Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ПРОГРАМА ДИТИНА.doc
Скачиваний:
157
Добавлен:
22.02.2016
Размер:
2.21 Mб
Скачать

7. Страви

Формувати уявлення про українську кухню, основні страви: куліш, борщ з пампушками, вареники з сиром, картоплею, капустою, пиріжки з маком, узвар тощо.

Знайомити дітей з продуктами, овочами, фруктами, необхідними для приготування тих чи інших страв.

Розповідати про народні ритуали, обряди, пов'язані з приготуванням та споживанням їжі, вшануванням хліба (його вирощуванням, збиранням, випіканням), про звичай зустрічати гостей хлібом-сіллю на вишитому рушнику тощо. Використовуючи фольклорні твори (прислів'я, приказки, легенди, казки), показати, як народ шанував хліб.

Виховувати вміння накривати на стіл, культуру по­ведінки за столом під час їди.

Створювати ситуації, які б спонукали дітей розповідати про сервірування столу, приготування страв для сніданку, обіду, вечері, додержання етикету тощо.

8. Одяг, взуття

Ознайомити дітей з національним одягом українців свого регіону (використати зразки, макети, ілюстрації). Порівняти з елементами одягу інших областей України. Розглянути одяг на будень і свято для хлопчиків і дівчаток, для дорослих чоловіків і жінок, старих людей.

Розповісти дітям про виготовлення домотканого одягу, старовинні прикраси: намисто, пояси, ланцюжки, каблучки (обручки), дукати.

Ознайомити дітей з виготовленням сучасного одягу з різних матеріалів: лляних, бавовняних, шовкових, гуми, синтетичних тканин.

Заохочувати дітей до розповідей про власний гардероб його впорядкування (за кольоровою гамою, особливостями своєї зовнішності), про додержання правил гігієни, носіння та зберігання одягу.

Звернути увагу дітей на опис одягу людей у творах фольклору, надання йому магічних властивостей: образи шапки-невидимки, чобіт - бігунців та ін.

Завчити з дітьми прислів'я, приказки, загадки, в яких вживаються назви одягу.

9. Мій рідний край

Продовжувати знайомити дітей з назвою держави, вчити орієнтуватися в місцезнаходженні України на карті, дати знання про країни-сусіди України: на півночі – з Білоруссю, на сході – З Росією, на заході – З Польщею, Словакією, Угорщиною, Румунією та Молдовою.

Розширювати, уточнювати знання дітей про Україну, її державні (герб, прапор, гімн), рослинні символи (верба, калина), їх значення; столицю України (головне місто) – місто Київ. Формувати уявлення про Україну як велику державу, що має багато міст і сіл, найбільшу річку –Дніпро, гори (Карпати, Кримські гори), моря. Познайомити з назвами найбільших міст України.

Знайомити з назвою рідного краю, міста, села, з відомими пам'ятками культури, легендами, оповідками, бувальщинами рідного краю. Засобами художньої літератури, музики, народної пісні, образного слова виховувати у дітей любов до рідного краю, його історичних місць. Учити розуміти та поважати споконвічні традиції, звичаї, символи українського народу.

Виховувати почуття приналежності до свого народу, його духовної і матеріальної культури, яку слід оберігати, збагачувати.

Знайомити з тим, що всі люди, що живуть на планеті Земля, зкладають поняття «людство». Українці та інші національності, що живуть в Україні – їхня складова частина.