Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ПРОГРАМА ДИТИНА.doc
Скачиваний:
157
Добавлен:
22.02.2016
Размер:
2.21 Mб
Скачать

Привчаємось працювати

Завдання і зміст

Задовольняти пізнавальні потреби дітей у процесі праці; закріплювати вміння обмінюватись досвідом виконання практичних дій, ставити мету праці, планувати і організовувати гру-працю, використовувати обладнання за призначенням, застосовувати безпечні прийоми роботи, додержувати правил особистої гігієни, економно використовувати матеріали, бережно ставитись до іграшок підтримувати порядок на робочому місці, контролю якість результатів праці, усувати недоліки у виробах, естетично їх оформлювати;

пробуджувати почуття гордості за власні успіхи за успіхи товаришів у праці, долати посильні труднощі, досягати кінцевих результатів праці, розподіляти обов'язки при виготовленні спільного виробу, погоджувати трудові дії, чергувати ролі бригадира і виконавця.

Культура побуту. Вдосконалювати навички одягання і роздягання, взування і роззування. Привчати користуватися робочим одягом: фартушками, нарукавниками, беретами, косинками. Звертати увагу на художнє оздоб­лення робочого одягу, на його форму і колір, на символічні зображення емблем професій. Ознайомлювати із зобра­женням робочого одягу на таблицях, ілюстраціях журналів, дитячих книжок. Учити малювати і розповідати за темою «Професії мами і тата».

Удосконалювати навички користування ложечкою і щітками для взуття і одягу, носовичком, особистим гре­бінцем. Закріплювати інші санітарно-гігієнічні навички.

Спільно дбаємо про порядок. Виховувати звичку до охайності, до художнього оформлення приміщення групи букетиками квітів, самостійно виготовленими виробами. Вчити допомагати вихователю готуватися до занять, усувати непорядок у приміщенні групи після ігор, занять, обіду, самостійно прибирати ліжко після сну, протирати облад­нання від пилу, доглядати кімнатні квіти, разом з по­мічниками вихователя розкладати комплекти білизни, розвішувати рушники, протирати підлогу. Вчити чергувати по їдальні, сервірувати столи, прибирати посуд.

На нашому майданчику. Виховувати звичку під­тримувати порядок на майданчику. Закріплювати навички роботи дитячою лопаткою, граблями, розмічати грядки у вигляді геометричних фігур, доглядати дерева, квіти, розчищати доріжки від снігу. Заохочувати до художнього оформлення клумб, газонів тощо.

Художня праця

Папір. Формувати інтерес до роботи з кольорові папером. Розвивати вміння згинати, складати, розгладжувати, клеїти папір, виготовляти з нього як плоскі, так і об'ємні вироби естетично привабливого вигляду. Ознайомити з шаблоном. Закріплювати вміння складати прямокутний аркуш паперу вдвоє, розгладжувати лінії згину. Вчити виготовляти зайчика або ведмедика (наклеювання і домальовування очей, носика, вух, вусів до прямокутних тулубів); виготовляти вироби за шаблоном, вирізувати деталі по контуру.

Орієнтовні вироби: кораблик, корзина, сарай, гараж, казковий будиночок, ялинкові прикраси (птахи, метелики, літаки, собачки, котики, вовки, лисиці) тощо.

Картон. Ознайомити з набором кольорового картону. Вчити виготовляти рухомі іграшки-гойдалки із картонних конусів, циліндрів.

Природні матеріали. Розвивати інтерес до роботи з природними матеріалами, розширювати уявлення дітей про флористику. Вчити збирати, засушувати, зберігати природні матеріали, виготовляти вироби з них. Ознайомити з обладнанням для роботи з природними матеріалами.

Будуємо, майструємо, творимо

Розширювати і поглиблювати зміст конструкторської діяльності. Викликати інтерес до способів творення будівель і їх різновидів. Учити виготовляти з деталей будівельного конструктора макети технічних об'єктів, самостійно вирішувати конструкторські завдання, заміняти одні деталі іншими. Ознайомлювати з новими деталями.

Учити орієнтуватися у формах (пластини довгі й короткі, товсті й тонкі, плоскі, прямокутні, овальні, круглі, трикутні; бруски, циліндри), у розмірах деталей (високі, низькі, довгі та ін.).

