Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ПРОГРАМА ДИТИНА.doc
Скачиваний:
157
Добавлен:
22.02.2016
Размер:
2.21 Mб
Скачать

9. Золоті руки майстрів

Ознайомити із яскравими зразками національного народне-прикладного мистецтва. Вчити розповідати про народні вироби (форми, розмір, матеріал, спосіб виго­товлення), добирати точні слова для змалювання виробів.

Виховувати повагу до людей творчої праці, чиї руки називають у народі «золотими».

Розучити з дітьми прислів'я, приказки про працю, умілі людські руки.

Розповісти про майстрів своєї справи, відомих у рідному краї, місті, селі, серед батьків дітей, працівників дитсадка.

10. Про сталевих коней, килими-літаки і чоботи- скороходи

Розповісти про давні мрії людей швидко пересуватися, про зародження транспорту (винахід колеса, мотора, перші транспортні засоби), види транспорту (наземний, підземний, водний, повітряний). Використовувати казки, в яких розповідається про повітряний корабель, килим-літак, піч - мандрівницю тощо.

Продовжувати знайомити з правилами дорожнього руху, дорожніми знаками (попереджувальними: «діти», «тварини на дорозі», «небезпечний поворот»; забороняючими знаками: «в’їзд заборонено», STOP, «рух пішорходів заборонено», «в’їзд на велосипеді заборонено»)

Знайомити з правилами безпеки для пішоходів, поведінки у пасажирському транспорті.

15. Свята

Розповісти про те, як колись прийшли до людей свята і з чим вони були пов'язані. Ознайомити із старовинними ритуалами святкових дій, що супроводжували співом (заклик на свято, його початок, хід, закінчення, порівняти з тим, як відмічають свято у наші дні (спів, танець, жарт, запрошення, ігри).

У доступній для дітей формі ознайомити із зимовими святами (Андрія, Миколая, Різдво, Новий рік, Водохреща), весняними (Стрітення, Великдень), літніми (Івана Купала, Маковія, Спаса), осінніми (обжинки, Свято врожаю).

Залучати дітей до підготовки і проведення свят, використовувати народні повір'я, приказки, прислів'я, сні дитячий гумор. Заохочувати до ролі ведучого, кон­ферансьє.

16. Фольклорні символи

Формувати у дітей уявлення про фольклорні символи, пов'язані з історією і побутом українського народу.

Ознайомлювати з роллю українського віночка в убранні дівчини, його виготовленням, розташуванням та значенням квітів, рослин, стрічок у ньому, правилами носіння та зберігання вінка.

Навчити дітей описувати вишивки на рушниках, розрізняти їх за призначенням (обереги, обрядові, родинні, утирачі тощо), розуміти символічне значення деяких узорів, кольорів. Ознайомлювати з оздобленням національного одягу українців - жінок, чоловіків, дівчаток, хлопчиків, старих людей (на літо, осінь, зиму, весну, на свято і в будень).

Використовувати народні легенди, казки, в яких від­бивається символіка рідного народу та її роль у духовному житті.

10. Космос (Всесвіт)

Розширювати знання дітей про космонавтів, їх одяг і харчування; штучні супутники, космічні кораблі, їх оснащення. Познайомити з першими космонавтами (Юрій Гагарін – перша людина у космосі; Леонід Каденюк – український космонавт).

Поповнювати словниковий запас «космічними термінами».