Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ПРОГРАМА ДИТИНА.doc
Скачиваний:
157
Добавлен:
22.02.2016
Размер:
2.21 Mб
Скачать

1. Наш дитсадок. Дитячі іграшки, ігри, забави

Розвивати теплі почуття до дитячого садка — другої домівки, де дітей чекають, привітно зустрічають, де з ними граються, розповідають багато цікавого. У дитячому садку всі діти — друзі. Вони разом граються, слухають казки, ходять на екскурсії.

Розширювати уявлення про дитячий садок як установу для дітей, в якій працюють люди різних професій (вихователі, помічники вихователів, кухарі, медична сестра, праля, двірники та ін), знайомити з приміщеннями дошкільного закладу, їх призначенням, обладнанням (кухня, медичний кабінет, пральня). Виховувати повагу до працівників дошкільного закладу.

Продовжувати знайомити дітей з назвами національних іграшок ( свищик, сопілка, лялька), з народними повір'ями, пов'язаними з образами сопілки, ганчір'яної ляльки.

У хороводних, рухливих іграх учити дітей звертатись, запитувати, відповідати, використовувати різні форми речитативу, лічилки. Так само в ігровій формі привчати старших забавляти менших, розучувати з ними потішки, забавлянки, скоромовки, чистомовки та ін.

2. Родина. Культура родинних стосунків. Люди. Розвивати інтерес дітей до імен, символічних значень їх, зокрема значень власних імен, імен тата, мами та інших родичів. Розширювати знання про роль кожного члена родини, обов’язки в сім’ї (в тому числі, права і обов’язки дитини в сім’ї), значення взаємодопомоги, спільної праці; сімейний відпочинок. Виховувати повагу до рідних, любов, ніжність, ввічливість, тактовність, бажання допомагати старшим.

Розвивати уявлення про позитивні і негативні риси характеру людей (добрий – злий, ввічливий – грубий, щедрий – жадібний). Вчити визначати і називати моральну якість (рису характеру) за конкретними вчинками, діями. Викликати бажання слідувати позитивним моральним якостям.

Розширювати знання дітей про професії дорослих, професії батьків.

Спонукати дошкільнят використовувати в іграх, повсякденному житті фольклорні твори, почуті від старших — казки, приповідки, співанки тощо.

Активізувати в мовленні дітей вживання слів ввічливості при зустрічі й прощанні, висловлюючи прохання, вдячність.

3. Наш дім (квартира). Предмети побуту та вжитку

Дати дітям уявлення про житло в Україні (хату, двір), надвірні приміщення (клуню, хлів), криницю, тин (огорожу), садок, дерева в саду (біля двору), квітник. Розширювати знання про інтер'єр хати, мистецтво вишивання, різьблення, випилювання, гончарство, інші ремесла.

Ознайомити дітей із сучасною міською квартирою, її обладнанням. Виховувати почуття бережливості, охайності.

Поглиблювати знання про предмети побуту (холодильник, міксер, м'ясорубка, пилосос, пральна машина та ін.), їх деталі, призначення, матеріал (залізо, пластмаса, гума, папір, дерево, тканина, скло), правила користування.

Учити розглядати посуд, порівнювати, робити уза­гальнення.

Уточнювати знання про назви білизни (постільна та натільна), прання, прасування, назви меблів, вживаючи узагальнюючі слова.

Формувати елементарні поняття про техніку безпеки в побуті.