвищем), та додає письмовий відгук на спеціальному бланку-допуску.

У підписаному відгуку науковий керівник загалом відображає:

  • актуальність дослідження;

  • рівень використання автором теоретичних знань для розв’язання практичних завдань;

  • ступінь складності завдань, що розв’язувалися у до­слідженні;

  • глибину і комплексність підходу при аналізі управлінських, правових, економічних, соціальних та політичних процесів;

  • обґрунтованість запропонованих рекомендацій;

  • недоліки роботи;

  • загальні висновки й оцінку роботи.

Науковий керівник у своєму відгуку оцінює магістерську роботу записом «Допускається до захисту», а в разі негати­вного висновку щодо допуску слухача до захисту магістерської роботи це питання виноситься на розгляд засідання кафедри за участю наукового керівника.

6.3. Рецензування

Завершена магістерська робота підлягає обов’язковому зовнішньому рецензуванню. До рецензування роботи залучаються відповідальні працівники державних органів та органів місцевого самоврядування, які мають, як правило, науковий ступінь або вчене звання (зовнішня рецензія), а також фахівці вищих навчальних закладів (внутрішня рецензія). Ре­цензенти визначається кафедрою за умови, що сфера їх наукових і фахових інтересів відповідає тематиці роботи.

Негативні рецензії не є підставою для відхилення магістерської роботи від захисту.

Завдання рецензування – попередньо оцінити (остаточно магістерська робота оцінюється у процесі її захисту на засіданні ДЕК) теоретико-методологічний рівень підготовки випускника, оволодіння ним науковими методами дослідження, вміння застосувати теоретичні знання до аналізу прак­тичної діяльності, здатність формулювати висновки і пропозиції, які мають практичне значення для вдосконалення сти­лю, форм і методів, підвищення ефективності діяльності органів державної влади. Крім того, рецензування має на меті, по-перше, допомогти слухачеві більш досконало розібратися у вибраній ним темі та окремих її питаннях, по-друге, оцінити ступінь засвоєння ним матеріалу та вміння письмово викладати його, по-третє, дати слухачеві рекомендації щодо подальшої поглибленої роботи над обраною темою дослідження.

У рецензії потрібно розглянути й оцінити:

  • актуальність і значущість теми для практики держав­ного управління;

  • новизну і практичне значення висновків і пропозицій;

  • вміння визначити основні питання і викласти матеріал в логічній послідовності і взаємозв’язку;

  • позитивні сторони та недоліки при висвітленні теми (глибина розкриття, повнота вивчення літературних джерел, навички оволодіння методикою дослідження проблеми тощо);

  • самостійність, творчий підхід слухача до осмислення теоретичного і фактичного матеріалу;

  • якість оформлення магістерської роботи.

У рецензії бажано диференційовано оцінити вступ, основну частину, висновки, науковий апарат, звернути увагу на те, чи не перевантажена робота фактографічним матеріалом, викладенням однотипного матеріалу, чи не має вона описовий, інформаційно-довідковий або декларативний характер. Необхідно також вказати на наявність чи відсутність авторської позиції. Не можна залишати поза увагою обсяг магістерської роботи, наявність усіх необхідних її складових частин. Обов’язково оцінюється ґрунтовність висновків та їх практичне значення.

Рецензентові необхідно мати на увазі, що слухач повинен у письмовій роботі показати вміння користуватися науковою термінологією і відзначити, якою мірою це вдалося зробити, оцінити орфографічну, пунктуаційну і стилістичну грамотність автора тексту, що оцінюється.

У заключній частині рецензії формулюються загальна оцінка магістерської роботи, висновки рецензента щодо її захисту та присвоєння кваліфікації. Потім наводяться короткі відомості про рецензента: прізвище та ініціали, науковий ступінь і вчене звання, посада, особистий підпис.

Обсяг рецензії становить приблизно від півтори до трьох сторінок тексту.

Зміст рецензії на магістерську роботу доводять до відома її автора не пізніше ніж за один-два дні до захисту з тим, щоб магістрант міг завчасно підготувати відповідь по суті зроблених рецензентом зауважень (прийняти чи аргументовано їх відхилити).

Зовнішня рецензія повинна бути засвідчена печаткою установи, де працює рецензент.

Внутрішня та зовнішня рецензії мають свої особливості, зумовлені насамперед тим, що внутрішня рецензія, як правило, зосереджує увагу на визначені наукової якості праці та її належному оформленні, а зовнішня - на її оцінці практичного значенні магістерської для певної галузі державного управління та розвитку конкретного інституту державної служби (див. дод. У, Ф).