Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ПРОГРАМА ДИТИНА.doc
Скачиваний:
157
Добавлен:
22.02.2016
Размер:
2.21 Mб
Скачать

2. Іграшки, ігри, забави

Познайомити дітей з різними іграшками (їх частинами), зокрема з різновидами народних іграшок, їх назвами, характерними особливостями.

Виховувати сенсорну культуру дитини, вчити активно, за допомогою дотику (обмацування, прикладання, на­кладання), зору, слуху пізнавати зовнішні ознаки предме­тів — розмір, форму, колір — і розповідати про них.

Учити дітей наслідувати, повторювати ігрові дії, опано­вувати діалогічне мовлення в умовах ігрового спілкування.

3. Родина. Культура родинних стосунків

Дати дитині уявлення про роль кожного члена сім'ї; сприяти запам’ятовування та вживання імен членів родини.

Навчити дитину виражати свої почуття до мами. Розучувати коротенькі колискові пісеньки. Розповідати казки, віршики про мамину любов, турботу і ласку тощо.

Прищеплювати почуття шаноби до батька, захоплення його силою, мужністю, працьовитістю.

Учити поважати людей похилого віку, зокрема рідних — бабусю, дідуся, допомагати їм.

Навчати правил мовного етикету. Познайомити з найпростішими формами вітання, звертання, прохання, подяки. Вчити розмовляти з дорослими та ровесниками невимушено, тактовно, додержуватися відповідної інтонації.

4. Рідний дім (квартира). Предмети побуту та вжитку

Розширити уявлення дітей про батьківську домівку, предмети домашнього побуту та вжитку, людське житло, його влаштування. Навчати розпізнавати їх, називати, знати призначення, вміти користуватися.

Діти мають впізнавати свій дім, квартиру, в якій живуть, знати свої речі й речі мами, тата, брата, сестри; пізнавати батьків на фотографіях; знати, яку роботу вдома роблять тато і мама, як усі відпочивають.

Звернути увагу дітей на звичаї українського народу прикрашати предмети побуту розписом, вишивкою тощо.

5. Я сам (сама)

Підтримувати перші прояви самостійності дитини, яка має знати своє ім'я в звичайній і пестливій формі, прізвище, стать, вік.

Ознайомити з частинами тіла (ліва і права ручки, пальчики, ніжки, голівка, волосся, очі, носик, ротик, зубки). Формувати гігієнічні навички, культуру поведінки.

Навчити дітей користуватись рушничком, носовою хустинкою, вмиватись, причісувати волосся, стежити за чистотою рук, акуратно їсти, користуватися серветкою, одягатись, роздягатись, дбайливо користуватись одягом, іграшками.

6. Що ми їмо

Навчити дітей впізнавати й називати овочі, фрукти, розпізнавати їх за формою, кольором, смаком, порівнювати; закріплювати назви продуктів харчування.

Учити в ігрових ситуаціях сервірувати стіл.

7. Що ми одягаємо, а що - взуваємо Знайомити дітей з різновидами одягу, взуття (хлопчика, дівчинки, татуся, мами, бабусі, дідуся), їх розміром, кольором. Дати перші уявлення про те, де шиють одяг, взуття. Формувати естетичні смаки, вчити підбирати гардероб для ляльки (дівчинки, хлопчика) відповідно до пори року. Познайомити з елементами національного костюму (віночок, сорочка-вишиванка, шаровари).

8. Життя навколо нас

Знайомити дитину з навколишнім середовищем, з дорогою-мандрівницею, стежечками-стрічками, розповісти про світлицю природи, де живуть пернаті друзі, комахи, свійські та дикі тварини. Вчити називати їх, вказувати на місце їх проживання, імітувати їх рухи, наслідувати їхню «мову».