Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ПРОГРАМА ДИТИНА.doc
Скачиваний:
157
Добавлен:
22.02.2016
Размер:
2.21 Mб
Скачать

Привчаємось працювати

Завдання і зміст

Привчати дітей до самостійності, виконання доручень, участі у спільній праці;

виробляти вміння визначати мету праці, з допомогою вихователя

планувати послідовність трудових дій, вибирати обладнання

і розмішувати його на столах;

допомагати виконувати дії у визначеній послідовності, досягати мети праці («Кінець — ділу вінець», «Не той молодець, хто починає, а той, хто закінчує»);

виховувати вміння спілкуватися в ході колективної праці, прибирати місця після закінчення занять та ігор, дбайливо ставитися до предметів і засобів праці.

Культура побуту. Удосконалювати вміння утримувати в порядку власний одяг, тактовно поправляти недоліки в одязі товаришів. Підтримувати прагнення до самостійного вдягання, роздягання. Навчати розв'язувати і зав'язувати шнурки черевиків, просушувати одяг. Привчати ставити, вішати, складати одяг у призначених для цього місцях. Закріплювати навички користування щітками для одягу, для взуття, гребінцем, носовичком, удосконалювати інші культурно-гігієнічні навички. Проводити підсумкові ігри типу «Лялька-чепурушка».

Викликати потребу милуватися естетично привабливим одягом, гармонійним поєднанням його елементів, кольорів. Демонструвати зразки українського національного одягу, а також одягу, призначеного для тих чи інших свят.

Спільно дбаємо про порядок. Розвивати потребу в затишку. Залучати до художнього оформлення разом з вихователем приміщення групи. Викликати бажання і виховувати вміння використовувати за призначенням обладнання групи. Привчати вихованців чергувати (допомагати вихователю, готуватися до занять та ігор, прибирати після їх проведення, сервірувати столи, прикрашати їх квітами, протирати пил на столах, підвіконні та іншому обладнанні). Вчити користуватися вологою ганчіркою. Залучати до дрібного ремонту (разом з вихователем) коробок, книжок тощо. Вчити додержуватись правила: кожна річ має своє місце.

На нашому майданчику. Викликати потребу під­тримувати привабливий вигляд ігрового майданчика.Розширювати обсяг трудових дій залежно від сезону ((обкопування дерев лопатками, розрівнювання скопаного ґрунту грабельками, підмітання доріжок, прикрашання їх піском, очищення стежок від снігу, прокопування канавок для талої води тощо). Заохочувати дітей до спільної праці на території ігрового майданчика.

Художня праця. Ознайомити дітей з конструктивними і декоративними властивостями паперу і картону, з їх різновидами. Вчити складати паперові прямокутники вдвоє, рівняти сторони аркуша, розгладжувати лінії згину; виготовляти книжечки із зігнутих аркушів, прикрашати їх аплікаціями, малюнками.

Орієнтовні вироби: намисто або віночок із різнобарвних паперових кульок, будка, вагон, будиночок.

У вільний час виготовляти іграшкові меблі з вико­ристанням картонних і сірникових коробок, котушок. Виготовляти і випробувати іграшки, пов'язані з використанням вітру, води. Ознайомити з виставками виробів старших дітей з природного матеріалу. Звертати увагу на форми листочків, шишок, гілочок. Збирати природні матеріали для гербарію і для роботи.

Орієнтовні вироби: грибок із шишки і половинки горіха, пташечка із двох з'єднаних шишок, човник із горіха, гілочки із шматочка бересту тощо.

Конструювання з піску башти, гірки, своєї вулиці тощо. Стимулювання спільної конструкторської діяльності.

Виготовляти м'які іграшки найпростішої форми з поролону, прикрашати їх.

Навчити плести декоративні шви з кольорових шнурків на папері або картоні. підбирати кольори ниток і плести «косички».

Будуємо, майструємо, творимо

Ускладнювати і удосконалювати конструкторську діяльність дітей. Навчати орієнтуватись у просторі (ліворуч - праворуч, близько - далеко, попереду - позаду). Звертати увагу на якість створених конструкцій. Підтримувати і розвивати дитячу допитливість. Учити підбирати деталі конструктора з урахуванням величини, форми, кольору. Урізноманітнювати способи поєднання деталей. У ході конструювання ознайомлювати з призмою, циліндром, бруском (довгим, коротким, широким, вузьким), пластинами. Вчити нарощувати макети будівель, висоту з одночасним збільшенням їх параметрів за довжиною і шириною. Звертати увагу на залежність міцності конструкцій від способу розміщення деталей в площині.

Учити разом з вихователем планувати послідовність конструкторських дій, давати назви конструкціям.

Орієнтовні конструкції: міст через Дніпро, Золоті ворота, башта, симетрична огорожа, гараж, наша вулиця Хрещатик.

Умови успішної педагогічної роботи

Підтримка прагнення до самостійної трудової діяльності;

включення дітей у спільні трудові дії;

наявність дитячого обладнання для праці (фартушків, віничків, лопаток, грабельок та ін.) і матеріалів для ху­дожньої праці (паперу, картону, природних матеріалів, поролону та ін.), надання дітям можливості самостійно вибирати завдання та матеріали;

спільне з дорослими планування послідовності трудових дій.

У родинному колі

Залучати дітей до дрібного ремонту разом з батьками книжок, коробок тощо;

майструвати з паперу, картону, шишок, коробок, котушок, поролону;

під час прогулянок звертати увагу на розміри та форму будівель, мостів;

залучати дітей до підтримування порядку, прибирання, приготування їжі. Під час домашньої праці забезпечувати приємний настрій.

Показники успішного розвитку дітей

Мають уявлення про зміст праці дорослих у шкільному закладі, вдома, у найближчому оточенні;

цікавляться працею дорослих, поважають працьовитих та вмілих людей, прагнуть наслідувати їх; бережуть результати їх праці;

уміють визначити мету праці, з допомогою дорослих

знають послідовність дій, вибирають необхідне обладнання, матеріали, охоче працюють;

підтримують і допомагають один одному в спільній роботі, прибирають своє робоче місце.