Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ПРОГРАМА ДИТИНА.doc
Скачиваний:
157
Добавлен:
22.02.2016
Размер:
2.21 Mб
Скачать

Граючись, зростаємо

Завдання і зміст.

Підтримувати позитивне ставлення до гри, сприяти створенню власного задуму майбутньої гри, способів побудови ігрового образу, тематики і сюжетів індивідуальної і спільної гри, налагоджувати активну взаємодію з іншими дітьми, виховувати активне пізнавальне, моральне, естетичне ставлення до навколишнього світу (до явищ природи, до матеріального середовища, до інших людей і власної особи).

Творчі ігри дітей п’ятого року життя

Сюжетно-рольові ігри. Розширювати тематику сюжетно-рольових ігор. Збагачувати зміст кожної теми за рахунок розгортання нових, послідовно пов’язаних між собою ігрових ситуацій.

Сприяти оволодінню умовними ігровими діями, а також уміннями передавати зміст умовних дій.

Удосконалювати умовно-предметний рівень ігрових умінь дошкільників: учити розгортати та позначати словами предметні дії у процесі гри, реалізовувати рольову позицію та позначати її для тих, хто грається поруч.

Спонукати учасників гри до рольового спілкування. Надавати зразки рольових діалогів для їх творчого використання. Сприяти оволодінню дітьми способами спільного створення сюжету гри. Формувати здатність висловлювати свої задуми, позитивно відгукуватись на пропозиції однолітків, розуміти один одного. Підтримувати прояви дитячої ініціативи та фантазування.

Заохочувати до гуманістичної спрямованості реальних взаємовідносин дошкільників. Привчати дітей діяти узгоджено, уникати конфліктів, самостійно знаходити вихід із складних ситуацій.

Конструктивно-будівельні ігри. Зміцнювати уміння дітей розрізняти та правильно використовувати деталі будівельного матеріалу. Заохочувати до використання у процесі гри малюнків та ілюстрацій різноманітних конструкцій. Вчити використовувати споруди в сюжетно-рольових іграх, добирати образні іграшки для розгортання ігрових задумів. У процесі будівництва об’єднувати дітей для спільної гри. Впливати на формування творчого ставлення до будівельної діяльності, розвивати художній смак, почуття симетрії та пропорцій окремих елементів споруди, вміння поєднувати кольори, доцільно використовувати простір.

Привчати вихованців підтримувати порядок у зоні конструктивно-будівельних ігор. Створювати умови для будівельних ігор з піском, снігом, водою. Вчити прикрашати споруди, зроблені з піску та снігу. Орієнтовна тематика конструктивно-будівельних ігор: ліжка для ляльок; спальна кімната дитячого садку; міст для машин через широку та вузьку річки; двоповерховий будинок для образних іграшок; тунель для потягів метро; метро-міст через Дніпро; гараж з воротами для вантажних машин; ігровий майданчик для ляльок; вольєри в зоопарку для тварин; альбоми для Катрусиних занять, кольорові прапорці.

Ігри-драматизації, інсценівки, театралізації. Розвивати інтерес до ігор-драматизацій, інсценівок, театралізацій, бажання виконувати окремі ролі.

Формувати елементарні навички мови жестів. Вчити імітувати рухи людей, тварин (персонажів ігор-драматизацій), передавати мімікою певний стан людини. Привчати створювати своєрідність кожного ігрового образу за допомогою діалогів. Вправляти в умінні інтонаційно передавати настрій персонажу. Вчити різних способів водіння ляльок, адекватних їх типу (образні іграшки, іграшки настільного театру, театру-рукавички, театру на фланелографі. Орієнтовна тематика ігор-інсценівок: “Вовк та семеро козенят”, “Коза-дереза”, “Зайчику, зайчику”, “Когут каже”, “Лінива Оленка”, “Гіркий апельсин”, “Колосок”, “Солом’яний бичок”, “Лисичка-сестричка”, “Умій почекати”, [стор. 98] “Зайчик і горобина”, “Про дівчинку Наталочку і сріблясту рибку”, “Пішла киця по водицю”.

Ігри за правилами дітей п’ятого року життя

Дидактичні ігри. Продовжувати розвивати у процесі грі перцептивні дії (дії сприймання), формувати уявлення про основні еталони форми, кольору. Закріплювати вміння орієнтуватись у просторі та часі, уявлення про різні множини предметів. Розвивати різні види відчуттів та сприймань. Вчити групувати предмети за зовнішніми ознаками.

Вчити використовувати в процесі ігрової діяльності знання, набуті власним життєвим досвідом. Активізувати та збагачувати словниковий запас і зв’язність мовлення. Вчити передавати у грі свої враження про різні життєві ситуації засобами зв’язного мовлення та виразними жестами.

Вчити придивлятись, порівнювати, співставляти, знаходити схоже та відмінне в предметах, явищах природи, в рослинному та тваринному світі. В процесі ігрового спілкування з дорослими та однолітками виховувати у дітей комунікативні вміння (вміння вислухати пояснення, прохання, поступитись черговістю в діях тощо).

Орієнтовні ігри: “Де собачка?”, “Де пташине гніздо?”, “Де заховані іграшки?”, “Розставимо посуд на полиці”, “Надінь кільце на кольоровий кілочок”, “Де дзвенить дзвіночок?”, “Накрий на стіл”, “Райдуга”, “Чайний сервіз”, “Зробимо лялькам намисто”, “Різнокольорові обручі”, “Орнамент”, “Назви колір”, “Кольорова вода”, “Телевізор”, “Святковий салют”, “Віночок”, “Чарівна скринька”, “Підбери за формою”, “Виклади орнамент”, “З яких фігур складається предмет?”, “Розрізні картинки”, “Яка потрібна фігура?”, “Що змінилось?”, “Знайди собі пару”, “Що там?”, “Зберемо башту”, “Кольоровий будиночок”, “Розставимо меблі”, “Побудуємо драбинку”, “У кого яка річ?”, “Кольоровий диск”, “Новорічні ялиночки”, “Що буває широке, високе, низьке, вузьке?”, “Хто знає?”, “Кому що потрібне для роботи?”, “Транспорт”, “Допоможемо няні”, “Проведемо музичне заняття”, “У кабінеті лікаря”, “В гостях у будівельників”, “Звідки прийшли до нас овочі”, “Екскурсія по місту”, “Прогулянка по Дніпру”, “Впізнай кімнатну рослину за описом”, “Впізнай дерево за описом”, “Впізнай овочі на дотик”, “Знайди рослину за назвою”, “З якого дерева листок?”, “Впізнай на смак”, “На городі, в саду, у квітнику”, “Всі додому”, “Впізнай домашню тварину за описом”, “Магазин квітів”, “Хто де живе і чим харчується?”, ”Збери пазли”.

Хороводні ігри. Викликати у дітей бажання брати участь у хороводах, розвивати естетичні почуття, вчити створювати виразний образ.

Орієнтовна тематика хороводних ігор: “Розлилися води на три броди”, “Ой, вийтеся, огірочки”, “Унадився журавель”, “Ой, летіла зозуленька”, “Вишні-черешні” (українська народна пісня в обробці М. Леонтовича), “Май” (запис В.Верховинця), “Ой, у полі жито” (слова і мелодія народні, обробка К.Стеценка), “Біла квочка” (слова В. Верховинця, мелодія народна), “Старий горобейко” (запис В. Верховинця), “Качка йде” (запис В. Верховинця), “Цить, не плач” (слова народні, музика В.Верховинця).

Рухливі ігри. (див. розд. ”Зростаємо дужими”).