Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ПРОГРАМА ДИТИНА.doc
Скачиваний:
157
Добавлен:
22.02.2016
Размер:
2.21 Mб
Скачать

Українські народні ігри малих форм.

Скоромовки. Ознайомити дітей з новим видом українських фольклорних ігор – скоромовками (“Хитру сороку спіймати морока…”, “Босий хлопець…”, “Летів горобчик…”, “Ти, малий, скажи малому”, “В горішнику горішина” та ін.). Привчати дітей до розуміння їх змісту, розвивати бажання повторювати скоромовки слідом за вихователем. Забавляти дітей, викликати відповідний емоційний відгук, удосконалювати звуковимову.

Лічилки. Підтримувати інтерес дітей до використання лічилок під час організації самостійних ігор. Розучити нові лічилки (“Котилася торба…”, “Хобре-бобре, заховайся добре…”, “Біг пес через овес…” та ін.).

Мовчанки. Ознайомити дітей зі своєрідними народними іграми – мовчанками (“Іду додому на зелену солому…”, “Сміх” та ін.). Формувати уміння додержувати характерного для мовчанок правила – вміти стримувати себе, мовчати навіть тоді, коли ведучий різними засобами намагається насмішити дітей або спонукає їх до відповідей на свої запитання.

Небилиці. Дати дітям уявлення про гумористичні мовні ігри-небилиці (“Миша книш проточила…”, “Як був мій дід маленький…”, “Закортіло киці в ліс на вечорниці…”, ”Полетів півень на хлівець”, ”На дубові, на вершечку” та ін.). Викликати емоційне задоволення від сприймання гумористичної творчості українського народу.

Примовки та заклички. Викликати у дітей бажання самостійно користуватися при нагоді знайомими та новими примовками та закличками (“Гайду, гайду, дай гриба і бабку…”; “Маслюк, маслюк, вистав ріжки…” , ”Сусай, молочай”, ”Гірчачок, молочок”, ”Течі, течі, водо, з мене”, Топчу, топчу ряст, ряст”, ”Не зву тебе ”журавель”, щоб я не журився”, ”Чорногузе, дядьку” та ін.).

Заклички. Привертати увагу дітей до живої природи, виховувати бережне ставлення до її об’єктів, збагачувати мовлення національно колоритною лексикою, сприяти активному застосуванню у мовленні кличної форми, використанню закличок (”Корівко-корівко”, ”Козявочко-козявочко”, ”Ластівки-ластівки”, ”Зозуле рябая” та ін.) у процесі спілкування з природою.

Загадки. Розвивати у дітей інтелектуальні можливості, розуміння образних виразів, бажання розгадувати загадки та самостійно складати їх .

Спонукати до вільного використання примовок, закличок, мирилок, лічилок.

Календарно-обрядові ігри. Залучати дітей до календарно-обрядових ігор — веснянок, купальських та жниварських хороводів, щедрівок, колядок, які виконуються в дитячому садку дорослими для дітей. Ознайомити з веснянками («Ой, ти весна, ти весна...», «Вийди, вийди, Іванку...»), купальськими іграми («А ми рутоньку посіємо...», «Посію я рожу»), жниварськими хороводами («Жали женчики, жали…», «А сонечко котиться, котиться...», «Закотилося да сонечко...»), щедрівками, колядками («На щастя, на здоров'я, на Новий рік...», «Коляд, коляд, колядниця...»).

Умови успішної педагогічної роботи.

Збагачення світогляду дітей, отримання ними різноманітної цікавої інформації з художньої літе­ратури, екскурсій, відвідин музеїв, дитячих вистав, зоопарку, цирку, бібліотеки, пошти та ін.

Ознайомлення дітей з нормами та правилами мо­рально-етичної поведінки дорослих у різних ситуаціях та створення власних правил поведінки в групі. Заохочення дітей до участі у створенні ігрового середовища.

Показники успішного розвитку дітей.

Дитина застосовує у творчих іграх реальні та казкові ситуації, взаємини людей, знання та уявлення про навколишнє, родину, працю людей, професії.

Дитина вміє створювати власний задум у різних видах творчих ігор, цікаво і змістовно розгортати сюжет ролі та гри. Знає різні види ігор, у той же час надає перевагу певним видам.