Звертати увагу дітей на залежність конструкторських властивостей деталей від їх форм. Створювати різні умови для конструювання: за зразком із даних деталей, за зразком із самостійно вибраних деталей, за малюнком, фотографією, за власним задумом.

Учити об'єднувати споруди єдиним задумом, ство­рювати колективні будівлі або моделі за опорними схемами. Застосовувати елементи гри в процесі конструювання. Стимулювати творчу ініціативу, фантазію, винахідливість, оцінювати надійність, міцність, зовнішню привабливість, оригінальність конструкцій.

Орієнтовні конструкції: вантажівка, фургон, автомобіль, гараж із двома в'їздами для різних за розміром машин, міст, будинок, вулиця, літак, аеродром, театр, палац спорту.

Умови успішної педагогічної роботи

Дозвіл та заохочення до експериментування, пошуку в процесі праці.

Ознайомлення з безпечними та раціональними прийомами роботи.

Наявність інструментів, обладнання, матеріалів необхідних для праці.

Здійснення трудових процесів цілісно (від постановки мети до прибирання робочого місця).

У родинному колі

Розповідати про професії батьків, їх зміст, значення.

Разом з дітьми прибирати в кімнаті, сервірувати стіл, прибирати та мити посуд, доглядати домашніх тварин, прати тощо.

Звертати увагу на самостійність, якість праці, ставлення до результату праці.

Майструвати разом з дітьми (з паперу, картону, при­родних матеріалів, покидькового матеріалу).

Знайомити із способами використання побутової техніки під наглядом дорослих (міксер, пилосос, телевізор тощо).

Допомагати дітям оволодіти правилами дотримання порядку вдома.

Показники успішного розвитку дітей

Мають уявлення про різні професії дорослих, шанують та зберігають результати праці дорослих, інших дітей;

використовують робочий одяг, обладнання за при­значенням, володіють безпечними та економічними прийомами роботи;

контролюють якість результатів праці, підтримують порядок на робочому місці;

пишаються власними успіхами та успіхами своїх то­варишів у праці;

погоджують свої трудові дії з діями інших дітей, уміло розподіляють обов'язки при виготовленні спільного виробу.

Гуртки

Флоромозаїка. Виготовлення настінних декоративних тарілок на основі пластмасової, фанерної заготовки або в засушеному соняшнику. Прикрашання кругів сосновими і ялинковими шишками, насінням жовтої і білої акації, зернятами кавуна, дині, крилатого клена і ясена, спіралями сухих стручечків, коробочками маїсу, червоними ягодами шипшини, горобини, зернами кукурудзи, пелюстками квітів, яскравими листками, просом.

Мозаїка з вербових і лозових бруньок на силуетах котика, зайчика, ведмедя тощо. Мозаїка з використаної чайної заварки на силуетах рибок.

Корінопластика. Змійка (корінь відповідної форми), журавлик (основа — гілочка або корінь відповідної форми, голова — каштан або шишка, тулуб — пластилінова кулька, в якій закріплюються пір'їнки).

Аплікація із соломки. Способи підготовки житньої, вівсяної і ячмінної соломки для оздоблення виробів. Інструменти і пристосування для роботи із соломкою. Складання орнаментів. Екскурсія до музею декоративно-прикладного мистецтва і ознайомлення з роботами народних умільців.

Художнє плетиво. Ознайомлення з різновидами плетива: декоративне оздоблення картонних смужок кольоровими шнурками, плетення «косичок», в'язання найпростіших вузлів макраме, плетення кошиків, килимків, серветок, гілочок бузку тощо.

Вишивання. Ознайомлення з інструментами, мате­ріалами, пристосуваннями для вишивання, з безпечними прийомами роботи, з варіантами художніх швів, орна­ментами (рослинним і геометричним). Оздоблення ви­бивкою закладок, серветок, хустинок тощо. Екскурсія до музею етнографії.

Витинанки. Витинанка як вид народного мистецтва, використання витинанок у побуті. Папір для витинанок. Особливості виготовлення витинанок. Форма витинанок залежно від призначення. Витинанки з геометричними елементами і сюжетом.