Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ПРОГРАМА ДИТИНА.doc
Скачиваний:
157
Добавлен:
22.02.2016
Размер:
2.21 Mб
Скачать

4. Я сам (я сама)

Підтримувати позитивне ставлення дитини до себе, до свого імені, до різних форм уживання свого імені (як мама любить називати, як будуть називати, коли дитина виросте; окрім імені, напевне, вдома дитину ще називають приємними словами — сонечко, пташка тощо). Закріплювати знання частин тіла, їхнього призначення (очі бачать що? вушка чують що? носик нюхає, як що пахне, дихає; рот розмовляє, їсть, дихає; що вміють руки, ноги і т.п.). Привчати доглядати за собою, дотримувати правил гігієни (мити з милом ручки, ніжки, добре ви­тиратися рушником; причісувати волосся, охайно вдягатись, користуватись дзеркалом, оволодівати правилами етикету під час їжі).

Створювати умови в різних видах діяльності для підтримки самостійності кожної дитини, заохочувати прояви «Я сам», «Я сама», сприяти першим проявам статевого самоусвідомлення (я — хлопчик, я — дівчинка) на підставі таких ознак, як одяг, зачіска, взуття, прикраси тощо.

Сприяти формуванню довіри і поваги до близьких дорослих (батьків, вихователів, знайомих), до однолітків, обачливого ставлення до незнайомих, чужих на вулиці, у дворі тощо.

5.У нашої Оксаночки таке хороше вбраннячко...

Знайомити дітей з різновидами одягу, взуття, способами його виготовлення.

Навчати дітей добирати одяг відповідно до пори року, розрізняти дитячий, чоловічий, жіночий одяг, взуття. Порівнювати його за кольоровою гамою, розміром, тканиною (лляною, бавовняною, вовняною, шовковою); матеріалом (шкіряним, хутряним). Учити вибирати та приміряти одяг, взуття.

6. Смачного Вам!

Знайомити дітей з продуктами харчування, овочами, фруктами.

Створювати ситуації, щоб діти мали змогу спостерігати за сервіруванням столу, самостійно повторювати пропо­новані дії, розповідати про них.

Спонукати до дегустації страв, зокрема тих, які побутують в Україні (борщ, куліш, вареники), називати їх, уміти переповісти нескладні рецепти.

Прищеплювати шанобливе ставлення до хліба. Познайомити дітей з процесом його випікання (спочатку вчиняють тісто, воно виброджує, його вимішують, випікають у печі, духовці). Ознайомити з народними звичаями, яких дотримувались колись люди, їхні діти, коли випікався хліб.

7. Золоті руки

Привернути увагу дітей до рук людини — найвправніших майстрів на світі.

Руки людини — її друге обличчя. По них можна дізнатись, ким працює людина. Стиснута в кулак рука людини нагадує будиночок, в якому живуть п'ять пальчиків — братиків і сестричок. Вони багато чого вміють робити, бо працьовиті й дружні.

Вчити виявляти самостійність, охайність у практичній трудовій діяльності, виявляти повагу, бережне ставлення до праці дорослих.

8. Космос (Всесвіт)

Знайомити з професією космонавта. Познайомити дітей з вивченням Космосу людьми

10. Мій рідний край

Ознайомити з назвою рідного міста,села, знати вулицю, де живе дитина та вулицю, де розташовано дитячий садок.

Формувати розуміння, що Україна - це рідна країна, Батьківщина, де живе сама дитина, її родина та друзі тощо.

Дати первинні уявлення про державні символи (герб, прапор, гімн), виховувати повагу до них.

Виховувати почуття гордості за рідну домівку, вулицю, шанобливе ставлення до людей, що оберігають навколишню красу, примножують її. Розвивати інтерес до історичних подій на рідній землі. Вчити переповідати легенди, оповідки, почуті від старших.